Τμήματα κτιρίων και τάφους από την εποχή του Χαλκού έφερε στο φως η αρχαιολογική σκαπάνη στην τοποθεσία Μούττες της κοινότητας Αλάμπρα, η οποία βρίσκεται μερικά χιλιόμετρα από τη Λευκωσία.

Το Τμήμα Αρχαιοτήτων Κύπρου αναφέρει ότι τα νέα ευρήματα είναι το αποτέλεσμα της δεύτερης περιόδου αρχαιολογικής έρευνας από την αυστραλιανή αποστολή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ, υπό τη διεύθυνση του δρ. ‘Αντριου Σνέντον. Στην τοποθεσία Μούττες της Αλάμπρας είχαν εντοπιστεί ήδη από τον 19ο αιώνα κατάλοιπα οικισμού της Πρώιμης και Μέσης Εποχής του Χαλκού. Ωστόσο, η πρώτη διερεύνηση του χώρου με επιστημονική μεθοδολογία διενεργήθηκε μόλις κατά τις δεκαετίες του 1970 και 1980, από μια αμερικάνικη αποστολή του Πανεπιστημίου Κορνέλ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το 2012 το Τμήμα Αρχαιοτήτων ανέθεσε στην αποστολή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ να ερευνήσει εκ νέου τον χώρο, επειδή το 2005 είχε ανακαλύψει ένα τμήμα του οικισμού που δεν είχε ερευνηθεί από το Πανεπιστήμιο του Κορνέλ.

Η νέα αποστολή του Πανεπιστημίου του Κουίνσλαντ το 2012, διενήργησε μικρές τομές σε σημεία που του υπέδειξε το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Εκείνες οι ανασκαφές, επιβεβαίωσαν πως διατηρούνται στον χώρο αρχιτεκτονικά κατάλοιπα του αρχαίου οικισμού. Παράλληλα, το 2012 η αποστολή κάλυψε με γεωφυσική έρευνα μια μεγάλη έκταση που δεν είχε ανασκαφεί μέχρι σήμερα. Χρησιμοποιήθηκαν μέθοδοι διασκόπησης με γεωραντάρ. Εκείνες οι εργασίες απέδωσαν ενδείξεις για ύπαρξη αρχιτεκτονικών καταλοίπων (οικιών του οικισμού;) καθώς και για ύπαρξη τάφων.

Ο στόχος της νέας έρευνας ήταν να διενεργηθούν τομές σε διάφορα σημεία, που η γεωφυσική έρευνα υπέδειξε πως υπήρχαν τμήματα του οικισμού ή τάφοι, ώστε να διαπιστωθεί η αξιοπιστία των δεδομένων. Διενεργήθηκαν εννέα τομές, οι οποίες επιβεβαίωσαν πως η ερμηνεία των αποτελεσμάτων της γεωφυσικής έρευνας ήταν ορθή στις περισσότερες περιπτώσεις. Τα αποτελέσματα ήταν ενθαρρυντικά για τη συνέχιση της έρευνας στον χώρο και το Τμήμα Αρχαιοτήτων αναμένει από την αποστολή υποβολή πρότασης για τον τρόπο και τους στόχους της έρευνας που θα ακολουθήσει.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης