Αφορμή για ποικίλα σχόλια προκαλεί νέο άρθρο του Νίκου Παπανδρέου στην Οικονομική Επιθεώρηση, με το οποίο μπορεί κανείς να συναγάγει  ότι επιρρίπτει ευθύνες και στον αδελφό του και πρώην πρωθυπουργό της Ελλάδας, Γ. Παπανδρέου για τους χειρισμούς που έκανε στα θέματα της οικονομίας.

Συγκεκριμένα, ο αδελφός του Γιώργου Παπανδρέου, ο οποίος χθες ζήτησε συγγνώμη από τον ελληνικό λαό, μιλά για στρατηγικά λάθη και λανθασμένες απαντήσεις και τακτική απέναντι στην τρόικα, παραδεχόμενος στην ουσία ότι ο πρώην πρωθυπουργός παρέδωσε τη χώρα άνευ όρων στην «αγκαλιά» των δανειστών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο άρθρο του, που φέρει τον τίτλο «Η τρόικα στέλνει οικονομολόγους, εμείς απαντάμε με δικηγόρους» που θα δημοσιευτεί στην Οικονομική Επιθεώρηση του Μαΐου, ο Νίκος Παπανδρέου εμφανίζεται αρκετά επικριτικός για τις επιλογές που έκανε ο αδελφός του στη στελέχωση της τότε κυβέρνησης κατευθύνοντας έτσι τα βέλη του και προσωπικά κατά του αδελφού του, Γιώργου.

Όπως γράφει χαρακτηριστικά, «δεν υπήρξαν οι άνθρωποι εκείνοι που θα μπορούν να απαντούν με στοιχεία και να αντιπαρατίθενται, όταν προκύπτει η ανάγκη προς τις ξένες ομάδες οικονομολόγων από το ΔΝΤ και την Ευρώπη, που μας “επισκέπτονται”» και συνεχίζει διερωτώμενος «γιατί άραγε να μη διαθέτουν και τα δικά μας υπουργεία Έλληνες οικονομολόγους από το ΔΝΤ; Έτσι ώστε, όταν οι ξένες οικονομικές αποστολές επισκέπτονται τη χώρα, να βρίσκουν μπροστά τους “τους δικούς μας” που θα μιλάνε την ίδια γλώσσα και που θα είναι σε θέση να ανταποκρίνονται καλύτερα στις πιέσεις που μας ασκούνται έξωθεν;».

Η απουσία καταρτισμένων οικονομολόγων μπορεί να είναι κατά τον αρθρογράφο ένα διαχρονικό πρόβλημα στην κυβερνητική προϊστορία του τόπου, όμως, όπως αποκαλύπτεται, υπήρξε καθοριστική για την έκβαση των γεγονότων σε αυτή την εξαιρετικά κρίσιμη εθνική στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Ως τώρα, η μάχη του μνημονίου, εν γένει, υποφέρει από μία στρατηγική ασυμμετρία: εκείνοι στέλνουν τους οικονομολόγους τους, εμείς απαντάμε με τους δικηγόρους μας. Αυτό το στρατηγικό λάθος διορθώνεται με μιαν απόφαση» τονίζει μάλιστα ο Νίκος Παπανδρέου.

Μια απόφαση όμως που δεν ελήφθη από τον αδελφό του, όσο ήταν στο «τιμόνι» της χώρας.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης