Σοβαρές δυσκολίες στην εξασφάλιση της δανείων από τις τράπεζες αντιμετωπίζουν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις στην Ευρωζώνη παρά τις δυο ενέσεις ρευστότητας ενός τρίς. ευρώ σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Πιο συγκεκριμένα σε ό, τι αφορά την Ελλάδα, το 50%  των επιχειρήσεων που συμμετείχαν στην έρευνα έκαναν λόγο για δυσκολία στην εξασφάλιση του τραπεζικού δανεισμού ενώ το αντίστοιχο ποσοστό στην Πορτογαλία είναι της τάξης του 35%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Επιπλέον, στην έρευνα σημειώνεται ότι ενώ η ζήτηση για χρηματοδότηση αυξήθηκε την περίοδο Οκτωβρίου–Μαρτίου, δίνονται πολύ λιγότερα δάνεια. Πιο συγκεκριμένα, το 1/5 των συμμετεχόντων στην έρευνα της ΕΚΤ δήλωσε πως η κατάσταση ως προς την εύρεση τραπεζικής πίστωσης έχει επιδεινωθεί ενώ η ισχυρή πλειοψηφία προβλέπει ακόμη δυσμενέστερες συνθήκες τραπεζικής πίστωσης τους επόμενους έξι μήνες.

Τέλος, να σημειωθεί ότι  κατά μέσο όρο στην ευρωζώνη, το ποσοστό απόρριψης αιτήσεων για δάνεια από μικρομεσαίες επιχειρήσεις ανέρχεται στο 13%, ενώ στην προηγούμενη αντίστοιχη έκθεση προ εξαμήνου, περιοριζόταν στο 10%.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης