Με την υπογραφή του νέου μνημονίου το περασμένο καλοκαίρι, οι Ευρωπαίοι διασώστες της Ευρώπης και όχι της Ελλάδας, θεωρούν ότι η κρίση στην Ελλάδα τελείωσε, χορηγώντας μας 86 δισεκατομμύρια σε βάθος χρόνου, αλλά μετά τη λήψη επαχθέστατων μέτρων σε βάρος του λαού, τα οποία ήδη προκαλούν εκρηκτικό κλίμα στην κοινωνία, χωρίς καν να έχουν εφαρμοστεί.

Τις επόμενες εβδομάδες θα φανεί η κόλαση που έχει δημιουργηθεί αν ψηφιστούν τελικά όπως εισηγούνται τα μέτρα οι αρμόδιοι υπουργοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το πρόβλημα στην Ευρώπη πλέον θεωρείται ότι μεταφέρεται στην γειτονική Ιταλία και ξεκινά και εκεί η γνωστή προσπάθεια διάσωσης.

Μην ξεχνάμε ότι το χρέος της Ιταλίας δεν είναι σαν τα 320 δις της Ελλάδας αλλά 2 τρις 300 δις, μέγεθος δυσθεώρητο για τα ευρωπαϊκά δεδομένα.

Όμως ο Ιταλός πρωθυπουργός προειδοποίησε τις Βρυξέλλες ότι δε θα τον κυβερνούν με τηλεκοντρόλ…. και ο νοών νοείτω… για τα θύματα που ήδη δημιούργησαν στην Ελλάδα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αλλά και η Γαλλία δεν πάει πίσω με σωρεία προβλημάτων στην οικονομία της και κυρίως στην ανεργία η οποία εμφανίστηκε και εκεί απειλητική.

Όμως στην Ευρώπη των λαών συνεχίζουν ακάθεκτοι να τυρβάζουν περί άλλων καθυβρίζοντας χυδαία ακόμα και ηγέτες χωρών.

Αντί να προσπαθήσουν να δώσουν λύσεις στο ευρωπαϊκό πρόβλημα, επιμένουν στις τακτικές της λιτότητας και της αυστηρής δημοσιονομικής πολιτικής τροφοδοτώντας τον φαύλο κύκλο της ύφεσης και εκεί.

Ακόμα και Αμερικάνος αντιπρόεδρος είπε στο Forum του Νταβός ότι προσπαθεί να πείσει τους Ευρωπαίους να χαλαρώσουν την αυστηρή δημοσιονομική πολιτική, αλλά η σκληρή και ισχυρή οικονομία της Γερμανίας, αντιδρά έντονα και καθοριστικά στην προσπάθεια της ΕΚΤ και του κου Ντράγκι να φτάσει τον πληθωρισμό στο 2% όπως έχει στόχο μέσω του προγράμματος QE (κόψιμο χρήματος, μέσω αγοράς ομολόγων των κρατών μελών), από το οποίο η Ελλάδα επιμελώς και με πολύ κακία αποκλείστηκε τροφοδοτώντας την αύξηση του δημοσιονομικού χρέους αν και δικαιούμαστε το ανάλογο μερίδιο.

Μην ξεχνάμε ότι η Γερμανία από αυτό το πρόγραμμα καρπώθηκε 240 δις ενισχύοντας τους θετικούς της δείκτες, αποκτώντας οικονομική δύναμη τεραστίων διαστάσεων και παράλληλα συγκεντρώνει συνεχώς νέες ποσότητες χρυσού.

Στην Ελλάδα τώρα το δράμα πέρα από την κρίση της εξαετίας που πέρασε, είναι σε πλήρη εξέλιξη, ξεκινώντας από στοιχεία σοκ, ότι το 40% των παιδιών απειλείται από την φτώχεια.

Ο συνήγορος για τα δικαιώματα του παιδιού δείχνει ότι όλο και περισσότερες οικογένειες αναζητούν καταφύγιο σε ιδρυματικές δομές για την σίτιση των παιδιών τους, πράγμα φρικτό για την Ελλάδα του 2016.
Ακόμη και η ελληνική εθνική επιτροπή της Unicef μιλά για ανεξέλεγκτη οικονομική και ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα. Τα θύματα του δράματος δεν είναι μόνο τα παιδιά που βιώνουν την φτώχεια, είναι γενικά η ελληνική οικογένεια, ο στυλοβάτης της ελληνικής κοινωνίας.

Μέχρι τώρα η μάσκα της ντροπής κρατούσε την αξιοπρέπεια των Ελλήνων σε υψηλά επίπεδα. Όμως ο χρόνος αποδεικνύει ότι οι μάσκες της ντροπής πέφτουν απότομα με αποτέλεσμα να παρατηρούνται φαινόμενα λιμοκτονίας σε χιλιάδες αξιοπρεπείς ανθρώπους και οικογενειάρχες.

Μπορεί οι οικογένειες να συμπαραστέκονται, αλλά όλο αυτό το κακό είναι ντόμινο και ρίχνει συνεχώς τον έναν μετά τον άλλο Έλληνα οικογενειάρχη.

Φαινόμενα όπως να μένουν στον δρόμο από βενζίνη, να μην έχουν μάνες 1 ευρώ για τυρόπιτα στα παιδιά τους, να τρέφονται ολόκληρες οικογένειες με αυγά και λαχανικά για βδομάδες, να ζουν άνθρωποι μόνο με ρύζι και πολλά άλλα περιστατικά τέτοιου είδους και έκτασης, είναι πλέον καθημερινότητα, γι αυτούς που δε πάνε στα συσσίτια. Και πραγματικά αυτό δε θα το άντεχε ούτε η εκκλησία ούτε οι φορείς, αν όλοι αυτοί που προαναφέρθηκαν ζητήσουν τροφή.

Αυτά και άλλα πολλά δραματικά ζούμε, και το μόνο που σκέπτονται οι δανειστές είναι να περικόψουν 1 δις 800 εκατομμύρια από τους συνταξιούχους, χωρίς κανένας να σκέπτεται ότι οι συνταξιούχοι τρέφουν τις οικογένειες των παιδιών τους, χωρίς να σκέπτονται ότι τα χρήματα αυτά θα λείψουν από την αγορά, από την εφορία, από τις υποχρεώσεις στις τράπεζες κ.λ.π..

Επιτέλους ας μάθουν οι κυβερνώντες και οι δανειστές ότι ο κύκλος που υπηρετούν είναι φάυλος!!!


*Παναγιώτης Μπατσαρισάκης, Οικονομικός-Επιχειρηματικός Σύμβουλος – Αναλυτής

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης