Το δολάριο βρίσκεται κάτω από σημαντική πίεση στις τελευταίες συνεδριάσεις και αυτή η υποαπόδοση συνιστά ότι θα μπορούσαμε να δούμε περαιτέρω υποχώρηση, αν το κλίμα αισιοδοξίας συνεχιστεί. Ενώ στις προηγούμενες συνεδριάσεις υπήρξε ξεκάθαρη απόδειξη αγορών εξαιτίας της ενίσχυσης του ρίσκου, η οποία μπορεί να δικαιολογήσει την πτώση του δολαρίου, οι αναλυτές, σύμφωνα με το πρωινό σχόλιο αγοράς της FXCM, θα συνιστούσαν στους επενδυτές να εστιάσουν στη Fed και στο γεγονός ότι δεν είναι απολύτως έτοιμη να μεταβάλει τη νομισματική της πολιτική.

Μερικές εβδομάδες πριν, όλα έδειχναν ότι το σενάριο για επιπρόσθετη στήριξη της αμερικανικής οικονομίας είχε αποσυρθεί, αλλά η πρόσφατη συνεδρίαση της FOMC δεν απέκλεισε αυτή την πιθανότητα και υποπτευόμαστε ότι αυτός είναι ο βασικότερος λόγος των πιέσεων του δολαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρ’ όλα αυτά, δεν θα συνιστούσαν να υπάρχει απαισιοδοξία για το δολάριο, ιδιαίτερα έναντι του ευρώ που αναμένεται να δοκιμάσει το 1,3300, ενώ η ισοτιμία βρίσκεται «κλειδωμένη» σε μια μακροχρόνια πτωτική τάση. Άλλα βασικά νομίσματα, όπως η στερλίνα, έχουν υπεραποδώσει σημαντικά έναντι του δολαρίου και ίσως υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη άνοδος στις επόμενες συνεδριάσεις. Παρομοίως, το δολάριο Καναδά βρίσκεται σε νέα πολύμηνα υψηλά και σε αυτά τα επίπεδα η ισοτιμία USD/CAD έχει αρχίσει να γίνεται περισσότερο ελκυστική για αγορές.

Άλλα ζεύγη που αξίζει να παρατηρήσουν οι αναλυτές αυτή την εβδομάδα είναι το USD/JPY, το οποίο βρίσκεται στα χαμηλά του μήνα και πλέον μπορεί να υπάρξει μια βαθύτερη διόρθωση προς τα 79,00 γιεν. Επίσης, η ισοτιμία EUR/GBP, η οποία τεχνικά βρίσκεται σε υπερπουλημένη ζώνη και προσεγγίζει σημαντική πολύμηνη στήριξη στα 0,8065.

Όσον αφορά στο οικονομικό ημερολόγιο, η απόφαση της RBA για τα επιτόκια την Τρίτη αποτελεί παράγοντα κινδύνου. Πιστεύουν ότι η απόφαση της RBA θα έχει αντίκτυπο και στο αυστραλιανό νόμισμα αλλά και στη διάθεση για ρίσκο. Το δολάριο Αυστραλίας είναι σημαντικά συσχετισμένο με τη διάθεση για ρίσκο και οι προσδοκίες για μείωση επιτοκίων κατά 0,25% λειτουργεί ως υπενθύμιση για τους επενδυτές ότι δεν είναι όλα καλά στην παγκόσμια οικονομία.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ακόμα ένας κίνδυνος είναι και η Κίνα και ο αντίκτυπος που θα έχει μια επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας για την παγκόσμια οικονομία. Εκτιμούν ότι ο αντίκτυπος θα είναι μεγάλος και περισσότερο επιζήμιος για τα commodity currencies.

Το trade της ημέρας

EUR/USD: (Η ανάλυση αυτή δημοσιεύτηκε την περασμένη εβδομάδα, αλλά έχουν αλλάξει τα επίπεδα εισόδου και εξόδου). Αν και το πρόσφατο ράλι είναι εντυπωσιακό, θεωρούμε ότι η ισοτιμία παραμένει εντός μιας καλά καθορισμένης μεσομακροπρόθεσμης τάσης και ότι οι πωλήσεις σε κάθε ανοδικό ράλι είναι η καταλληλότερη στρατηγική. Η ισοτιμία έχει περάσει πάνω από το 1,3200 και από εδώ υπάρχουν πιθανότητες για μια κίνηση προς το 1,3300. Εφόσον το επίπεδο αυτό δοκιμαστεί, πιθανόν να αποτελέσει μια καλή ευκαιρία για πωλήσεις. Μια πιο κοντινή ματιά σε αυτό το επίπεδο δείχνει ότι υπάρχει ένας συνδυασμός αντιστάσεων. Πτωτική γραμμή τάσης, ψυχολογικό επίπεδο, πάνω όριο Bollinger και επίπεδο Fibonacci.

Στρατηγική: πώληση στο 1,3320 με ανοιχτό στόχο, stop loss στο 1,3420 (ημερήσιο κλείσιμο).

Επιμέλεια: Άννα Μορφούλη

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης