«Θα διεκδικήσουμε ολόκληρη την Πειραϊκήν χερσόνησον»

«Θα διεκδικήσουμε ολόκληρη την Πειραϊκήν χερσόνησον»

«Άστραψε και βρόντηξε» και πάλι ο Μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ, με αφορμή την παρέμβαση της παράταξης «Λιμάνι της αγωνίας», για τον ιστορικό κινηματογράφο «Φαντάζιο» στην Αφεντούλη.
Συγκεκριμένα, η δημοτική παράταξη με ανοιχτή επιστολή της ζητάει από την Πειραϊκή Εκκλησία να παρουσιάσει τους νόμιμους τίτλους ιδιοκτησίας του κινηματογράφου, που ισχυρίζεται ότι κατέχει δεδομένου πως έχει κηρυχθεί διατηρητέος με τελεσίδικη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

«Σας προτείνουμε, αν μεν είστε πράγματι ιδιοκτήτες, να συζητήσετε υπό αυτούς τους όρους για το μέλλον του χώρου, αν δε δεν είστε, να τον αφήσετε ήσυχο ή να βοηθήσετε και εσείς ώστε να μετατραπεί σε έναν ωραίο πνεύμονα πρασίνου και πολιτισμού, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία, για τους περίοικους και τους μαθητές των γειτονικών σχολείων», επισημαίνει σε ανοιχτή επιστολή του «Το Λιμάνι της Αγωνίας».
Η απάντηση του Μητροπολίτη Πειραιώς ήταν άμεση και αφού καλεί τα μέλη της παράταξης, πρώτα να δώσουν στη δημοσιότητα τα δικά τους περιουσιακά στοιχεία, απείλησε πως αν συνεχιστεί και μέσα στο κοινοβούλιο η ίδια πρακτική, θα αναγκαστεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό κοινοβούλιο για να διεκδικήσει ολόκληρη την Πειραϊκή χερσόνησο, η οποία ανήκει στην Εκκλησία, από τον 10ο αιώνα!

Αναλυτικά, η ανακοίνωση του μητροπολίτη Πειραιά έχει ως εξής:

Επί του ανακινουμένου συνεχώς θέματος από την δημοτική κίνηση «ΤΟ ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ» για την υπόθεση του πρώην θερινού κινηματογράφου ΦΑΝΤΑΖΙΟ επί της οδού Αφεντούλη που προφανώς για λόγους εντυπωσιασμού παρά τις σαφείς απαντήσεις του νομίμου ιδιοκτήτου του χώρου ΝΠΔΔ «Ιερού Ναού Αγίου Σπυρίδωνος Πειραιώς» επανέρχεται διʼ υστάτη φορά ενημερώνομε τους εκλεκτούς συμπολίτας μας:

1.Ο μικρός οικοπεδικός χώρος, όπου ευρίσκεται ο πρώην θερινός κινηματογράφος δεν ανήκει εις το Νομικό Πρόσωπο της Ι. Μητροπόλεως Πειραιώς αλλά αποτελεί κτήμα του Νομικού Προσώπου του Ι. Ναού Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιώς και επομένως οι όποιοι ενδιαφερόμενοι για την νομιμότητα των τίτλων ιδιοκτησίας του χώρου δύνανται να απευθύνονται εις το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ι. Ναού Αγ. Σπυρίδωνος διʼ εγγράφου αιτήσεώς των διά να παρασχεθούν τα αιτούμενα στοιχεία, τα οποία ευρίσκονται εις το Υποθηκοφυλακείον Πειραιώς εις την μερίδα του ειρημένου ΝΠΔΔ. Η σύγχυσις μεταξύ χαρακτηρισμού ως διατηρητέου του μικρού κτίσματος, που ευρίσκεται εντός του οικοπεδικού χώρου και του ιδιοκτησιακού καθεστώτος είναι πρόδηλος.

2.Οι αγαπητοί μετέχοντες του «λιμανιού της αγωνίας» ενδιαφερόμενοι για την κοινωνικοποίηση ως εκ του κειμένου των προκύπτει περιουσιακών στοιχείων της Ι. Μητροπόλεως για να αποδείξουν την ανιδιοτελή των ευαισθησία καλούνται πρώτον να κοινωνικοποιήσουν τα προσωπικά περιουσιακά των στοιχεία και μετά ταύτα να απαιτούν αυτό από τους άλλους.

3.Ο Ι. Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιώς καθολικός διάδοχος της περιπύστου και ιστορικής Ι. Μονής Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιώς έχει προσφέρει εις την πόλη του Πειραιώς τα πάντα και ειδικώτερα όλη την Πειραική χερσόνησο, η οποία από τον 10 αι. αποτελούσε περιουσιακό στοιχείο της περιωνύμου Ι. Μονής η οποία ήταν η μόνη παρουσία στην έρημη Πειραική χερσόνησο που είχε απωλέσει και το όνομά της και απεκαλείτο Πόρτο Λεόνε γεγονός που εσεβάσθη ακόμη και ο Τούρκος κατακτητής, έως το 1833 όταν ο Βαυαρός Αντιβασιλεύς Άρμαξμπεργκ την διέλυσε βιαίως όμου μετά ετέρων 437 Μονών και δήμευσε άνευ αποζημιώσεως την περιουσία της. Έτσι αναδημιουργήθηκε η πόλις του Πειραιώς και γιʼ αυτό η πρώτη δημοτική αρχή το 1835 ανεκήρυξε ως πολιούχο της πόλεως τον ευεργέτη Άγιο Σπυρίδωνα.

Εάν όμως επικρατήσουν κοινοβουλευτικώς εις την κεντρικήν πολιτικήν σκηνήν οι απόψεις του κομματικού σχηματισμού εις τον οποίον ανήκει πολιτικώς το «Λιμάνι της αγωνίας» περί χωρισμού Εκκλησίας και Έθνους, περί διακοπής της μισθοδοσίας του κλήρου κλπ, η προσφυγή εις το Ευρωπαικό Δικαστήριο θα είναι αναπόφευκτος και με δεδομένη την σχετική νομολογία του Ευρωπαικού δικαιοδοτικού αυτού οργάνου ο Ι. Ναός Αγ. Σπυρίδωνος Πειραιώς θα ευρεθή ιδιοκτήτης όχι μόνον των ολίγων τετραγωνικών μέτρων της οδού Αφεντούλη αλλά ολοκλήρου της Πειραικής χερσονήσου και να δούμε που θα τρέχει τότε το «Λιμάνι της αγωνίας».

4.Τέλος επειδή μπορεί κάποιος να διερωτηθή «μα καλά ισχύουν τίτλοι ιδιοκτησίας του 10ου αιώνος» θα πρέπει να ανοίξη τον Εισαγωγικό Νόμο του Αστικού κώδικα και να διαβάσει εις το άρθρο 51 την ισχύουσα ρύθμιση εις το δικαιικό μας σύστημα που επαναλαμβάνεται εις όλα τα αστικά δίκαια των κρατών δικαίου «Η απόκτηση κυριότητας ή άλλου εμπραγμάτου δικαιώματος πριν από την εισαγωγή του Αστικού Κώδικα (1946) κρίνεται κατά το δίκαιο που ίσχυε όταν έγιναν τα πραγματικά γεγονότα για την απόκτησή τους». Ταύτα προς γνώσιν και συμμόρφωσιν.

Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 26 Δεκεμβρίου 2012, 18:45


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα