Μέσα στο επόμενο 48ώρο αναμένεται να επιδοθεί στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, για την UNFICYP. Αυτό ανέφερε διπλωμάτης χώρας μέλους του Σ.Α. λέγοντας ότι η Γραμματεία ενημέρωσε ότι η έκθεση θα δοθεί το αργότερο την Πέμπτη.

Σε σχέση με την έκθεση των καλών υπηρεσιών, η αναφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, έχει ήδη σταλεί στην έδρα του διεθνούς οργανισμού και αναμένεται και αυτή να εκδοθεί σύντομα. Ωστόσο, δεν είναι γνωστό αν θα κυκλοφορήσουν την ίδια ημέρα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, και στις δύο εκθέσεις δεν αναμένονται εκπλήξεις, καθώς κανείς δεν επιθυμεί να διαταράξει το καλό κλίμα που υπάρχει. Ωστόσο, στην έκθεση καλών υπηρεσιών θα καταγράφονται το καλό κλίμα και η πρόοδος που έχει σημειωθεί, και στην έκθεση για την UNFICYP η απόφαση της Τουρκίας να επιτρέψει έρευνες για αγνοούμενους σε στρατιωτικές περιοχές.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Μπαν Κι Μουν δεν θα κάνει αναφορά σε πολυμερή διάσκεψη, όπως είχε κάνει στην έκθεση των καλών υπηρεσιών του Αυγούστου του 2011.

Στον προγραμματισμό του Συμβουλίου Ασφαλείας έχει καθοριστεί η ενημέρωση των χωρών που συμμετέχουν με προσωπικό στην UNFICYP για τις 13 Ιανουαρίου, ενώ στις 15 θα υπάρξουν ανεπίσημες διαβουλεύσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας για το ψήφισμα, που αναμένεται να τεθεί σε ψηφοφορία σε ανοιχτή συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας στις 18 Ιανουαρίου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ενώ προκαταρκτικά είχε οριστεί η ενημέρωση των μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από τον κ. Άιντα για τις 27 Ιανουαρίου, στο πρόγραμμα του μήνα που κυκλοφόρησε η προεδρία της Ουρουγουάης αυτή δεν υπάρχει. Ωστόσο διπλωματική πηγή ανέφερε ότι σίγουρα θα πραγματοποιηθεί κάποια στιγμή μεταξύ 15 και 27 τρέχοντος μήνος.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης