Ξανά στον Πειραιά το "Πλοίο της Ειρήνης"

Ξανά στον Πειραιά το "Πλοίο της Ειρήνης"

Πρώτη καταχώρηση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 11:18

Με πάνω από 1000 επιβάτες από πολλές χώρες, μεταξύ των οποίων και επιζώντες του ολοκαυτώματος της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι και φοιτητές από τη Φουκούσιμα, έφθασε ξανά στον Πειραιά, στις 24 Σεπτεμβρίου 2012 το Ιαπωνικό «Πλοίο της Ειρήνης» στο 77ο ταξίδι του στο το γύρο της γης για έναν κόσμο χωρίς πυρηνικά. Τους υποδέχθηκε επιτροπή των ειρηνιστικών αντιπυρηνικών κινημάτων από την Ελλάδα.

Στους κεντρικούς στόχους του ταξιδιού και ένα πρόγραμμα με τίτλο «Horizon 2012», για το θέμα που προωθεί ο ΟΗΕ για «Μέση Ανατολή ελεύθερη από πυρηνικά και άλλα όπλα μαζικής καταστροφής» και που πρόκειται να συζητηθεί στο Ελσίνκι το Δεκέμβρη, καθώς και η παρουσίαση των συνεπειών από τη συνεχιζόμενη τραγωδία στη Φουκούσιμα.

Στις 12 το μεσημέρι αντιπροσωπεία από (επισκέφθηκαν το Δημαρχείο της Αθήνας, όπου ξεναγήθηκαν από τον υπεύθυνο δημοσίων σχέσεων και έγιναν δεκτοί από τον αντιδήμαρχο κο Φώτη Προβατά. Ο κος Προβατάς τόνισε τη συνεχή προσπάθεια του δήμου της Αθήνας για την προάσπιση της Ειρήνης και τη διάθεση για περαιτέρω συνεργασία με το αντιπυρηνικό κίνημα.

Για πρώτη φορά εκτός από τους Χιμπακούσα (επιζήσαντες της Χιροσίμα και του Ναγκασάκι) κκ Nobuo Miyaka, Kazumi Tsucida, Iwdo Nagayama, Nobuko Suguino, οι οποίοι επειδή ήταν τότε παιδιά θύμισαν κυρίως τις τραγικές ιστορίες των γονιών τους από τις ρίψεις των πυρηνικών βομβών στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν και οι φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Φουκούσιμα Misaki Ishiguro, Yurina Sato οι οποίες θύμισαν τη συνεχιζόμενη τραγωδία από το πυρηνικό δυστύχημα στους 4 αντιδραστήρες του εργοστασίου Daiitsi οι οποίοι εξακολουθούν να μολύνουν τα υπόγεια ύδατα και τον ωκεανό με ραδιενέργεια.

Γι’ αυτό και η ιαπωνική κυβέρνηση αναγκάστηκε μετά το αναγκαστικό κλείσιμο της πλειοψηφίας των πυρηνικών της εργοστασίων (τα οποία αποδείχθηκαν ανασφαλή)) και τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις να επαναπροσδιορίσει την ενεργειακή της πολιτική αποκλειστικά προς τις ανανεώσιμες πηγές  μέχρι το 2030. Όλοι υπογράμμισαν την ανάγκη της εξάλειψης της πυρηνικής απειλής τόσο από τα πυρηνικά όπλα όσο και από τα πυρηνικά εργοστάσια.

Εκ μέρους των ελλήνων ειρηνιστών παρέστησαν η κα Μαρία Αρβανίτη Σωτηροπούλου, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας κατά της πυρηνικής και βιοχημικής απειλής, ο κος Πάνος Τριγάζης πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Διεθνών Οργανισμών και Παγκοσμιοποίησης και ο κος Γιώργος Δολιανίτης αντιπρόεδρος ΚΕΑΔΕΑ και μέλη των αντίστοιχων οργανώσεων.

Στις 5 το απόγευμα ο δήμαρχος Πειραιά κο Βασίλης Μιχαλολιάκος παρουσίασε την αντιπροσωπεία στην ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου στο Δημαρχείο Πειραιά. Απεύθυνε χαιρετισμό τόσο ο ίδιος, προβάλλοντας την  αξία της ειρήνης, όσο και ο κ. Γιάννης Μίχας, ο οποίος θύμισε την αδιάλειπτη συμπαράσταση του δήμου Πειραιά στο αντιπυρηνικό και αντιπολεμικό μήνυμα που μεταφέρει το Πλοίο της Ειρήνης.

"Δεν υπάρχει ασφάλεια στα πυρηνικά. Από την εξόρυξη του Ουρανίου, τις πυρηνικές δοκιμές,  τις βόμβες, τα ατυχήματα, τα ραδιενεργά απόβλητα και τα όπλα Απεμπλουτισμένου Ουρανίου όλος ο επικίνδυνος κύκλος των πυρηνικών όπλων και εργοστασίων σε αμφίδρομη σχέση στραγγαλίζει την υγεία του πλανήτη μας σε ειρήνη και πόλεμο.

Η πυρηνική ενέργεια δεν είναι ούτε πράσινη ούτε φθηνή ούτε ασφαλής. Καιρός πια να απαιτήσουμε ΤΩΡΑ τον τερματισμό αυτού του παραλογισμού.

Ειδικά για τη γειτονιά μας απαιτούμε από την ελληνική κυβέρνηση -μέσω των υπαρχόντων θεσμών της ΕΕ- να απαιτήσει το σταμάτημα κατασκευής κάθε πυρηνικού εργοστασίου στη γειτονιά μας και ειδικά στις σεισμόπληκτες περιοχές του Ακούγιου και της Σινώπης ΑΜΕΣΑ" αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση που υπογράφει η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ιατρικής Εταιρείας για την Προστασία του Περιβάλλοντος και κατά της Πυρηνικής και Βιοχημικής Απειλής, Μαρία Αρβανίτη- Σωτηροπούλου.

Pireas2day.gr

Τελευταία ενημέρωση: Τρίτη, 25 Σεπτεμβρίου 2012, 11:18


Εκτύπωση
Αποστολή
Μέγεθος κειμένου: A A A
Αρχική σελίδα