H ανανέωση για δύο ακόμα χρόνια του συμβολαίου έρευνας και εκμετάλλευσης του τεμαχίου «11» από την γαλλική εταιρεία Total, αναμένεται να τεθεί σήμερα προς έγκριση από το υπουργικό Συμβούλιο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες, ο γαλλικός ενεργειακός κολοσσός απέστειλε και επισήμως τα έγγραφα της ανανέωσης.

Ο Κύπριος υπουργός Ενέργειας, Γιώργος Λακκοτρύπης, όπως είχε δηλώσει σε συνέντευξή του την Τρίτη στο Κυπριακό Πρακτορείο, ανέμενε εντός της εβδομάδας νεότερα σε σχέση με την ανανέωση του συμβολαίου της εταιρείας Total για το τεμάχιο «11» της Κυπριακής ΑΟΖ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είχε πει παράλληλα ότι οι αξιωματούχοι της εταιρείας τόσο στις εδώ επισκέψεις τους, όσο και σε συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον τους και για περισσότερα τεμάχια εντός της ΑΟΖ της Κύπρου.

Η πρώτη περίοδος του συμβολαίου της εταιρείας για το τεμάχιο «11» λήγει το Φεβρουάριο του 2016.

Η Total είχε επίσης τα δικαιώματα στο τεμάχιο «10» από το 2013 μέχρι το 2016 με δικαίωμα ανανέωσης, αλλά το επέστρεψε στην Κυπριακή Δημοκρατία ένα χρόνο πριν από τη λήξη του συμβολαίου, λόγω απογοητευτικών ενδείξεων τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το ανανεωμένο ενδιαφέρον της Total για την κυπριακή ΑΟΖ, φαίνεται να οφείλεται στην επαναξιολόγηση των γεωλογικών δεδομένων από την εταιρεία υπό το φως του νέου μοντέλου που χρησιμοποιήθηκε για την ανακάλυψη του μεγάλου κοιτάσματος «Ζορ», στην αιγυπτιακή ΑΟΖ.

Πηγή: ΚΥΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης