Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες αυτοκινητοβιομηχανίες σε παγκόσμιο επίπεδο, με τα μοντέλα της να είναι από τα πιο δημοφιλή σε όλο τον κόσμο.

Στην Ευρώπη, η Toyota διαθέτει έξι εργοστάσια παραγωγής σε Πορτογαλία, Γαλλία, Τουρκία, Πολωνία, Τσεχία, Μεγάλη Βρετανία και Ρωσία. Πρόσφατα κατασκεύασε το 9.000.000οστο αυτοκίνητό της, με την εταιρεία να στοχεύει στην αύξηση των πωλήσεων για το 2014.   

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Συνολικά, η Toyota Motor Europe απασχολεί στη Γηραιά Ήπειρο 20.000 υπαλλήλους, ενώ αν συμπεριληφθούν και εκείνοι που απασχολούνται στο δίκτυο λιανικής, ο αριθμός εκτινάσσεται στις 94.000.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Από το 1971 οπότε και ξεκίνησε να λειτουργεί το πρώτο εργοστάσιο στην Πορτογαλία έως σήμερα, η ιαπωνική εταιρεία έχει επενδύσει το ποσό των 8 δις ευρώ στην Ευρώπη. Το νεότερο κέντρο παραγωγής της Toyota άρχισε να λειτουργεί στην Αγία Πετρούπολη το 2007, ενώ υπάρχουν ακόμα τρία εργοστάσια παραγωγής κινητήρων.

Τα εργοστάσια της Toyota στην Ευρώπη:

Toyota Caetano (Πορτογαλία): Ξεκίνησε την παραγωγή το 1971 και παράγει σήμερα το ελαφρύ επαγγελματικό Dyna.

Toyota Manufacturing UK: Εγκαινιάστηκε το 1992 και κατασκευάζει το Avensis (sedan και tourer), τα Auris hatchback και Sports Touring, καθώς και τους κινητήρες βενζίνης 1.6 και 1.8 λίτρου.

Toyota Motor Manufacturing Turkey: Άνοιξε το 1994 και κατασκευάζει τα Verso και Corolla.

Toyota Motor Manufacturing France: Ξεκίνησε την παραγωγή τα 2001 και κατασκευάζει την τρίτη γενιά του Yaris και Yaris Hybrid, ενώ από το 2003 άρχισε να παράγει το Yaris για την αγορά της Βορείου Αμερικής.

Toyota Motor Manufacturing Poland: Εγκαινιάστηκε το 2002, κατασκευάζοντας τον κινητήρα 1.0 λίτρου για τα Aygo και Yaris, καθώς και τα μηχανικά κιβώτια των Auris, Avensis, Verso, Corolla και Aygo.

Toyota Motor Industries Poland: Στην Πολωνία άνοιξαν το 2005 οι δεύτερες εγκαταστάσεις, κατασκευάζοντας τους diesel κινητήρες 2.0 και 2.0 λίτρων για τα Avensis, Auris και RAV4 και τον 1.4 D-4D για τα Yaris, Auris και Corolla.

Toyota Peugeot Citroën Automobile Czech: Το εργοστάσιο αυτό πρωτολειτούργησε επίσης το 2005 και αποτελεί κοινοπραξία της Toyota με την PSA Peugeot Citroen. Εκεί κατασκευάζονται τα Aygo, Citroen C1 και Peugeot 108.

Toyota Motor Russia: Είναι το πιο πρόσφατο εργοστάσιο της εταιρείας (2007), βρίσκεται στην Αγία Πετρούπολη και κατασκευάζει το Camry. Από το 2016 θα ξεκινήσει η παραγωγή και του RAV4.

Επιμέλεια: Λουκάς Παπαλάμπρος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης