Έντονο το διπλωματικό παρασκήνιο μετά την απόφαση της Κύπρου να λάβει μέτρα εναντίον της Τουρκίας για τις προκλητικές ενέργειές της στην κυπριακή ΑΟΖ. Μεταξύ άλλων η Λευκωσία, μετά το πάγωμα των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Άγκυρας.

«Αυτό θα έχει και διπλωματικό κόστος για την Τουρκία» δήλωσε πριν απο λίγο στον Αθήνα 9.84 ο υφυπουργός Εξωτερικών, Δημήτρης Κούρκουλας, τονίζοντας πως «η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα ζητήσει την άδεια ούτε από την Άγκυρα ούτε από άλλη πρωτεύουσα για την εκμετάλλευση του ενεργειακού της πλούτου».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Oι παραβιάσεις από πλευράς Τουρκίας επιβαρύνουν, δεν βοηθούν και δημιουργούν την υποψία ότι η Άγκυρα δεν θέλει να προχωρήσει τις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού» πρόσθεσε.

Σε απόσταση μόλις 48 χλμ. από το λιμάνι Λεμεσού και 45 χλμ. από τη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης» έφθασε το τουρκικό σεισμογραφικό σκάφος «Μπαρμπαρός Χαριεντίν Πασά» μαζί με τα δύο συνοδευτικά πλοία, πλέοντας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, στο δυτικό όριο της περιοχής που είχε δεσμεύσει η Τουρκία για έρευνες. Το μεσημέρι το «Μπαρμπαρός» βρέθηκε 25 ναυτικά μίλια, από τη γεώτρηση για λογαριασμό της κυπριακής κυβέρνησης. Το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου αποφάσισε σειρά μέτρων άμεσης εφαρμογής. Μεταξύ άλλων δεν θα συναινέσει στο άνοιγμα οποιουδήποτε νέου κεφαλαίου στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Πηγή: capital.gr

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης