Έντονες διεργασίες (και πιέσεις) για να βρεθεί συμβιβαστική φόρμουλα για τις εγγυήσεις συνεχίζονται στην Κύπρο. Οι μεγάλες διαφορές που υπάρχουν μεταξύ των δύο αντιπροσωπειών ενεργοποιούν διεθνείς παίκτες, οι οποίοι θεωρούν πως μπορεί να βρεθεί η «χρυσή τομή».

Μεταξύ αυτών και ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε, ο οποίος επιχειρεί να διαμορφώσει φόρμουλα για «να βοηθήσει τη διαδικασία».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το θέμα της ασφάλειας και της σύνθεσης της Διάσκεψης της Γενεύης αποτελούν ζητήματα προτεραιότητας σε αυτήν τη φάση του Κυπριακού για όλους τους εμπλεκομένους και ειδικά για τη Λευκωσία.

Από τις επαφές που είναι προγραμματισμένες να πραγματοποιηθούν αυτήν την εβδομάδα θα επιχειρηθεί σε διάφορα επίπεδα να ξεκαθαρίσουν κάποια ζητήματα που αφορούν στη διαδικασία, αλλά και την ουσία του Κυπριακού.

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν ενώπιόν τους την απόλυτη θέση της Άγκυρας ότι οι εγγυήσεις δεν καταργούνται και ο τουρκικός στρατός παραμένει παρά την ελληνική άποψη που είναι υπέρ της κατάργησης του συστήματος «εγγυητριών δυνάμεων» και της αποχώρησης του κατοχικού στρατού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η αναφορά Ακιντζί, στην ΕΡΤ, για μεταβατικό στάδιο για τις εγγυήσεις διάρκειας 15 χρόνων με επαναξιολόγηση στο τέλος, αποτελεί σε αυτήν τη φάση την επίσημη γραμμή της Άγκυρας.

Ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε θεωρεί υπερβολικά τα δεκαπέντε χρόνια αλλά και λίγα τα πέντε που προτείνει η Λευκωσία (για αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων). Ως εκ τούτου φέρεται να κινείται μεταξύ των δύο προτάσεων κάνοντας λόγο για την ανάγκη «εκσυγχρονισμού του συστήματος».

Αύριο το βράδυ, στις Βρυξέλλες, ο Κύπριος πρόεδρος θα συναντηθεί με τον πρωθυπουργό της Ελλάδος Αλέξη Τσίπρα και θα συζητήσουν το θέμα της ασφάλειας. Μαζί με τους συνεργάτες τους θα αξιολογήσουν τα δεδομένα και θα καθορίσουν γραμμή πλεύσης εν όψει Γενεύης. Η Αθήνα, που έχει -όπως πληροφορούμαστε- προετοιμασθεί σε τεχνοκρατικό επίπεδο για την αυριανή σύσκεψη, έχει ως εργαλείο πολιτικής στα θέματα της ασφάλειας το έγγραφο Κοτζιά.

Εξελίξεις σε θολό τοπίο

Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί, το απόγευμα, θα αξιολογήσουν τις μέχρι τώρα συζητήσεις των δύο διαπραγματευτών.

Δημοσιογραφικές πληροφορίες αναφέρουν πως οι μέχρι σήμερα συζητήσεις (με τη νέα τέταρτη συνάντηση) δεν κατέγραψαν αξιοσημείωτη πρόοδο. Διεξάγονται μεν σε καλό κλίμα, πλην όμως επί της ουσίας δεν έχουν προχωρήσει όπως ενδεχομένως να είχε προβλεφθεί εν όψει του γεγονότος ότι έχει τεθεί στόχος να κλείσουν οι εκκρεμότητες μέχρι την πενταμερή διάσκεψη της Γενεύης.

Στη συνάντηση του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας με τον κατοχικό ηγέτη αναμένεται να εγερθούν και ζητήματα που προέκυψαν από δημόσιες τοποθετήσεις. Οι δύο πλευρές αντάλλαξαν ανακοινώσεις το περασμένο Σάββατο για τη σύνθεση της Διάσκεψης. Τόσο, πάντως, η τουρκική πλευρά όσο και τα Ηνωμένα Έθνη υποστηρίζουν πως με βάση τη Συμφωνία του Δείπνου, η Διάσκεψη θα είναι πενταμερής και πως όποιοι άλλοι προσκληθούν θα έχουν καθεστώς παρατηρητή. Δεν θα είναι, δηλαδή, συμβαλλόμενα μέρη. Σε εκκρεμότητα παραμένει και το θέμα της εκπροσώπησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, όπως προκύπτει από δηλώσεις του υπουργού Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

Αν και στη Λευκωσία κάποιοι κύκλοι θεωρούσαν πως υπήρχαν διαφορετικές προσεγγίσεις εντός της ελληνικής κυβέρνησης, αυτή η θεωρία άρχισε να εξασθενεί, καθώς δεν ισχύει. Είναι ξεκάθαρο πως μία είναι η γραμμή και αυτή εκφράζεται μέσα από το συγκεκριμένο έγγραφο.

Την Πέμπτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας θα ενημερώσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για το Κυπριακό και θα ζητήσει την περαιτέρω εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, υπάρχουν κράτη-μέλη, όπως η Γερμανία, που επιθυμούν περαιτέρω εμπλοκή και αναζητούν και δικό τους ρόλο (σ.σ.: την Παρασκευή θα συναντηθούν στο Βερολίνο Μέρκελ-Τσίπρας και στην ατζέντα είναι και το Κυπριακό). Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν, όμως, πως οι Βρετανοί δεν ευνοούν ούτε την εμπλοκή της Ε.Ε. ούτε των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αξιωματούχος των ΗΠΑ για θέματα ενέργειας στην Κύπρο

Ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης θα δεχθεί σήμερα το απόγευμα τον ειδικό απεσταλμένο και συντονιστή αρμόδιο για διεθνή ενεργειακά θέματα του Υπουργείου Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής κ. Amos Hochstein.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος θα έχει επίσης συναντήσεις με τον υπουργό Ενέργειας Γιώργο Λακκοτρύπη, τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη κι άλλους κρατικούς αξιωματούχους.

Σημειώνεται πως, όπως έγραψε το «Έθνος της Κυριακής», δύο υπουργοί του Ντόναλντ Τραμπ ενδιαφέρονται για το φυσικό αέριο και τις τράπεζες της Κύπρου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο επικεφαλής της EXXONMOBIL Ρεξ Τίλερσον, ο οποίος είχε ζητήσει να συναντηθεί ο ίδιος με τον πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, είναι ένας από τους τέσσερις υποψηφίους για την ανάληψη της θέσης του υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση Τραμπ και είχε ήδη μια πρώτη συνάντηση με τον νέο Αμερικανό πρόεδρο.

Στο ίδιο ταξίδι ο πρόεδρος Αναστασιάδης είχε συναντηθεί και με τον αντιπρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου Γουίλμπουρ Ρος, ο οποίος έχει ήδη έχει επιλεγεί από τον Ντ. Τραμπ για τη θέση του υπουργού Εμπορίου των ΗΠΑ.

Πληροφορίες από «Φιλελεύθερος» / mignatiou.com
Σύνταξη: Κ. Μπετινάκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης