Δύο εικοσιτετράωρα πριν τα εκλογικά αποτελέσματα της Κυριακής, 6 Μαΐου και η zougla.gr έχει στη διάθεση της τα συμπεράσματα της τετάρτης κατά σειρά Ανοικτής Ψηφοφορίας η οποία διεξήχθη από την Δευτέρα που μας πέρασε έως και το μεσημέρι της Παρασκευής 4 Μαΐου.

Είμαστε πρώτοι εμείς που διατηρούμε αλλά και δημοσιοποιούμε τις επιφυλάξεις μας έναντι των αποτελεσμάτων των ανοικτών ψηφοφοριών. Έχουμε δε εκφράσει επανειλημμένα άλλωστε τις επιφυλάξεις μας και έναντι των συμβατικών δημοσκοπήσεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ωστόσο, στην παρούσα φάση τα πράγματα, περισσότερο από οποιαδήποτε άλλη εκλογική αναμέτρηση, τουλάχιστον κατά την περίοδο της Μεταπολίτευσης, είναι πολύπλοκα. Πρόκειται για μία εξαιρετικά δύσκολη ως προς την πραγματική εικόνα του εκλογικού τοπίου.

Γνωρίζετε πως η ανοικτή διαδικτυακή ψηφοφορία, για την ακρίβεια και οι τέσσερεις τελευταίες έρευνες που διεξήχθησαν από την zougla.gr είχαν δύο σκέλη.

Το πρώτο αφορούσε το δείγμα των 8.000 πολιτών- χρηστών του Διαδικτύου οι οποίοι έχουν εθελοντικά δηλώσει συμμετοχή στην Βάση Δεδομένων της ηλεκτρονικής μας εφημερίδας. Έχουν δηλαδή δηλώσει το ονοματεπώνυμο τους, την ηλεκτρονική τους διεύθυνση καθώς και την διεύθυνση κατοικίας. Με λίγα λόγια μας γνωρίζουν και τους γνωρίζουμε.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Είναι αυτό το δείγμα το οποίο στο παρελθόν έδωσε εξετάσεις και πήρε άριστα και μάλιστα σε δύο διαφορετικές, ποιοτικά και ποσοτικά, περιπτώσεις. Πρόκειται για το δείγμα που κατέδειξε με ακρίβεια χιλιοστού την διαφορά μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στις εκλογές του 2009 όταν καμία συμβατική δημοσκόπηση δεν ανίχνευε έως και την ύστατη ώρα τις προθέσεις των ψηφοφόρων.
Είναι το δείγμα που κατέδειξε με απόλυτη ακρίβεια το προβάδισμα του Αντώνη Σαμαρά έναντι της Ντόρας Μπακογιάννη όταν οι μετρήσεις των συμβατικών ερευνών επέμεναν μέχρι το τέλος πως τελική νικητής θα αναδεικνυόταν η Ντόρα Μπακογιάννη.

Οι επερχόμενες ωστόσο εκλογές έχουν πρωτόγνωρα χαρακτηριστικά. Για τον λόγο αυτό επαναλαμβάνουμε την διατύπωση των επιφυλάξεών μας. Σας παρουσιάζουμε ωστόσο τα αποτελέσματα του ενός σκέλους της έρευνας που αφορά το δείγμα της Βάσης Δεδομένων της zougla.gr . Συμμετείχαν 1230 άτομα άνω των 18 ετών. Το δείγμα όμως αποτελείται από 8.000 άτομα. Τι άραγε θα ψήφιζαν οι υπόλοιποι 6,500 χιλιάδες χρήστες του διαδικτύου; Αν ψήφιζαν με ανάλογο τρόπο τότε τα αποτελέσματα της έρευνας θα επιβεβαιώνονταν. Αν ωστόσο δεν εκφράζονται διότι δεν επιθυμούν να δημοσιοποιήσουν την εκλογική τους συμπεριφορά, είτε για λόγους ενοχικούς (επιθυμούν να διατηρήσουν κρυφή την τελική τους απόφαση) είτε για λόγους «τιμωρητικούς» (θέλουν μέχρι τέλους να πλανάται η αίσθηση ότι θα ψηφίσουν κάτι άλλο από το κόμμα που τελικά θα επιλέξουν.

Όποιος και να είναι ο λόγος, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να επισημάνουμε πως σε μία τέτοια περίπτωση που ενδέχεται να υφίσταται έστω και υποψία παραπλανητικής ψήφου, τότε το βράδυ της Κυριακής μπορεί όλες αυτές οι προβλέψεις να ανατραπούν.

Με αυτές τις σκέψεις σας προτείνουμε να παρακολουθήσετε τα αποτελέσματα της 4ης αυτής έρευνας την οποία επεξεργάστηκε η ίδια ομάδα ειδικών με την οποία συνεργαζόμαστε και σταθμίστηκε με τον ίδιο ακριβώς τρόπο με τον οποίο σταθμίστηκαν όλες οι προηγούμενες μετρήσεις.

Η Έρευνα

Στην πρώτη ερώτηση οι ψηφοφόροι στην συντριπτική τους πλειοψηφία της τάξης του 71%, ξεκαθαρίζουν για 4η συνεχή φορά πως οι εκλογές δεν θα αναδείξουν αυτοδύναμη κυβέρνηση. Μόνον το 25% πιστεύει πως θα αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Στην επόμενη ερώτηση οι πολίτες επιλέγουν έναν συγκεκριμένο συνδυασμό συγκυβέρνησης. Είναι εντυπωσιακό πως ο συνδυασμός που συγκεντρώνει τις περισσότερες προτιμήσεις αφορά συγκυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς.

Δεύτερος κατά σειρά συνδυασμός είναι εκείνος της σύμπραξης του κόμματος «Ανεξάρτητοι Έλληνες» με τον ΣΥΡΙΖΑ.

Το επόμενο γράφημα καταγράφει την αξιολόγηση των προσώπων ως προς την ικανότητά τους να κυβερνήσουν την χώρα. Πρώτος στις προτιμήσεις έρχεται ο Πάνος Καμμένος και τον ακολουθεί κατά πόδας ο Αλέξης Τσίπρας. Έπονται οι Ευάγγελος Βενιζέλος και Αντώνης Σαμαράς.

Παράσταση Νίκης

Το γράφημα που ακολουθεί καταγράφει την αυθόρμητη απάντηση των συμμετεχόντων στην έρευνα για το ποιο κόμμα θα είναι πρώτο στις εκλογές της 6ης Μαΐου.

Το 61,9% πιστεύει πως πρώτο κόμμα θα είναι η Νέα Δημοκρατία. Μόλις το 10,3 πιστεύει πως το κόμμα των Ανεξαρτήτων Ελλήνων θα βρεθεί στην πρώτη θέση.



Χαμηλό το ποσοστό αποχής

Το εύρος της αποχής ανιχνεύει η επόμενη ερώτηση. Όπως έδειξαν και οι προηγούμενες ανοικτές ψηφοφορίες οι πολίτες στην συντριπτική τους πλειοψηφία έχουν αποφασίσει να ψηφίσουν. Η απόφασή τους αυτή λίγα εικοσιτετράωρα πριν από τις εκλογές δείχνει πως ενδεχομένως σε αυτήν την εκλογική αναμέτρηση θα σημειωθεί ένα από τα χαμηλότερα ποσοστά αποχής που έχουν καταγραφεί στην Μεταπολίτευση.


Τα κριτήρια που καθορίζουν την εκλογική συμπεριφορά

Με την επόμενη ερώτηση οι ψηφοφόροι καλούνται να τοποθετηθούν έναντι ενός κρισίμου ζητήματος. Τι επιθυμούν τελικά; Την παραμονή της χώρας στο Ευρώ και την Ευρωζώνη; Την επιστροφή στη δραχμή και την έξοδο από την Ευρωζώνη ή τελικά προτιμούν την παραμονή στο Ευρώ αλλά την επαναδιαπραγμάτευση των όρων του Μνημονίου;

Η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων επιλέγουν τελικά την τρίτη εκδοχή και σε ποσοστό 60% επιμένουν στην επαναδιαπραγμάτευση των όρων. Μόνον το 7% επιλέγει την αποχώρηση της χώρας από το Ευρώ και ένα 17% αποδέχεται την παραμονή στο Ευρώ άνευ όρων.

Το 45% των συμμετεχόντων στην έρευνα θεωρούν πως το βασικό κριτήριο που θα καθορίσει την ψήφο τους στις εκλογές θα είναι ο αντιμνημονιακός χαρακτήρας των κομμάτων. Το 15% θα επιλέξει κόμμα ανάλογα με τις μνημονιακές θέσεις του ενώ το 40% (εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό) θα επιλέξει το κόμμα της προτίμησής του με άλλο εντελώς σκεπτικό.

Πολιτικό πρόσωπο και όχι τεχνοκράτη για πρωθυπουργό επιθυμούν οι περισσότεροι πολίτες όπως δείχνει το επόμενο γράφημα. Ωστόσο το ποσοστό εκείνων που πιστεύουν πώς στο Μαξίμου πρέπει να εγκατασταθεί κάποιος τεχνοκράτης είναι αξιοσημείωτο και φθάνει το 38%.



Πρόθεση Ψήφου και συσπειρώσεις των κομμάτων

Με ένα εντυπωσιακό άλμα ο ΣΥΡΙΖΑ καταλαμβάνει την πρώτη θέση ως προς την πρόθεση ψήφου. Η άνοδος του κόμματος της Αριστεράς είναι εντυπωσιακή σε σύγκριση μάλιστα με τις τρεις προηγούμενες έρευνες. Στην δεύτερη θέση βρίσκεται το κόμμα «Ανεξάρτητοι Έλληνες». Τα μέχρι σήμερα κόμματα εξουσίας, ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία σημειώνουν νέες απώλειες. Παρατηρείται συρρίκνωση του ΚΚΕ και της Δημοκρατικής Αριστεράς, ενώ οι Οικολόγοι Πράσινοι σημειώνουν ένα άλμα προς τα εμπρός και εισέρχονται στη νέα Βουλή.

Εκτός Βουλής και σε αυτήν την μέτρηση είναι η «Δημοκρατική Συμμαχία» και η «Δράση» ενώ η «Χρυσή Αυγή» φαίνεται να διασφαλίζει την είσοδο της στο Κοινοβούλιο και μάλιστα με ένα 7,6%. Η επιλογή «Άλλο κόμμα» είναι σχετικά ισχνή με ένα 4,3% ενώ το 5,4% απαντά δεν ξέρω δεν απαντώ.

Συγκριτικά μεγέθη

Ο πίνακας που ακολουθεί αποτυπώνει την πορεία των κομμάτων όπως αυτή καταγράφηκε στις τέσσερεις έρευνες που διεξήγαγε η zougla.gr.

Η επόμενη όμως καμπύλη απεικονίζει τον μέσο όρο των ποσοστών των κομμάτων στις τέσσερεις τελευταίες μετρήσεις που πραγματοποίησε η zougla.gr από την 17η Μαρτίου έως και την 4η Μαΐου.



Ταυτότητα της έρευνας

Η μέτρηση των τάσεων της κοινής γνώμης, η τέταρτη κατά σειρά, διεξήχθη από την 30η Απριλίου έως και την 4η Μαΐου σε δείγμα 8.000 ατόμων που συμπεριλαμβάνονται στην Βάση Δεδομένων της zougla.gr. Στην μέτρηση αυτή συμμετείχαν 1280 χρήστες του διαδικτύου άνω των 18 ετών. Τα αποτελέσματα της έρευνας σταθμίστηκαν ως προς τα αποτελέσματα των εκλογών του 2009.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης