Με πηγή έμπνευσης τον παππού του, καπετάν Γιάννη, θέλει να γράψει νέο κεφάλαιο με τη Latsco
 
«Στόχος μου είναι να γράψω ένα νέο οικογενειακό κεφάλαιο στη ναυτιλία». Αυτό είναι το όραμα του Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση, έτσι όπως το περιγράφει στην πρώτη του εκτεταμένη συνέντευξη- σταθμό στην τριμηνιαία έκδοση της διεθνούς ναυτιλιακής επιθεώρησης Tradewinds, TW+.
 
Ο 32χρονος διευθυντής της Latsco, εξηγεί για ποιο λόγο επέλεξε να ασχοληθεί με τη ναυτιλία και όχι με κάποια από τις υπόλοιπες πολυσχιδείς δραστηριότητες της οικογένειας Λάτση, θυμάται τον παππού του, Γιάννη Λάτση, ως άνθρωπο και ως εμβληματική φυσιογνωμία διαχρονικά των ναυτιλιακών business, ενώ αναφέρεται στους στενούς του συνεργάτες και τα νέα επενδυτικά σχέδια του.
 
Αν ζούσε σήμερα ο παππούς του, ο θρυλικός «καπετάν Γιάννης», όπως ήθελε να τον αποκαλούν, θα τον συμβούλευε, λέει ο Πάρις στη συνέντευξη που συζητήθηκε: «Aκολούθησε το ένστικτό σου». Και, από ότι δείχνει η μέχρι τώρα πορεία του, αυτό το ένστικτο έχει χρησιμεύσει στον εγγονό του, Πάρι Κασιδόκωστα-Λάτση, ο οποίος αποτελεί το «new entry» στην παραδοσιακή δραστηριότητα του ομίλου Λάτση, τη ναυτιλία.
 
Ο νεαρός γόνος μίας από τις πλουσιότερες οικογένειες στον κόσμο, μέχρι πριν από μία διετία «πρωταγωνιστούσε» στα διεθνή ΜΜΕ για τα κοσμικά πάρτι, τις σχέσεις του, αλλά και για την επιχειρηματική του δραστηριότητα γύρω από τον κινηματογράφο και τη μουσική, μέσω των εταιριών «1821 Films» και «Panik Records».
 
Εδώ και δύο χρόνια, ο 32χρονος γιος της Μαριάννας Λάτση έχει ξεκινήσει «αθόρυβα» τη δική του ναυτιλιακή καριέρα. Η φήμη του ονόματος του Γιάννη Λάτση και η πρόοδος που σημείωσε καταφέρνοντας «από τις ταπεινές του ρίζες στο ψαροχώρι του Κατάκολου να γίνει ένας από τους πιο εμβληματικούς χρυσούς Έλληνες που φώτισε τη ναυτιλιακή βιομηχανία», όπως δήλωσε ο ίδιος ο Πάρις στη συνέντευξή του, αποτέλεσε την δική του πηγή έμπνευσης για να ασχοληθεί με τις business της θάλασσας και όχι με κάποια άλλη από τις μυριάδες επιχειρήσεις στις οποίες η οικογένειά του έχει ενεργή συμμετοχή.
 
Το μεγάλο όραμά του, είναι να προσθέσει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία της ναυτιλίας και της εταιρίας Latsco Ltd.
 
H ναυτιλία, ελκύει τον Πάρι Kασιδόκωστα-Λάτση, που είναι περιπετειώδης και τολμηρός ως άνθρωπος και για ένα ακόμη λόγο: «Eπειδή είναι ανταγωνιστική, έχει κυκλική φύση και το σημαντικότερο, είναι διεθνής», απαντά όταν τον ρωτούν. Παρά το γεγονός ότι το όνομα της οικογένειάς του συμπεριλαμβάνεται στη διάσημη λίστα του Forbes με περιουσία, η οποία εκτιμάται πάνω από 7 δισ. δολ., εκείνος παραμένει «προσγειωμένος».
 
Θεωρεί ότι «κανένας δεν πρόκειται να σου προσφέρει το φαγητό σου στο πιάτο, πρέπει να πας και να το πάρεις. Πρέπει να είσαι ειλικρινής, να δουλεύεις σκληρά και να είσαι στην κορυφή των θεμάτων». Γι’ αυτό και ο διευθυντής της Latsco από πολύ νωρίς το πρωί βρίσκεται στα γραφεία της επιχείρησης, καθώς θέλει από πρώτο χέρι να γνωρίζει όλα τα στάδια λειτουργίας της.
 
«Παρακολουθώντας διεξοδικά όλη τη λειτουργία και με μια «μαγιά» έμπειρων συνεργατών, ακολουθούμε μία «επιλεκτική» στρατηγική για την ανάπτυξη της Latsco Ltd», λέει χαρακτηριστικά. Η στρατηγική αυτή, είναι να «χτυπάμε» με νέες επενδύσεις, μόνο όταν βρεθεί η κατάλληλη ευκαιρία και οι συνθήκες είναι ευνοϊκές».
 
Το σχέδιό του 32χρονου είναι να δοθεί έμφαση στους τομείς όπου ήδη δραστηριοποιείται η εταιρία, στα VLGCs και τα LPG (στα καθαρά προϊόντα πετρελαίου και το υγραέριο), οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση την δεδομένη χρονική περίοδο.
 
Ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης, με «πυξίδα» και τον νεανικό ενθουσιασμό του έχει φιλοδοξίες και για το μέλλον. Εξετάζει ακόμη και την είσοδο της ναυτιλιακής εταιρίας σε μεγάλη ξένη χρηματαγορά, χωρίς αυτό να είναι προτεραιότητα για την ώρα. Ωστόσο, γνωρίζει καλά πως τα «μεγάλα πράγματα γίνονται με μικρά και σταθερά βήματα».
 
Για τον ίδιο επιτυχία θα είναι, όπως τονίζει στην συνέντευξή του, «αν καταφέρω να επεκταθεί η εταιρία οργανικά, με υγιή τρόπο, ενώ θα διατηρείται η κληρονομιά, η τεχνογνωσία και η υπόληψη που καθιερώθηκαν από τον παππού μου».
 
Σε προσωπικό επίπεδο, θέλει και εκείνος να μοιάσει στον Γιάννη Λάτση, ως προς το ότι όλοι τον αγαπούσαν και μιλούσαν για εκείνον με τα καλύτερα λόγια γιατί ποτέ δεν ξέχασε τις ρίζες του και παρέμεινε απλός μέχρι και τον θάνατό του.
 
Αν και ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης παραμένει ένας από τους πιο περιζήτητους εργένηδες στον κόσμο, δεν κρύβει ότι κάποια μέρα θα ήθελε να δει τα παιδιά του, την επόμενη γενιά να συνεχίζουν την οικογενειακή παράδοση στη ναυτιλία. «Με τα ίδια κίνητρα, με την ίδια φιλοδοξία και την αγάπη γι’ αυτή τη γραμμή της επιχείρησης που έχει υπάρξει η βασική της οικογένειας για πολλές δεκαετίες», όπως δηλώνει.
 
H οικογένεια δίνει μεγαλύτερη έμφαση στη ναυτιλία
 
«Πάντα ήμασταν στη ναυτιλία, αλλά τώρα δίνουμε μεγαλύτερη έμφαση σε αυτήν». Αυτή είναι η καινούρια ρότα που χαράσσει η οικογένεια Λάτση, έτσι όπως την περιγράφει ο Πάρις Κασιδόκωστας-Λάτσης, ο οποίος δίνει το στίγμα ενός πιο δυναμικού comeback στην παραδοσιακή δραστηριότητα που χαρακτηρίζει τον όμιλο.
 
«Ήδη, η εταιρία μας μετρά έναν στόλο 15 εμπορικών δεξαμενόπλοιων μεταφοράς φυσικού αερίου και καθαρών προϊόντων πετρελαίου και το βιβλίο παραγγελιών μας αριθμεί άλλα 10, αξίας περισσότερων από 600 εκατ. δολ.» τονίζει ο νεαρός επιχειρηματίας.
 
Στο μέλλον μάλιστα, όπως αποκαλύπτει ο ίδιος, δεν αποκλείει να «δοκιμάσει» ένα άνοιγμα και στην αγορά των VLCCs, εκεί όπου από την εποχή του Γιάννη Λάτση ακόμη η οικογένεια έχει σταθερή και παραδοσιακή παρουσία. Για την ώρα, προτεραιότητα της εταιρίας, είναι να αξιοποιήσουν την θετική συγκυρία που έχει δημιουργηθεί στους δύο τομείς δραστηριοποίησης της, οι οποίοι παρουσιάζουν αυξημένη ζήτηση.
dealnews

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης