Σχετικά με ανακοινώσεις και δηλώσεις μέσω των οποίων αποδίδονται ευθύνες στον Ο.Λ.Π. Α.Ε. για τα συνεχιζόμενα προβλήματα στη ναυπηγοεπισκευαστική ζώνη Πειραιά από τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. γίνονται γνωστά τα ακόλουθα:

1. Είναι παράλογο, την ώρα που έχουν καταρρεύσει τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά και τελούν υπό πτωχευτική διαδικασία τα Ναυπηγεία Ελευσίνας, να επιχειρείται η μετάθεση ευθυνών στον Ο.Λ.Π. Α.Ε. ο οποίος :

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. α. Υφίσταται ετησίως ζημιές χρήσης ύψους 5.000.000 Ευρώ για να διατηρεί σε λειτουργία τις εγκαταστάσεις της ζώνης στο Πέραμα και τη Δραπετσώνα εντός των οποίων απασχολούνται και οι επιχειρήσεις της ζώνης.

1. β. Τα  τελευταία 3 έτη δαπάνησε 4.500.000 Ευρώ για τη συντήρηση των δεξαμενών και επισκευές υποδομών στη ΝΕΖ.

1. γ. Τα τελευταία έτη όχι μόνο δεν αύξησε αλλά μείωσε τα τιμολόγιά του στη Ζώνη (μέχρι το 2013) κατά 10-15%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

1. δ. Ίδρυσε το 2010 τον ενιαίο φορέα, που ήταν αίτημα της ζώνης, τη ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε. της οποίας η πλήρης λειτουργία αναμένεται να γίνει εντός του 2012, αφού προηγουμένως λόγω κρίσης καθυστέρησαν να ολοκληρωθούν οι διαδικασίες μεταβίβασης προς αυτήν των απαιτούμενων περιουσιακών στοιχείων του Ο.Λ.Π. Α.Ε.

1. ε. Συμμετείχε ενεργά μέσω ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε. στην κατάκτηση κοινοτικών προγραμμάτων υπέρ των εργαζομένων της Ζώνης.

1. στ. Πρότεινε στην Πολιτεία συγκεκριμένα μέτρα από το 2009 μέχρι  σήμερα, τα οποία με ευθύνη της δεν προχώρησαν.

1. ζ. Ρυθμίζει συνεχώς τα χρέη των επιχειρήσεων της Ζώνης προς τον  Ο.Λ.Π. Α.Ε., (1.610.000 Ευρώ) κατανοώντας τις συγκυριακές δυσκολίες.

2. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. έχει πολλές φορές τονίσει, ότι για την καταστροφική πορεία της ναυπηγοεπισκευής τεράστιες ευθύνες έχουν το δημόσιο, οι εργοδότες και τα συνδικάτα. Ευθύνες καθολικές και από κοινού, γι’ αυτό ας μην ρίχνει ο ένας ευθύνες στις πλάτες του άλλου και πάντως όχι στον Ο.Λ.Π. Α.Ε.

3. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. έχει διαχρονικά εκταμιεύσει εκατομμύρια Ευρώ για την στήριξη της Ζώνης, χωρίς άμεσο όφελος, αφού όπως είναι γνωστό η ναυπηγοεπισκευή δεν αποτελεί λιμενική δραστηριότητά του και ούτε στον χώρο αυτό ασκεί οποιαδήποτε επιχειρηματική δραστηριότητα. Γι’ αυτό και μέσω ΝΑΥΣΟΛΠ Α.Ε. θα πρέπει το ταχύτερο δυνατό να επιλεγούν λύσεις, οι οποίες θα στηρίξουν τη Ζώνη, αλλά και θα απεμπλέξουν τον Ο.Λ.Π. Α.Ε. από τις ευθύνες και ζημίες ενός χώρου, στου οποίου τις επιχειρηματικές πρωτοβουλίες άμεσα δε συμμετέχει.

4. Σε κάθε περίπτωση, στις δύσκολες αυτές οικονομικές συνθήκες, δεν πρόκειται να εγκαταλείψει τη ναυπηγοεπισκευή με την οποία έχει ιστορική σχέση. Δεν πρόκειται όμως να αποδέχεται άδικες και παράλογες κατηγορίες σε βάρος του. Ο Ο.Λ.Π. Α.Ε. θα επιδιώξει για μια ακόμη φορά να πάρει πρωτοβουλίες συνεννόησης παρά τις δύσκολες συγκυρίες.

 

 

               

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης