Εκλογές θα διεξαχθούν την Κυριακή στο βόρειο, κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου. Πρόκειται για την έβδομα «προεδρική» αναμέτρηση από το 1983, όταν συστάθηκε η «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείου Κύπρου (ΤΔΒΚ)», την οποία αναγνωρίζει μόνο η Τουρκία.

Τον νικητή των εκλογών η Κυπριακή Δημοκρατία τον αναγνωρίζει ως ηγέτη των Τουρκοκυπρίων και όχι ως «πρόεδρο» της «ΤΔΒΚ». Ψηφίζουν και Τούρκοι εκ Τουρκίας, οι οποίοι έχουν πάρει «υπηκοότητα» της «ΤΔΒΚ» και οι οποίοι είναι περισσότεροι των Τουρκοκυπρίων. Οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι είναι 176.916.
Οι πρώτες εκλογές έγιναν το 1985. Στις προηγούμενες έξι εκλογικές αναμετρήσεις τέσσερις φορές νίκησε ο Ραούφ Ντενκτάς, μία ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ και μία, το 2010, ο Ντερβίς Έρογλου.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όλες οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι για να υπάρξει νικητής θα χρειαστεί και δεύτερος γύρος, στις 26 Απριλίου, αφού φαίνεται ότι ουδείς των υποψηφίων θα συγκεντρώσει μεθαύριο 50+1%.

Οι βασικοί υποψήφιοι είναι ο εθνικιστής βετεράνος πολιτικός Ντερβίς Έρογλου και ο φιλελεύθερος Kουντρέτ Οζερσάι, που εκπροσωπούν τη δεξιά, η υποψήφια του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος Σιμπέλ Σιμπέρ και ο νεωτεριστής πολιτικός Mουσταφά Ανιντσί, ο οποίος κατέρχεται στις εκλογές με νέα δυναμική και ενδέχεται να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις. Υποψήφιοι είναι και οι Mουσταφά Ονουρέρ, Mουσταφά Ουλάς και Αρίφ Κιρτάγκ.

Σε όλες τις δημοσκοπήσεις, στον πρώτο γύρο, προηγείται ο Ντερβίς Έρογλου. Στον δεύτερο γύρο αναμένεται να περάσουν οι Έρογλου και Σιμπέρ, ωστόσο οι περισσότερες έρευνες δείχνουν νικητή τον πρώτο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, δύο δημοσκοπήσεις από το γραφείο Gezisi, που εδρεύει στην Κωνσταντινούπολη, δείχνουν ότι ο Έρογλου προηγείται στον πρώτο γύρο, αλλά στον δεύτερο αντίπαλος του θα είναι ο Aκιντσί, ο οποίος και θα κερδίσει με άνετη διαφορά.

Σύμφωνα με την έρευνα, ο Ακιντζί θεωρείται ως ο καταλληλότερος για να λύσει το Κυπριακό. Συγκεκριμένα, έρχεται πρώτος με ποσοστό 38,2%, δεύτερος ο Ντερβίς Ερογλου με 26,8%, τρίτη η Σιμπέλ Σιμπέρ με 21,6% και τέταρτος ο Κουντρέτ Οζερσάι με 13,4%.

Πηγή: ΑΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης