«Η επίλυση του Κυπριακού είναι περισσότερο κοντά από πριν, αλλά υπάρχει ακόμη δρόμος να διανυθεί» δήλωσε ο ειδικός διαπραγματευτής-απεσταλμένος του γ.γ. του ΟΗΕ Έιντε σε συνέντευξή του στο Κέντρο Τύπου του ΟΗΕ.

Οι παρατηρήσεις του Έιντε έγιναν μετά την τριμερή συνάντηση που συγκάλεσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Μπαν Κι-μουν στις 25 Σεπτεμβρίου, στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, μαζί με τον Κύπριο πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σ’ αυτή αποφασίσθηκε εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων για λύση του Κυπριακού, με στόχο την επίτευξη συμφωνίας μέχρι το τέλος του χρόνου.

Μετά την τριμερή συνάντηση, που διήρκεσε μιάμιση ώρα, ο γενικός γραμματέας προέτρεψε τους δύο ηγέτες να αξιοποιήσουν στο έπακρο αυτήν την ευκαιρία, προκειμένου να επιλυθούν τα εκκρεμή ζητήματα χωρίς καθυστέρηση. Δεν ετέθη, πάντως, συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αν και είναι απόλυτα σαφές ότι ασκούνται πιέσεις για ταχεία ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων. Υπό αυτό το πρίσμα είναι σχεδόν βέβαιο ότι σύντομα θα υπάρξει και νέα τριμερής συνάντηση.

Αν και ο γενικός γραμματέας ευλόγως επιθυμεί να βρεθεί λύση πριν από τη λήξη της θητείας του στο τέλος του έτους, εκτιμάται πως εάν επιτευχθούν οι αναγκαίες συγκλίσεις, κάτι πιο δύσκολο από ό,τι αφήνουν να εννοηθεί τα Ηνωμένα Έθνη, το πιθανότερο είναι πως η όποια συμφωνία δεν θα τεθεί σε δημοψηφίσματα στις δύο κοινότητες πριν από την άνοιξη του 2017.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ

«Συζητήσαμε την κατάσταση των πραγμάτων στις συνεχιζόμενες διαπραγματεύσεις για επίτευξη μιας συνολικής λύσης στην Κύπρο» δήλωσε ο Μπαν Κι-μουν και πρόσθεσε: «Επαίνεσα τους δύο ηγέτες για τις αξιοσημείωτες προσπάθειές τους μέχρι σήμερα και για την επιτευχθείσα πρόοδο. Χαιρετίζω θερμά την κοινή τους δέσμευση να εντατικοποιήσουν τις προσπάθειες περαιτέρω, σύμφωνα με την εκφρασθείσα βούλησή τους να πετύχουν μια συνολική διευθέτηση το 2016. Ενθάρρυνα τους δύο ηγέτες να συνεχίσουν να εμπλέκονται στη διαδικασία με αποφασιστικότητα, θάρρος και δημιουργικότητα».

Ο γενικός γραμματέας επισήμανε ότι οι δύο ηγέτες τον ενημέρωσαν ότι «σκοπεύουν να εντατικοποιήσουν περαιτέρω τις διαπραγματεύσεις τους με την επιστροφή τους στην Κύπρο» και κατέληξε: «Τους κάλεσα να αξιοποιήσουν πλήρως αυτήν την ευκαιρία, ώστε να επιλύσουν τα εκκρεμούντα θέματα, χωρίς καθυστέρηση, με εντατικό ρυθμό. Οι ηγέτες μού ζήτησαν να εντείνω την προσωπική εμπλοκή στη διαδικασία. Είμαι έτοιμος να τους στηρίξω σε οτιδήποτε επιθυμούν, περιλαμβανομένων και των διεθνών διαστάσεων του θέματος. Η περίοδος που έρχεται θα είναι κρίσιμη για την Κύπρο. Ο χρόνος είναι ουσιώδους σημασίας. Τα Ηνωμένα Έθνη και εγώ θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να προωθήσουμε ένα επιτυχές αποτέλεσμα».

«Απόλυτη ικανοποίηση» Αναστασιάδη

Ο Κύπριος πρόεδρος Αναστασιάδης εμφανίσθηκε από τη μεριά του «απόλυτα ικανοποιημένος» από τη στάση του γενικού γραμματέα για το γεγονός ότι στη διάρκεια της συνάντησης, παρά την προσπάθεια του κ. Ακιντζί να συζητηθεί και να υιοθετηθεί ένας οδικός χάρτης για τη λύση, τελικά αυτό δεν έγινε, ενώ αναδείχθηκαν όχι μόνο οι όντως σημαντικές συγκλίσεις που έχουν σημειωθεί σε αρκετά ζητήματα, αλλά και οι εξίσου σημαντικές αποκλίσεις που εξακολουθούν να υπάρχουν.

Ο Κύπριος πρόεδρος είναι πάντως έτοιμος να συμμετάσχει και σε νέα συνάντηση, «αν η διεξαγωγή της δικαιολογείται από τις εξελίξεις», όπως τόνισαν χαρακτηριστικά διπλωματικοί κύκλοι. Οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεχίσουν τις εντατικές συνομιλίες στην Κύπρο με στόχο την επίτευξη του φιλόδοξου, αλλά εφικτού, όπως είπε ο κ. Αναστασιάδης, στόχου για λύση του προβλήματος εντός του 2016.

Τέλος, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επέμεινε να διαχωριστούν δύο κεφάλαια (εδαφικό και ασφάλεια) από τα υπόλοιπα δύο (περιουσιακό και διακυβέρνηση), αλλά ο πρόεδρος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές ότι όλα τα κεφάλαια είναι διασταυρούμενα, ότι ειδικότερα οι εδαφικές αναπροσαρμογές συνδέονται άμεσα με τις περιουσίες και ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να γίνεται συνολικά και εφ’ όλης της λύσης. Η ελληνοκυπριακή πλευρά διεμήνυσε, επίσης, για πολλοστή φορά ότι η επίτευξη λύσης θα εξαρτηθεί από τη στάση που θα τηρήσει η Άγκυρα.

Ο Ακιντζί κατηγορεί τον Αναστασιάδη

Ο κατοχικός ηγέτης, ο οποίος χθες επέστρεψε στα Κατεχόμενα, έσπευσε να καθορίσει τα επόμενα βήματα, την ώρα που η κυπριακή κυβέρνηση δηλώνει πως δεν υπάρχει οτιδήποτε συμφωνημένο.
Ο Ακιντζί, ο οποίος κατηγόρησε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας ότι δεν θέλει λύση, αναφέρθηκε σε τρία στάδια της διαδικασίας.

Το πρώτο στάδιο θα αρχίσει στις 4 Οκτωβρίου με συνάντηση των ηγετών για προγραμματισμό της εργασίας που θα αφορά στα εναπομείναντα ζητήματα στα τέσσερα πρώτα κεφάλαια.

Το δεύτερο στάδιο θα είναι συνάντηση τύπου Καμπ Ντέιβιντ, όπου θα συζητηθεί το εδαφικό σε λεπτομέρεια, με χάρτη, ποσοστώσεις και ονομασίες τοποθεσιών. Προτιμά αυτό να γίνει εκτός Κύπρου.

Ως τρίτο στάδιο, αλλά αμέσως μετά το Καμπ Ντέιβιντ, σε πενταμερή θα συζητηθούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων. Για το ζήτημα των εγγυήσεων είπε πως, με βάση και τα μηνύματα που λαμβάνει, επιθυμία είναι να εγγυηθεί η Τουρκία με κάποιον τρόπο τη νέα τάξη που θα δημιουργηθεί και σημείωσε πως δεν θεωρεί αβάσιμες τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων. Συνέδεσε την ανάγκη ύπαρξης εγγυήσεων από την Τουρκία με τις επιθέσεις εναντίον Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές και την παρουσία του ΕΛΑΜ στη Βουλή! Επανέλαβε τη θέση του πως με την πάροδο του χρόνου το θέμα μπορεί να επανεξεταστεί.

Ο κατοχικός ηγέτης κλήθηκε να σχολιάσει την αναφορά του σε «λιμάνι καταφυγής» για την Τουρκία, που προκάλεσε αντιδράσεις στα Κατεχόμενα. Είπε ότι τη χρησιμοποίησε σε σχέση με το θέμα των εγγυήσεων, θεωρώντας ότι αντικατοπτρίζει τα αισθήματα της μεγάλης πλειοψηφίας των Τουρκοκυπρίων. «Απορρίπτω τα περί ένδειξης αδυναμίας, ανικανότητας, του καημένου. Ήταν και ως απάντηση στην πρόταση για διεθνή δύναμη στην Κύπρο» ανέφερε, σύμφωνα με τηλεγράφημα του Κυπριακού Πρακτορείου.

Πληροφορίες από Deutsche Welle / hurriyetdailynews.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης