Φήμες θέλουν το δήμαρχο Κερατσινίου, κ. Λουκά Τζανή, να τίθεται σε αργία καθώς παράλληλα με το αξίωμα του δημάρχου διατηρεί και την επαγγελματική του δραστηριότητα ως φαρμακοποιού, κατά παράβαση του νέου αυτοδιοικητικόυ νόμου του Καλλικράτη.

Ακούγεται μάλιστα ότι ο Γ. Γραμματέας αποκεντρωμένης διοίκησης κ. Λιακόπουλος έχει ήδη έτοιμη την απόφαση της εξάμηνης αργίας και το μόνο που απομένει είναι η τελική υπογραφή της.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο «Καλλικράτης» ρητώς απαγορεύει τη διατήρηση της προτέρας  επαγγελματικής δραστηριότητας των εκλεγμένων δημάρχων (άρθρο 16, §1 Ν. 3852/2010) ενώ μάλιστα προβλέπει και ποινή έως και την έκπτωση από το αξίωμα του δημάρχου για τους παραβάτες.

Στην περίπτωση του κ. Τζανή, υπάρχει καταφανής παραβίαση του ασυμβιβάστου μιας και σύμφωνα με παλαιότερη αποκάλυψη του aftodioikisi.gr, o δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας διαθέτει φαρμακείο στο όνομά του και εκδίδει κανονικά αποδείξεις στο διάστημα της δημαρχιακής του θητείας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για το θέμα, άλλωστε, ο τ. δήμαρχος Κερατσινίου και νυν δημοτικός σύμβουλος του καλλικρατικού δήμου, κ. Φώτης Μελάς προσέφυγε στον ελεγκτή Νομιμότητας, καταγγέλλοντας ότι -εκτός του ότι ασκεί την επαγγελματική του δραστηριότητα παράνομα- οι ασφαλιστικές του εισφορές πληρώνονται από τον ίδιο το Δήμο Κερατσινίου-Δραπετσώνας!

Ο Φ. Μελάς, λοιπόν, με την προσφυγή του στον ελεγκτή Νομιμότητας και γενικό γραμματέα Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αττικής Ηλία Λιακόπουλο, την οποία αποκάλυψε η aftodioikisi.gr, καταγγέλλει το συγκεκριμένο γεγονός, λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Ο δήμαρχος Κερατσινίου κ. Λουκάς Τζανής συνεχίζει από την εκλογή του στο αξίωμα αυτό έως σήμερα αδιακόπως να ασκεί πλήρως την επαγγελματική δραστηριότητά του ως φαρμακοποιού μέσω του φαρμακείου που διατηρεί στο Κερατσίνι επί της οδού Αντ. Γιαννουρή αριθ. 30».

Ζητεί, δε, από τον ελεγκτή Νομιμότητας να κινήσει όλες εκείνες τις διαδικασίες για το έλεγχό του, καθώς:

«Με δεδομένο ότι μόνη της η συνέχιση της επαγγελματικής δραστηριότητας του κ. δημάρχου συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος, ήτοι πειθαρχικό παράπτωμα συνεπαγόμενο τις ως άνω κυρώσεις (σ.σ.: επισείει ποινές αργίας έως έξι μηνών έως και έκπτωση από αξίωμα σύμφωνα με το άρθρο 233 του “Καλλικράτη”), παρακαλώ όπως με βάση τα προεκτιθέμενα κινήσετε τη νόμιμη διαδικασία ελέγχου του, στο πλαίσιο της οποίας πρέπει να διακριβωθεί επισήμως και το ενδεχόμενο αν ο κ. Δήμαρχος, ασκών την παράνομη επαγγελματική δραστηριότητά του, εκμεταλλεύεται τη διάταξη της παρ. 2 του άρθρου 16 του Ν. 3852/2010 με βάση τον οποίο υποχρεώνει το δήμο να καταβάλλει τις ασφαλιστικές εισφορές του ως φαρμακοποιού. Μόνη της η απόκρυψη από το δήμο ότι συνεχίζει την επαγγελματική δραστηριότητά του συνιστά σοβαρή παράβαση καθήκοντος.

»Εάν και εφόσον ο κ. δήμαρχος έχει τυχόν δηλώσει ψευδώς (πράγμα που δε γνωρίζω, αλλά μπορεί ευκόλως να διαπιστωθεί) προς το δήμο ότι έχει αναστείλει την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητος, τότε θα έχει εξαπατήσει (πράγμα που απεύχομαι) τα δημοτικά όργανα ώστε να υποχρεώσει αυτά να καταβάλλουν τις ασφαλιστικές εισφορές. Οπότε θα έχει διαπράξει και αξιόποινη πράξη.

»Πάντως, η τυχόν εκ μέρους του εκμετάλλευση της διατάξεως της εν λόγω παρ. 2 του άρθρου 16 αποδεικνύει άνευ ετέρου δόλο του και πειθαρχικώς συνιστά επιβαρυντική περίσταση».

Να σημειωθεί, τέλος, ότι για το θέμα έχει ήδη επιληφθεί ο εισαγγελέας Πειραιά, ο οποίος ερευνά την υπόθεση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης