Με τίτλο «100 χιλιάδες πρόσφυγες δεν μπορούν να γυρίσουν στον βορρά», η εφημερίδα «Κίπρις» γράφει ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά επιθυμεί σε μια συμφωνία για τη λύση του Κυπριακού να επιστρέψει ο μικρότερος δυνατός αριθμός Ελληνοκυπρίων προσφύγων.

Τουρκοκυπριακή πηγή, που μίλησε στην εφημερίδα, σημείωσε πως στη συζήτηση για το περιουσιακό, όπου υπάρχουν οι επιλογές της επιστροφής, της αποζημίωσης και της ανταλλαγής, η τουρκοκυπριακή πλευρά δίδει προτεραιότητα στην αποζημίωση και την ανταλλαγή.
 
Σύμφωνα με την ίδια πηγή, από την ελληνοκυπριακή πλευρά ο στόχος είναι να αναγνωριστεί το δικαίωμα επιστροφής σε 100.000 πρόσφυγες. Εικάζεται, προστίθεται στο δημοσίευμα, ότι από τους 100.000 αυτούς πρόσφυγες, οι 80-90.000 δεν βρίσκονται πλέον εν ζωή, οπότε θα επιστρέψουν μάλλον 10-20.000 άτομα. Εικάζεται, επίσης, ότι οι απόγονοι όσων δεν ζουν θα προτιμήσουν την αποζημίωση ή την ανταλλαγή περιουσιών. Η ελληνοκυπριακή πλευρά, αναφέρεται, επιθυμεί περισσότερο από την επιστροφή, την απόκτηση του δικαιώματος επιστροφής για τους 100.000 πρόσφυγες.
 
Εξάλλου, σύμφωνα με την «Κίπρις», εκπρόσωποι τριών εταιρειών κινητής τηλεφωνίας, μιας από την ελληνοκυπριακή πλευρά και δύο από την τουρκοκυπριακή πλευρά, είχαν συνάντηση για το θέμα στη «νεκρή ζώνη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στο δημοσίευμα αναφέρεται, επίσης, ότι έχουν ολοκληρωθεί και οι διαδικασίες που αφορούν την ενοποίηση του συστήματος ηλεκτρισμού. Σημειώνεται, μάλιστα, ότι αυτή αναμένεται να γίνει την ερχόμενη εβδομάδα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης