Ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος δέχθηκε την Τρίτη την αναπληρώτρια υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, αρμόδια για Ευρωπαϊκές και Ευρωασιατικές Υποθέσεις, Βικτόρια Νούλαντ στο προεδρικό μέγαρο, επισήμανε τις ουσιαστικές διαφορές που υπάρχουν σε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και ζήτησε να παρέμβει η Ουάσινγκτον προς την Άγκυρα για να διαφοροποιήσει τη στάση της.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος της Κύπρου εξήγησε στην Αμερικανίδα αξιωματούχο τις διαφορές που υπάρχουν στο κεφάλαιο Διακυβέρνησης (αρμοδιότητες) και το περιουσιακό, ενώ ξεκαθάρισε πως δεν πρόκειται να αποδεχθεί λύση του Κυπριακού με εγγυήσεις και παρουσία στρατευμάτων στο νησί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην Αμερικανίδα υφυπουργό εκφράσθηκαν κυρίως οι δυσκολίες που προκύπτουν στη διαδικασία, λόγω θέσεων που διατυπώνονται από τουρκικής πλευράς και δεν συνάδουν με το επιδιωκόμενο πλαίσιο συμφωνίας στο Κυπριακό.

Η αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανέφερε, σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, πως οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να κάνουν ό,τι μπορούν για να βοηθήσουν και πως είναι δεσμευμένες να πράξουν τούτο, εφόσον ζητηθεί.

Παρόλο που η περιοδεία της στην περιοχή δεν περιλαμβάνει την Άγκυρα, άφησε να εννοηθεί πως τα ζητήματα που τέθηκαν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη θα μεταφερθούν στην τουρκική κυβέρνηση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την Κύπρο η Βικτόρια Νούλαντ θα μεταβεί στην Αθήνα και στη συνέχεια στη Μόσχα, για να συνοδεύσει τον υπουργό Εξωτερικών Τζον Κέρι.

Η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ μετά τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, η οποία διήρκεσε περίπου 90 λεπτά, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ήταν μια πάρα πολύ καλή συνάντηση. «Οι δύο ηγέτες εργάζονται πολύ σκληρά. Πρέπει να μεταβώ στην άλλη πλευρά του νησιού και να συνεχίσω να εργάζομαι» είπε.

Ερωτηθείσα αν ο πρόεδρος της ζήτησε να μεταφέρει μήνυμα στην τουρκική κυβέρνηση, η κα Νούλαντ τόνισε: «Ο μοναδικός μας ρόλος εδώ είναι να ακούσουμε τις δύο πλευρές».

Αμέσως μετά και με καθυστέρηση, η Αμερικανίδα υφυπουργός, η πρέσβης των ΗΠΑ και οι συνεργάτες τους μετέβησαν στα Κατεχόμενα για να συναντηθούν με τον κατοχικό ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

Πηγή: philenews.com

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης