Συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης- τρόικας- εφοπλιστών «βλέπει» στον χώρο της Ναυτιλίας η Πανελλήνια Ένωση Ναυτών Εμπορικού Ναυτικού (ΠΕΝΕΝ).

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συγκεκριμένα, η ΠΕΝΕΝ, που με ανακοίνωσή της καλεί σε μαζική συμμετοχή στην 24ωρη απεργία της Πέμπτης 18/10 υπογραμμίζει ότι:

«Μέσω μεθοδευμένων διαρροών και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων δηλώνουν με θρασύτητα, ζητούν και επιδιώκουν την «πλήρη ευθυγράμμιση των Ναυτικών με τους εργαζόμενους στην ξηρά μέσω υπαγωγής τους στην νομοθεσία που ισχύει για τις επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις (ν. 4046/12)».

«Μια τέτοια ρύθμιση σημαίνει την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ που υπογράφουν ΠΝΟ και Ναυτεργατικά Σωματεία. Στο ίδιο αντιναυτεργατικό ντελίριο δηλώνουν ότι «οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα λαμβάνουν μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση» με τεράστιες μειώσεις», υπογραμμίζει η ΠΕΝΕΝ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνεχίζοντας η ένωση ναυτών καταγγέλλει με δριμύτητα ότι «η εφοπλιστόδουλη και ταχύτατα φθαρμένη πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ δηλώνει ότι είναι υπέρ αυτών των μέτρων που αποσκοπούν σε «μείωση του μισθολογικού κόστους», θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα ποντοπόρα να προσλαμβάνονται περισσότεροι Έλληνες Ναυτεργάτες».

«Από κοινού οι κυβερνητικοί συνεταίροι, η τρόικα, και οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν «την κατάργηση κάθε περιοριστικής διάταξης που αφορά την δρομολόγηση των πλοίων και ειδικότερα την άρση των περιορισμών στην χρονική διάρκεια των δρομολογήσεων και την απασχόληση των Ναυτικών».
Ο Υπουργός Ε.Ν κ. Μουσουρούλης αξιώθηκε επιτέλους να απαντήσει στα υπομνήματα και τα εξώδικα της ΠΝΟ μετά από πολύμηνη καθυστέρηση για να πει άραγε τι νομίζετε…. «Επιδιώκουμε», λέει, «την συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της Ναυτιλίας στην βάση της κοινής αντίληψης των υφιστάμενων δημοσιοοικονομικών δυνατοτήτων»!!!
Με άλλα λόγια η απάντηση του ίδιου και της κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ στα δίκαια και ώριμα αιτήματα του Ναυτεργατικού κόσμου. Ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην διαιώνιση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, στην παροχή νέων προκλητικών προνομίων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο».

Στην ανακοίνωσή της η ΠΕΝΕΝ αναφέρει ως χαρακτηριστικό παράδειγμα «ο υπερτριπλασιασμός της φορολόγησης των Ναυτικών από την μια και από την άλλη αφήνουν άθικτο τον σκανδαλώδη φορολογικό παράδεισο που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές στην χώρα μας. Επίσης σχεδιάζουν την λήψη νέων μέτρων εναντίον των Ναυτεργατών σε ότι αφορά την Ναυτική εργασία (εργασιακές σχέσεις), την υπονόμευση έως και κατάργηση των ΣΣΕ, ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας στις συντάξεις, στην υγεία (ΝΑΤ – Οίκος Ναύτη), στην απασχόληση (με τον διωγμό χιλιάδων Ναυτεργατών)».

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΠΕΝΕΝ έχει ως εξής:

Η τρικομματική συγκυβέρνηση σε πλήρη συμπόρευση με την Τρόικα ετοιμάζουν το νέο σχέδιο για την εξόντωση των εργαζομένων και του ελληνικού λαού.
Το νέο πακέτο αντιλαϊκών και αντεργατικών μέτρων αυξάνεται καθημερινά. Την ίδια ώρα η μνημονιακή κυβέρνηση σε συμφωνία με την τρόικα χαρίζει άλλα 500 εκατομμύρια ευρώ στους τραπεζίτες και ετοιμάζεται να κάνει νέες περικοπές πολλών δις ευρώ σε μισθούς συντάξεις και κοινωνικές παροχές.
Αν περάσουν τα βάρβαρα αυτά μέτρα τότε η κατάσταση για τα λαϊκά στρώματα θα γίνει εφιαλτική και θα γίνει ολική επαναφορά στις δεκαετίες 50-60. Οι συνθήκες που θα διαμορφωθούν θα είναι η απόλυτη φτώχεια, η μαζική και εκτεταμένη ανεργία και η εξαθλίωση.
Η καθυστέρηση στην ανακοίνωση των μέτρων δεν πρέπει να δημιουργεί αυταπάτες. Τα μέτρα θα είναι σκληρά, άδικα και θα θίγουν για πολλοστή φορά την λαϊκή και εργατική οικογένεια. Ο λαός και οι εργαζόμενοι δεν θα δεχθούν να γίνουν βορά του σάπιου κοινωνικοοικονομικού εκμεταλλευτικού συστήματος για να διατηρήσουν τα κέρδη τους το μεγάλο κεφάλαιο και η ολιγαρχία του πλούτου στην χώρα μας.
Η συγκυβέρνηση και η τρόικα μας επιφυλάσσουν μισθούς Κίνας και συντάξεις πείνας. Καταργούν τον θεσμό των ελεύθερων συλλογικών διαπραγματεύσεων και θέλουν να καθορίζουν τον μισθό με νόμο!!!
Σχεδιάζουν νέες μειώσεις στον κατώτερο μισθό της ΕΓΣΣΕ που θα συμπαρασύρει προς τα κάτω όλους τους μισθούς σε ιδιωτικό και δημόσιο τομέα.
Αυξάνουν τα ωράρια εργασίας και τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης, καταργούν στην πράξη την κοινωνική ασφάλιση, το πενθήμερο, διαλύουν τις εργασιακές σχέσεις, προχωρούν σε καταργήσεις υπηρεσιών και απολύσεις στο δημόσιο και βυθίζουν την κοινωνία στην μιζέρια και την φτώχεια.

Για τη Ναυτιλία

Στον χώρο της Ναυτιλίας η κοινή και συντονισμένη επίθεση κυβέρνησης – τρόικας – εφοπλιστών παίρνει νέα πιο έντονη και οξεία μορφή.
Μέσω μεθοδευμένων διαρροών και κατευθυνόμενων δημοσιευμάτων δηλώνουν με θρασύτητα, ζητούν και επιδιώκουν την «πλήρη ευθυγράμμιση των Ναυτικών με τους εργαζόμενους στην ξηρά μέσω υπαγωγής τους στην νομοθεσία που ισχύει για τις επιχειρησιακές – ατομικές συμβάσεις (ν. 4046/12)». Μια τέτοια ρύθμιση σημαίνει την κατάργηση των υφιστάμενων ΣΣΕ που υπογράφουν ΠΝΟ και Ναυτεργατικά Σωματεία. Στο ίδιο αντιναυτεργατικό ντελίριο δηλώνουν ότι «οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα λαμβάνουν μισθό που θα νομοθετηθεί από την κυβέρνηση» με τεράστιες μειώσεις.
Η εφοπλιστόδουλη και ταχύτατα φθαρμένη πολιτική ηγεσία του ΥΕΝ δηλώνει ότι είναι υπέρ αυτών των μέτρων που αποσκοπούν σε «μείωση του μισθολογικού κόστους», θα έχουν μεγαλύτερη ευελιξία στα ποντοπόρα να προσλαμβάνονται περισσότεροι Έλληνες Ναυτεργάτες.
Από κοινού οι κυβερνητικοί συνεταίροι, η τρόικα, και οι εφοπλιστές δηλώνουν ότι επιθυμούν «την κατάργηση κάθε περιοριστικής διάταξης που αφορά την δρομολόγηση των πλοίων και ειδικότερα την άρση των περιορισμών στην χρονική διάρκεια των δρομολογήσεων και την απασχόληση των Ναυτικών».
Ο Υπουργός Ε.Ν κ. Μουσουρούλης αξιώθηκε επιτέλους να απαντήσει στα υπομνήματα και τα εξώδικα της ΠΝΟ μετά από πολύμηνη καθυστέρηση για να πει άραγε τι νομίζετε…. «Επιδιώκουμε», λέει, «την συνεργασία με τους κοινωνικούς εταίρους της Ναυτιλίας στην βάση της κοινής αντίληψης των υφιστάμενων δημοσιοοικονομικών δυνατοτήτων»!!!
Με άλλα λόγια η απάντηση του ίδιου και της κυβέρνησης είναι ένα μεγάλο ΟΧΙ στα δίκαια και ώριμα αιτήματα του Ναυτεργατικού κόσμου. Ταυτόχρονα είναι και ένα μεγάλο ΝΑΙ στην διαιώνιση της εφοπλιστικής ασυδοσίας, στην παροχή νέων προκλητικών προνομίων στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο υπερτριπλασιασμός της φορολόγησης των Ναυτικών από την μια και από την άλλη αφήνουν άθικτο τον σκανδαλώδη φορολογικό παράδεισο που απολαμβάνουν οι εφοπλιστές στην χώρα μας. Επίσης σχεδιάζουν την λήψη νέων μέτρων εναντίον των Ναυτεργατών σε ότι αφορά την Ναυτική εργασία (εργασιακές σχέσεις), την υπονόμευση έως και κατάργηση των ΣΣΕ, ισοπεδώνουν τα δικαιώματά μας στις συντάξεις, στην υγεία (ΝΑΤ – Οίκος Ναύτη), στην απασχόληση (με τον διωγμό χιλιάδων Ναυτεργατών).
Με αυτή την άθλια και βάρβαρη πολιτική υλοποιούνται και οι πιο παράλογες εξωφρενικές απαιτήσεις του εφοπλιστικού κεφαλαίου.

“Να οργανώσουμε την άμυνά μας”

Συνάδελφοι όλων των κλάδων,
πρέπει και μπορούμε εδώ και τώρα να οργανώσουμε την άμυνά μας για να αποκρούσουμε την άγρια και πρωτοφανή επίθεση σε βάρος μας από τους εφοπλιστές, την τρόικα και την κυβέρνηση.
Η πολιτική αυτή σε βάρος μας και σε βάρος όλων των εργαζομένων είναι βαθιά ταξική, απροκάλυπτα κυνική και επιθετική, απειλεί ακόμη και τις πιο θεμελιώδεις κατακτήσεις του εργατικού κινήματος.
Απάντηση σε αυτή την επιθετικότητα σε βάρος των δικαιωμάτων μας δεν μπορεί να είναι ο κοινωνικός διάλογος, η συνεργασία των κοινωνικών εταίρων και οι 24ωρες απεργίες (πλειοψηφία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ – ΠΝΟ κ.λπ) που στις σημερινές συνθήκες λειτουργούν ως εκτόνωση της εργατικής και λαϊκής δυσαρέσκειας. Γραμμή την οποία ακολουθούν πιστά οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού και αποδοκιμάζεται από την μεγάλη πλειοψηφία των εργαζομένων.
Απάντηση δεν είναι ούτε μπορεί να είναι οι κραυγές του κομματικού συνδικαλισμού (ΠΑΜΕ) που εξακολουθούν να προωθούν την διάσπαση και τον κατακερματισμό στο όνομα της διαφορετικότητας. Αυτή η αντίληψη είναι σε αδιέξοδο και έχει χρεοκοπήσει.
Απάντηση πρέπει να είναι μία και μοναδική: ΑΓΩΝΑΣ ΔΙΑΡΚΕΙΑΣ, ΜΑΖΙΚΟΣ, ΕΝΩΤΙΚΟΣ, ΤΑΞΙΚΟΣ για την ανατροπή της πολιτικής των μνημονίων και της κυβέρνησης που την υλοποιεί, για να μην περάσουν τα νέα αντεργατικά μέτρα. Αυτό αποτελεί απαίτηση της εργατικής τάξης, των συνταξιούχων και όλων των φτωχών και λαϊκών στρωμάτων.
Η ΠΕΝΕΝ προτείνει, παλεύει και διεκδικεί να σχεδιάσουμε, να οργανώσουμε και να καθοδηγήσουμε τον αγώνα των Ναυτεργατών σε συντονισμό και κοινή δράση με όλους τους εργαζόμενους χωρίς διαχωρισμούς, χωρίς κομματικές και παραταξιακές ταμπέλες.
Απαραίτητη προϋπόθεση για αυτό είναι ο επαναπροσανατολισμός του συνδικαλιστικού κινήματος, η αλλαγή των συσχετισμών δυνάμεων και ο ταξικός προσανατολισμός των Συνδικάτων και του αγώνα.
Για τον χώρο μας η ΠΕΝΕΝ προτείνει να κηρυχθεί απεργιακός αγώνας σε Πανελλαδική κλίμακα, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων με επαναλαμβανόμενες και συνεχόμενες 48ωρες απεργίες και μια σειρά ακόμη κινητοποιήσεις στο ίδιο διάστημα.

Pireas2day

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης