Ένας κόσμος αστείος και οδυνηρός, βίαιος και τρυφερός, περπατάει «ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» και χαιρετάει τον αιώνα.

Με την ευκαιρία της επανέκδοσης του βραβευμένου βιβλίου της Έρσης Σωτηροπούλου
ΖΙΓΚ ΖΑΓΚ ΣΤΙΣ ΝΕΡΑΝΤΖΙΕΣ, 14 χρόνια μετά οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ σας προσκαλούν
την Τετάρτη, 20 Φεβρουαρίου 2013, στις 8 μ.μ., στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα) για ένα ποτήρι κρασί και για κουβέντα παρέα με την Έρση Σωτηροπούλου,τους κριτικούς λογοτεχνίας Ελισάβετ Κοτζιά, Κατερίνα Σχινά, Βαγγέλη Χατζηβασιλείου, και τον ψυχολόγο Γιάννη Ντίνο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο έχει τιμηθεί το 2000 με το Κρατικό Βραβείο Μυθιστορήματος και το Βραβείο του Μυθιστορήματος του περ. Διαβάζω.

Λόγια της συγγραφέως

«Αυτό το βιβλίο έχει συνοδεύσει τα τελευταία δέκα χρόνια της ζωής μου με καλές και κακές στιγμές: τα δύο βραβεία μυθιστορήματος, το Κρατικό και του περιοδικού Διαβάζω, οι συκοφαντίες και η δίωξη με την κατηγορία της πορνογραφίας, οι μεταφράσεις και η επιτυχία στο εξωτερικό. Εκείνο που με ξαφνιάζει περισσότερο είναι η ζωτική και αναπάντεχη ενέργεια που έχει αναπτύξει από μόνο του στο πέρασμα του χρόνου».
Ε. Σ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ

Στην πνιγηρή ατμόσφαιρα του αθηναϊκού καύσωνα γνωρίζουμε ένα ένα τα πρόσωπα. Ο άεργος Ισίδωρος, άλλως Σιντ, αρέσκεται να φτύνει πάνω στην τηλεόραση. Η αδελφή του, η Λία, έχει προσβληθεί από τον θανατηφόρο ιό Hcnvmb και νοσηλεύεται. Ο νοσοκόμος της, Σωτήρης, ζει μόνος αλλά επισκέπτεται συχνά τους γονείς του στο χωριό. Ο Σιντ και ο Σωτήρης γνωρίζονται μέσα από μια φάρσα, μοιράζονται ένα κορίτσι, την Τζούλια, και ανεπιτυχώς επιχειρούν να αφανίσουν τη δωδεκάχρονη Νίνα. Όλα αυτά με υπόκρουση τη στριγκιά φωνή της μάινας που επαναλαμβάνει «γεια σου, Μαρία».

Μέσα από τη λυσσασμένη αναζήτηση της αγάπης, τη διάψευση, την αποδοχή και την προδοσία, τα κομματάκια του παζλ παίρνουν τη θέση τους. Τα όρια σβήνουν, οι ιστορίες γίνονται μία ιστορία συγκλονιστική, ανεπανάληπτη μέσα στην καθημερινότητά της. Ένας κόσμος αστείος και οδυνηρός, βίαιος και τρυφερός, περπατάει «ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές» και χαιρετάει τον αιώνα.

ΤΙ ΕΓΡΑΨΕ Ο ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΑΙ Ο ΔΙΕΘΝΗΣ ΤΥΠΟΣ

Ένα μυθιστόρημα που καθηλώνει τον αναγνώστη. Οι πρωταγωνιστές, αν και μαθαίνουμε ελάχιστες πληροφορίες για το ποιόν του καθενός, ζωντανεύουν και στοιχειώνουν στο μυαλό μας. Και η γραφή της Σωτηροπούλου είναι εξαιρετική: υποβλητική και βαθιά συγκινητική.
Los Angeles Times

Για δεύτερη φορά, μετά τον Κωνσταντίνο Καβάφη, έρχεται μια νέα λογοτεχνική φωνή που τολμά να σπάσει την παραδοσιακή, συχνά τελματωμένη ελληνική λογοτεχνία.
Die Welt

Μία φωνή μελωδική και βραχνή, που μας προκαλεί και μας αφυπνίζει, η φωνή της Έρσης Σωτηροπούλου.
Le Monde

Είναι άδηλοι οι μηχανισμοί δημιουργίας των σημαντικών πεζογραφικών έργων… Διότι με τον ίδιο τρόπο που υπάρχει η «καθαρή ποίηση», κείμενα σαν το Ζιγκ ζαγκ στις νεραντζιές ανήκουν στην «αμιγή πεζογραφία».
Ελισάβετ Κοτζιά, Η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Ζιγκ ζαγκ. Με έναν τρόπο δηλαδή που όχι μόνον έχει αποκλείσει την ευθεία, αλλά και πορεύεται με έναν νευρικό, απρόβλεπτο και διαρκώς μεταβαλλόμενο τρόπο, ανάλογα με την έμπνευση της στιγμής και την παρόρμηση. Κι αυτό στις νεραντζιές. Σε έναν κόσμο δηλαδή λαμπερό, όμορφο, αλλά και συνάμα σκοτεινό, πικρότατο σαν τον καρπό της νεραντζιάς. Πικρίζει το νεράντζι, εκτός κι αν ψηθεί με τέτοιο τρόπο και γίνει γλυκό του κουταλιού, υπέροχο. Λιχουδιά. Μέσα σ’ αυτό το νεραντζένιο σύμπαν, η φάρσα είναι ο κυρίαρχος άξονας, το αλάτι της ζωής, το ζιγκ ζαγκ εντέλει, το οποίο επανέρχεται στα βιβλία της Σωτηροπούλου.
Δημήτρης Νόλλας, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ (Βιβλιοθήκη)

Γραμμένο με νεύρο, τεχνική φιλμ νουάρ και ίδιου χρώματος χιούμορ, είναι ένα παιχνίδι πολυεπίπεδο, ακριβής προσομοίωση του παραλόγου της πραγματικής ζωής.
Παυλίνα Παμπούδη, ΠΕΡΙΤΕΧΝΟ

Βιβλίο κρυσταλλικής σύνθεσης (όλα τα στοιχεία του έχουν καταλάβει τη σωστή τους θέση), τοΖιγκ ζαγκ στις νεραντζιές είναι όχι μόνο μια αξιοσύστατη ατομική προσπάθεια, αλλά και ένα από τα ωραιότερα κείμενα της ελληνικής πεζογραφίας κατά τη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας.
Βαγγέλης Χατζηβασιλείου, ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ

ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΣΥΓΓΡΑΦΕΑ
Η Έρση Σωτηροπούλου γεννήθηκε το 1953 στην Πάτρα. Έχει γράψει ποιήματα, νουβέλες και μυθιστορήματα. Συμμετείχε σε εκθέσεις οπτικής και συγκεκριμένης ποίησης. Το τελευταίο μυθιστόρημά της Εύα τιμήθηκε με το βραβείο του Ιδρύματος Ουράνη της Ακαδημίας Αθηνών, ενώ η συλλογή διηγημάτων της Να νιώθεις μπλε, να ντύνεσαι κόκκινα με το Κρατικό Βραβείο Διηγήματος 2012. Έργα της έχουν μεταφραστεί στα γαλλικά, αγγλικά, γερμανικά, ισπανικά, ιταλικά και σουηδικά.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης