Από σήμερα το zouglaport εγκαινιάζει μία στήλη που φιλοδοξούμε να κάνει την διαφορά σ αυτή την μίζερη και μαύρη εικόνα της καθημερινότητας και της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο.
Τα προβλήματα πολλά. Για όλους. Και για τους απλούς ανθρώπους και για τις επιχειρήσεις. Υπάρχουν όμως κι εκείνες οι επιχειρήσεις που με υγεία, στόχους, μεράκι, κέφι και κυρίως διάθεση για προσφορά, καταφέρνουν όχι απλά να υπάρχουν σ αυτούς τους δύσκολους καιρούς, αλλά να προσφέρουν δουλειά σε εκατοντάδες ή και χιλιάδες ανθρώπους και φυσικά να κρατούν όρθια στον βαθμό που συμβαίνει αυτό, την ελληνική οικονομία.
Έτσι το zouglaport θα παρουσιάζει επιχειρήσεις που είτε γεννήθηκαν στον Πειραιά, είτε υπάρχουν και στον Πειραιά και είναι παράδειγμα προς μίμηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

230 χρόνια Μύλοι Λούλη.

Όποιος περνά από το Κερατσίνι είναι αδύνατο να μην προσέξει το επιβλητικό κτίριο με το σήμα που έχει μεγαλώσει γενιές και γενιές. Τους Μύλους Λούλη που εδώ και 230 χρόνια, προσφέρουν στον κόσμο το αγαθό που ευλόγησε ο Ιησούς. Την πρώτη ύλη για τη δημιουργία του ψωμιού. Το αλεύρι.
Στο τιμόνι της εταιρείας κολοσσού το νεότερο μέλος της δυναστείας, ο Νίκος Λούλης που στα 27 του χρόνια ανέλαβε το μεγάλο βαπόρι, να το οδηγεί σε ήρεμα νερά, όπως του είπε όταν του παρέδιδε τα κλειδιά ο πατέρας του Κωνσταντίνος.
«Η εταιρεία μας έχει καταφέρει εδώ και δεκαετίες να εδραιωθεί στην κορυφή της ελληνικής αλευροβιομηχανίας με ετήσιες αλέσεις που πλέον ξεπερνούν τους 200.000 τόνους σιτηρών», λέει στο σημείωμα της παρουσίασης της εταιρείας
ο Νίκος Λούλης και συνεχίζει:
«έχουμε πραγματοποιήσει μεγάλα επενδυτικά έργα την 6ετία 2007-2012 συνολικής αξίας άνω των 25 εκ. ευρώ δημιουργώντας έτσι τις προϋποθέσεις για ένα δυνατό και αισιόδοξο μέλλον. Τον Οκτώβριο του 2012 και παρά την έντονη ύφεση που βίωνε η ελληνική οικονομία, η εταιρεία μας κατάφερε μετά από 22 μήνες εντατικών εργασιών να ολοκληρώσει με ίδια κεφάλαια μια μεγάλη επένδυση ύψους 10 εκ. ευρώ στο Κερατσίνι.
Αυτή η επένδυση αφορούσε την πλήρη ανακατασκευή των Μύλων Αγίου Γεωργίου και περιλάμβανε τόσο την ανακαίνιση των κτιριακών εγκαταστάσεων όσο και την αγορά νέου μηχανολογικού και ηλεκτρολογικού εξοπλισμού.
Επαναφέραμε έτσι σε λειτουργία ένα από τα πιο ιστορικά εργοστάσια των Αθηνών το οποίο ξεκίνησε τη λειτουργία του το 1929 ένα εργοστάσιο σήμα κατατεθέν του Κερατσινίου το οποίο έπαιξε σημαντικό ρόλο όχι μόνο στην οικονομική ζωή της χώρας αλλά και της γενικότερης κοινωνικο-ιστορικής ζωής του Πειραιά.
Μ αυτή την επένδυση δημιουργήσαμε έναν από τους πιο σύγχρονους μύλους της Ευρώπης και δώσαμε σε αυτό το εργοστάσιο ζωή για πολλές δεκαετίες ακόμη».

Μουσείο – πρότυπο!

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας επιχειρηματικός όμιλος δεν θα μπορούσε να μην τιμά και να μη σέβεται την ιστορία του. Πώς θα μπορούσε άλλωστε να γίνει διαφορετικά όταν η συγκεκριμένη επιχείρηση ξεκίνησε την δραστηριότητά της το 1782!

Έτσι στο ισόγειο του νέου κτιρίου, υπάρχει ένα μοναδικό Μουσείο που ανήκει σε όλους. Ο οποιοσδήποτε μπορεί να το επισκεφθεί και να θαυμάσει την ιστορία των Μύλων και όχι μόνο.
Το Μουσείο περιλαμβάνει τη μεγαλύτερη συλλογή σφραγίδων πρόσφορου που υπάρχει παγκοσμίως, όπως και πολλά άλλα εκθέματα που συγκεντρώνονταν χρόνια.
Μπορεί κανείς να δει τις μηχανές που πρωτο-χρησιμοποίησαν στο εργοστάσιο, αλλά και την ιστορία από τα παλιά χρόνια και το πώς οι άνθρωποι αξιοποιούσαν τη γη για να μπορέσουν να ζήσουν.
Ήδη το Μουσείο, έχουν επισκεφθεί πολλά σχολεία με τις ζωγραφιές από τους μικρούς μαθητές να στολίζουν τους τοίχους του. Είναι οι εντυπώσεις από αυτά που διδάχθηκαν εκεί.

Η Ιστορία.

Η ιστορία των Μύλων Λούλη ξεκινά τον 18ο αιώνα όταν το 1782 ο Ζώης Λούλης εγκαθίσταται στην Αετοράχη Ιωαννίνων και κτίζει έναν μικρό πετρόμυλο. Οι απόγονοί του ιδρύουν στα Γιάννενα μια από τις μεγαλύτερες τράπεζες της περιοχής.
Το 1912, κατά την οπισθοχώρηση των Τούρκων, η περιουσία της οικογένειας Λούλη καταστρέφεται και ο Μύλος καίγεται.
Σήμερα, το κληροδότημα Λούλη κρατά ζωντανό το πέρασμα της οικογένειας από τα Γιάννενα. Το κληροδότημα εισπράττει τα έσοδα από τα ακίνητα της οικογένειας στο κέντρο των Ιωαννίνων και τα διαθέτει σε κοινωφελή έργα στην ευρύτερη περιοχή.
Το 1914 η οικογένεια Λούλη θα εγκατασταθεί στον Βόλο. Εκεί το 1914 αγοράζει μερίδιο του Μύλου Ι.Ξύδη – Ν. Χατζηνίκου.
Τον Μάρτιο του 1926 πυρκαγιά θα καταστρέψει και πάλι τον Μύλο. Χτίζεται καινούργιος και το 1927 μετατρέπεται σε ανώνυμη εταιρεία με πρόεδρο τον Χρήστο Λούλη.

Μέχρι το 1954 πρόεδρος είναι ο Κωνσταντίνος Λούλης, όπου επί προεδρίας του η εταιρεία κάνει το πρώτο σιμιγδαλόμυλο, προκαλώντας πραγματική επανάσταση στο χώρο της μακαρονοποιίας, αφού πλέον γίνεται δυνατή στη χώρα μας η παραγωγή ζυμαρικών από σιμιγδάλι.
Τις δεκαετίες 70, 80 κι 90 με μπροστάρη τον Κωνσταντίνο Λούλη η εταιρεία πια έχει «απογειωθεί» και καθιερώνεται στη συνείδηση του κόσμου. Επεκτείνεται σε όλη την Ελλάδα και στα Βαλκάνια.
Για να φτάσουμε στο σήμερα, όπου η εταιρεία περνά στην 7η γενιά και τη διοίκηση αναλαμβάνει (2010) ο Νίκος Λούλης.
Να ευχηθούμε οι γενιές να συνεχίζουν να κρατούν όρθια την εταιρεία, την ελληνική εταιρεία Λούλη και η πορεία και παράδειγμα εργατικότητας, να βρουν μιμητές επιχειρηματίες που θα κάνουν περήφανο τον τόπο τους!

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης