ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο Δήμαρχος Πειραιά μίλησε για όλους και για όλα χθες στο Δημοτικό συμβούλιο. Για τη διαθεσιμότητα των εργαζομένων, για τον εκσυγχρονισμό του στόλου καθαριότητας και βέβαια για το …περίφημο τρενάκι του ΟΛΠ.

Αναλυτικά οι θέσεις του Βασίλη Μιχαλολιάκου:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Όταν πρόκειται για μη εφαρμογή Νόμου και να το πω καθαρά, δεν προαναγγέλλεται. Δεν γίνεται με κραυγές, δεν γίνεται με συνθήματα.
Ο Δήμαρχος αν έχει το πολιτικό σθένος παίρνει την ευθύνη. Και εγώ την πήρα την ευθύνη. Δεν θα εφαρμόσω αυτόν τον άδικο και μη ηθικό νόμο. Όσο εξαρτάται από το Δήμαρχο και όσο δεν εξαρτάται, δεν θα είμαι Δήμαρχος.


Σε αυτό διαφωνείται; Θέλετε απολύσεις; Θέλετε να υπάρχει η περιθωριοποίηση εργαζομένων; Να απολυθούν για να έχουμε μετά κραυγές, συνθήματα και πανό; Και να κλαίμε μετά; Θέλετε να γίνει ότι προκαλέσατε στο Δημοτικό Ραδιόφωνο; Που προσκαλέσατε και προκαλέσατε τις απολύσεις, για να φωνάζετε μετά;
Εμείς θέλουμε να είμαστε δίπλα και μπροστά από τον εργαζόμενο. Να κάνουμε τείχος υπεράσπισης του δικαιώματος του στην εργασία.
Και απαντάμε και πολιτικά αν θέλετε. Σε κάποιους όψιμους νεοφιλελεύθερους όλων των κομμάτων, που βγαίνουν στην τηλεόραση και καλλιεργούν ένα θέμα, ότι κλαίτε για τις απολύσεις στο δημόσιο ενώ για τις απολύσεις στον ιδιωτικό τομέα δεν έχετε δάκρυ να δώσετε.
Το ίδιο δάκρυ έχουμε, τον ίδιο πόνο. Και να μάθουν αυτοί οι άκαπνοι νεοφιλελεύθεροι, αυτοί που δεν δούλεψαν ποτέ στη ζωή τους, ότι της ίδιας οικογένειας μέλη είναι και αυτοί που απολύονται από τον ιδιωτικό τομέα και αυτοί που εργάζονται ακόμη στο δημόσιο τομέα.
Και να μας πουν, με ποιο τρόπο θα κλαίνε λιγότερο οι απολυμένοι στον ιδιωτικό τομέα αν απολύσουμε και στο δημόσιο τομέα.
Έφυγα από την κεντρική πολιτική, όχι για να ασχολούμαι με τα θέματα της, αλλά για να υπερασπιστώ τον Πειραιά. Είπα ότι στον Πειραιά δεν περισσεύει κανείς. Δεν περισσεύει κανείς. Έχουμε ελλείψεις, δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό, σε όλους τους τομείς. Και το αποδεικνύω με τεκμηρίωση. Έχω ελλείψεις παντού.
Άρα είναι όχι μόνο ανήθικος, όχι μόνο ανάλγητος ο νόμος, είναι και αναποτελεσματικός. Πως νομοθετείς; Χωρίς προηγουμένως να έχεις ζητήσει που είναι οι ελλείψεις σε προσωπικό και που είναι το πλεονάζον προσωπικό;
Τώρα, αν κάποιοι ήθελαν πριν ζητήσω από τον αρμόδιο υπουργό να διορθώσει το Νόμο του, να το ζητήσω από τον Πρωθυπουργό, αυτό είναι κατά την άποψή μου, λάθος πολιτική.
Εγώ, δεν εξαρτώ την πολιτική μου στάση από το ποιος είναι Πρωθυπουργός. Και ο κύριος Μανιτάκης είναι ένας αξιολογότατος άνθρωπος και πάρα πολύ συμπαθής. Έχει πανικό, τι να κάνουμε.
Προέρχεται και από την αριστερά που δεν είναι συνηθισμένος σε τέτοια πράγματα και δεν τα καταφέρνει. Θα το διορθώσει. Αν δεν το διορθώσει μόνος του, ελπίζω ο Πρωθυπουργός που έχει την τελευταία ευθύνη να τον ανακαλέσει στην τάξη.
Δεν μπορώ εγώ, την ώρα που ο Πρωθυπουργός είναι στις Βρυξέλλες και δίνει μια σκληρή μάχη, για να κρατήσει την πατρίδα μας στην Ευρώπη και την κράτησε.
Δεν ήθελα να κάνω τέτοιου είδους πολιτική κουβέντα, αλλά αφού το προκαλέσατε θέλω και να τον συγχαρώ και να τον ευχαριστήσω που κράτησε την Ελλάδα στην Ευρώπη. Το λόμπι της δραχμής ηττήθηκε.
Αυτοί που επενδύουν στο θάνατο της Ελλάδος, ηττήθηκαν. Η Ελλάδα έχει μέλλον στην Ευρώπη.
Εν πάση περιπτώσει, κάποια στιγμή ή να πάψουμε να παρεμβαίνουμε στην κεντρική πολιτική ή όταν το κάνουμε, να έχουμε και μια συνείδηση ευθύνης απέναντι στον τόπο. Και να μην προσβάλουμε και τη συντριπτική πλειοψηφία του Ελληνικού λαού. Το 90% σε όλες τις δημοσκοπήσεις λέει ναι στο ευρώ, ναι στην Ευρώπη.
Το πέτυχε με κόπο, με μόχθο και έχει πετύχει ακόμη να ηγείται μιας κυβέρνησης τρικομματικής, που είναι επανάσταση, με τις ελάχιστες τριβές.
Απέναντι στον Υπουργό έχω την ίδια παρατήρηση. Να διορθώσει το νόμο και να απαλλάξει από αυτή την απειλή Δήμους που δεν έχουν περίσσευμα ούτε έναν εργαζόμενο, αλλά έχουν ελλείψεις.
Περιμένω να μας δώσουν τη δυνατότητα από άλλους Δήμους που έχουν πλεονάζον προσωπικό, να δώσουν σε εμάς που έχουμε ελλείψεις.»

 

ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΥΣ
«Έχω κάνει μία δήλωση ότι δεν θα επιτρέψουμε να φύγει ένας εργαζόμενος, από το Δήμο του Πειραιά. Και μας αρκεί η στήριξη σε αυτήν την κατεύθυνση. Δεν το κάνατε.
Έχω μία απόλυτη θέση. Ότι δεν διοικείται ένας Δήμος ούτε με ψηφίσματα, ούτε με αποφάσεις για θέματα τα οποία δεν είναι της αρμοδιότητάς του.
Ακούστε με, καθαρά. Την 1η Ιανουαρίου του 2011, δεν άλλαξε έτσι απλά Δήμαρχο ο Πειραιάς. Ο Πειραιάς γύρισε σελίδα. Θα αλλάξουν πολλά πράγματα. Αλλάζουν πολλά πράγματα.
Όχι γιατί οι προηγούμενοι Δήμαρχοι δεν ήταν ικανοί, αλλά γιατί ο Πειραιάς, για τρεις δεκαετίες, αγνοήθηκε από την κεντρική πολιτεία. Και γιατί ο Πειραϊκός λαός και οι θεσμοί του, αν θέλετε, υποχώρησαν.
Τώρα, που μιλάμε, αν κάνετε μία βόλτα στον Πειραιά, θα δείτε οργασμό έργων, στην πιο κρίσιμη και δύσκολη οικονομική χρονιά.
Θα δείτε στο πάρκο Δηλαβέρη, να αναπλάθεται να αναμορφώνεται. Κατά την άποψή μου, θα γίνει το καλύτερο πάρκο του Λεκανοπεδίου Αττικής. Πηγαίνετε να τα δείτε.
Στο Στρατόπεδο Παπαδογιωργή που είναι υπό την κατάληψη αλλοεθνών ή και μη, εκτελείται ένα τεράστιο έργο. Μεταμορφώνεται.
Στην οδό Μητρώου, στον Άγιο Βασίλειο, ένα οικόπεδο εγκαταλελειμμένο, σκουπιδότοπος του ΟΣΚ, γίνεται παρκάκι και παιδική χαρά.
Είναι μεγάλη, ανεκτίμητη η περιουσία του Δήμου Πειραιά. Αξιοποιείται.»
«Αύριο, θα πάρετε οι επικεφαλείς των παρατάξεων τους όρους της διακήρυξης και την επόμενη εβδομάδα, θα το έχουμε στην Οικονομική Επιτροπή. Τελείωσε η παθητική στάση του Πειραιά.
Ο Πειραιάς καθάρισε, είναι πόλη καθαρή. Για άλλη μια φορά να ευχαριστήσω τους εργαζόμενους στην Καθαριότητα και τον Ηλία Κατσαφάδο, που με τρομακτικές ελλείψεις προσωπικού επιτυγχάνουν θεαματικά αποτελέσματα.
Θα συνεχίσουμε. Έχουμε πετύχει τη συμμαχία Δημοτικής Αρχής- Εργαζομένων – Δημοτών, και δεν θα έπρεπε να σας ενοχλεί. Ελάτε και εσείς στη συμμαχία. Δεν θα αλλάξετε ούτε ιδεολογία, ούτε πολιτική.
Δεν σας κάνει εντύπωση που στο σύνολο τους, οι Σύλλογοι των εργαζομένων του Δήμου Πειραιά, συμφωνούν με τη Δημοτική Αρχή;
Πρέπει να φέρεται από άλλους χώρους, από άλλες πόλεις συνδικαλιστές να εκφράσουν την αγωνία τους;
Γιατί θα πρέπει εσείς ως παρατάξεις της μειοψηφίας να συγκρουστείτε με την συμμαχία;

ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΚΣΥΓΧΡΟΝΙΣΜΟ ΤΟΥ ΣΤΟΛΟΥ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ
«Για το περιβόητο λίζινγκ, δεν ξέρω αυτή η παραποίηση της αλήθειας, η προσβολή της αλήθειας, η ασέλγεια πάνω στην αλήθεια, βοηθάει τίποτα;
Θα μπορούσα να αποδεχτώ σκληρή κριτική για βραδυπορία, η οποία συνηθίζεται σε πολιτικούς, που θέλουν η διαφάνεια να είναι πλήρης, απόλυτη, διαυγής, να λάμπει και να το εκπέμπει.
Από τις 10 Ιανουαρίου του 2011, ξεκινήσαμε τη διαδικασία. Συμπληρώνονται δύο χρόνια. Πρώτα τεκμηρίωσε η υπηρεσία την ανάγκη του εκσυγχρονισμού του στόλου μας, ο οποίος είναι και απηρχαιωμένος και απαξιωμένος και ελλιπής. Το ομολογούν όλοι και προπαντός το απαιτεί η ανάγκη και η εποχή. Το απαιτεί και η οικονομία κλίμακος.
Ζητήσαμε από τις 10 Ιανουαρίου, από την νέα Αρχή Προμηθειών, να εγκρίνει αυτόν το σχεδιασμό. Ενεκρίθη επί προηγούμενης Κυβερνήσεως και έχουμε ολοκληρώσει μέχρι τώρα δύο διαγωνισμούς. Δύο διαγωνισμούς επιχειρήσαμε. Αποπειραθήκαμε από τον Απρίλιο να έχουμε μειοδότη. Δεν κατοχυρώσαμε κανέναν, γιατί είχε έρθει μόνο ένας και θεωρήσαμε τις εκπτώσεις όχι ικανοποιητικές. Και κάνουμε και τρίτο διαγωνισμό και καλέσαμε και τις παρατάξεις, καλέσαμε και τους εργαζόμενους, καλέσαμε και την Υπηρεσία.
Θα μπορούσε κάποιος να μας πει: Δήμαρχε δεν θέλεις να το κάνεις, κωλυσιεργείς. Δεν ανήκουμε σε εκείνη την κατηγορία που δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας. Θα προχωρήσουμε μέσα από διαγωνιστική διαφανή, καθαρή διαδικασία και στον εκσυγχρονισμό του στόλου. Και επειδή ψιθυρίζονται διάφορα. Δεν θα πειράξουμε κανέναν εργαζόμενο που δουλεύει στο τμήμα συντήρησης. Κάποιοι θα χρειαστεί να αλλάξουν θέσεις.
Λέω, σε όλες τις υπηρεσίες που γίνεται «δούναι και λαβείν» χωρίς να μέμφομαι κανέναν, χωρίς να υποψιάζομαι κανέναν, τους αλλάζουμε συχνά και δεν κοιτάζουμε σε ποιο κόμμα ανήκουν. Πολλοί που προέρχονται από το κόμμα που προέρχομαι και εγώ, μου έχουν διαμαρτυρηθεί ότι τους μετακινώ επί το δυσμενέστερον. Δεν θα διοικήσουμε ούτε με τις υποδείξεις του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε με της Νέας Δημοκρατίας , ούτε με του ΠΑΣΟΚ. Θα εφαρμόσουμε το Νόμο. Και όποιος μετατίθεται και δεν δουλεύει, θα υποστεί αυτά που προβλέπει ο Νόμος. Όταν έχουμε 1,5 εκατ. άνεργους απέξω, δεν δικαιούται κανείς εργαζόμενος, να δουλεύει λιγότερο από όσο πρέπει.
Πήραμε την ευθύνη, σε συνεργασία με τους Προέδρους όλων των Συλλόγων και βάλαμε τις κάρτες. Θα μου πείτε ότι οι κάρτες δεν λειτουργούν και κατά τρόπο τέλειο; Ότι κάποιος χτυπάει και περισσότερες; Κάποιος χτυπάει και φεύγει;
Ενδεχομένως. Αστυνομοκρατία δεν θα βάλω. Κάμερες δεν θα βάλω, αλλά, ο έλεγχος θα είναι πολύ αυστηρότερος. Και οι επιπτώσεις θα είναι πολύ αυστηρές. Όσο με πάθος υπερασπίζομαι το δικαίωμά τους στην εργασία, έτσι με πάθος θα υπερασπίζομαι και την υποχρέωση τους να δουλεύουν. Το πάρτι να πληρώνομαι χωρίς να δουλεύω, έχει τελειώσει.
Μειώθηκε το κόστος στη συντήρηση ενώ ο στόλος είναι πιο παλαιωμένος. Δεν μπορεί κανείς εύκολα να καταλήξει στο συμπέρασμα;
Έχουμε στόλο κατά δύο χρόνια αρχαιότερο από την 1/1/2011. Έχουμε λιγότερους εργαζόμενους και έχουμε κόστος συντήρησης λιγότερο. Που οφείλεται αυτό; Δεν γινόταν τίποτα; Θα πάμε στην απόλυτη οικονομία κλίμακος.
Όποιος εργαζόμενος περισσεύει από το γκαράζ, θα εκπαιδευτεί να είναι οδηγός, θα εκπαιδευτεί να είναι τεχνίτης. Εγώ εγγυώμαι μόνο τις θέσεις εργασίας.
Και όπως είπα στους Προέδρους των Συλλόγων εργαζομένων και συμφωνήσαμε, ότι, εάν παρά τη βούληση του Δημάρχου, με τρόπο αυτόματο, που ξεπερνά και δημοτικές αρχές, τις διευθύνσεις κτλ υπάρχει καθεστώς ημιδιαθεσιμότητας, αυτόματα θα τοποθετηθούν εντός του Δήμου, σε άλλες θέσεις, χωρίς ούτε μια ώρα να έχουν στερηθεί την ισχύ της νομιμότητας και τις αποδοχές τους.
Θέλετε να τα στηρίξετε αυτά; Στηρίξτε τα. Όλοι κρίνονται. Αν κάποιοι πιστεύουν ότι κρίνεται μόνο η Δημοτική Αρχή και όχι η Αντιπολίτευση, ξέρετε πόσα κόμματα έχουν καταρρεύσει όταν βρέθηκαν στην αντιπολίτευση;
Δεν έχω τίποτα απολύτως με τον κύριο Μαριτάκη. Στο Δήμο του Πειραιά έχουμε δραματικές ελλείψεις σε προσωπικό. Για την γενικότερη εφαρμογή του Νόμου, θα διαφωνούσα πολιτικά. Είναι άδικο, είναι αναξιοκρατικό να λες ότι από το σύνολο των εργαζομένων στο δημόσιο, παίρνω τους Δ.Ε. Αορίστου Χρόνου. Αυτό και αν είναι ο ορισμό της αδικίας.
……………………………..
Ασφαλέστατα και περιμένω από τον Πρωθυπουργό της χώρας και από την κυβέρνηση που είναι συλλογική και δεν είναι του κάθε υπουργού. Αυτό έλλειψε, ένας υπουργός να κρίνει την κυβέρνηση. Γι αυτό υπάρχουν και ανασχηματισμοί, γι αυτό υπάρχουν και διορθώσεις γι αυτό υπάρχει και το φιλότιμο της παραίτησης.

ΓΙΑ ΤΑ ΕΡΓΑ ΣΤΟΝ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΤΟ ΜΟΝΟΡΕΙΛ
«Και όσο ισχύει το δόγμα, ότι κανείς δεν απολύεται με Δήμαρχο Μιχαλολιάκο και ποτέ δεν θα έρθει μονορέιλ στον Πειραιά, με Δήμαρχο Μιχαλολιάκο.
Και πρέπει να αναγνωρίσετε ότι είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Πειραιά, ότι το λιμάνι ανήκει στο Δήμο. Και τα έσοδά του. Δώσαμε τη μάχη, όταν εσείς προβλέπατε ότι θα ξεπουληθεί το λιμάνι, την ίδια ώρα, που προκαλούσατε και τις απολύσεις στο ραδιόφωνο.
Λοιπόν, μονορέιλ όχι. Στο τελευταίο Δ.Σ. του ΟΛΠ, όταν είπαμε για το τρένο που έρχεται, για το μετρό που έρχεται, και για το τρένο που δεν είχε το λιμάνι εγκαίρως, του λέω του Προέδρου του ΟΛΠ, του κ. Ανωμερίτη: Το κανονικό τρένο. Το άλλο δεν υπάρχει, τελείωσε.
Αντίθετα, έρχεται ο υπόγειος δρόμος που θα συνδέει το ΣΕΦ με το λιμάνι. Έρχονται τα έργα. Έρχονται τα 30 εκ. ευρώ, για την ανάπλαση του παραλιακού μετώπου. Έρχεται ο παιδότοπος στο ΣΕΦ. Έρχεται το οικόπεδο του ΗΣΑΠ.
Έρχονται ανατροπές στον Πειραιά, που θα μας κάνουν να νιώσουμε ότι δεν είμαστε ξεχασμένος τόπος και ότι ο Πειραιάς είναι το Εθνικό μας λιμάνι, με λάμψη για όλη την Ελλάδα.
Και βεβαίως, σε επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο, με θέμα την Προγραμματική Σύμβαση, θα έχουμε και το Δημοτικό μας Θέατρο, να αποτελεί την αφετηρία της Πολιτιστικής Αναγέννησης, ολόκληρης της χώρας.»

 

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης