Τι αλλάζει με τα διπλώματα οδήγησης;

Τι αλλάζει με τα διπλώματα οδήγησης;
Τα πάνω κάτω στην έκδοση διπλωμάτων οδήγησης έρχονται με το προεδρικό διάταγμα 51/2013, με την ελληνική νομοθεσία να εναρμονίζεται με την ευρωπαϊκή.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι θα γίνουν αυστηρότερα τα μέτρα για την απόκτηση της άδειας οδήγησης, ενώ το κόστος αναμένεται να αυξηθεί. Μία από τις αλλαγές που επέρχονται αφορά στην αύξηση των υποχρεωτικών μαθημάτων, τα οποία από 20 γίνονται 25, όπως επίσης και τα μαθήματα της θεωρίας.

Κόστος

Αλλαγές όμως υπάρχουν και στο κόστος έκδοσης των διπλωμάτων. Θα ακριβύνουν τα παράβολα που θα πρέπει να υποβάλλονται με τον φάκελο του κάθε υποψηφίου. Επιπλέον, αλλάζει και ο τρόπος εξέτασης των υποψήφιων οδηγών από τους γιατρούς. Σε αυτήν την υπόθεση δεν εμπλέκεται πλέον η Υπηρεσία Μεταφορών.

Ανανέωση ερασιτεχνικών διπλωμάτων

Τα ερασιτεχνικά διπλώματα θα ανανεώνονται ανά 15ετία και όχι στα 65 χρόνια, όπως ισχύει τώρα. Αναφορικά με τους επαγγελματίες, υποκατηγορίες δημιουργούνται και σε ό,τι αφορά στα φορτηγά και τα λεωφορεία, με τη θεσμοθέτηση υποκατηγοριών Γ1 φορτηγό έως 7,5 τόνων και λεωφορείο έως 16 θέσεων δηλαδή Δ1, κατηγορίες που δεν υπήρχαν έως τώρα.

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

Τελευταία ενημέρωση: Πέμπτη, 10 Ιανουαρίου 2013, 15:07