Επιμέλεια: Νικόλας Αρώνης

Τo «Επικίνδυνη Οικογένεια», σε σκηνοθεσία του Luc Besson (Λεόν, Νικίτα) και παραγωγή του Martin Scorsese, σηματοδοτεί την πολυαναμενόμενη επιστροφή του διάσημου σκηνοθέτη στο είδος της εκρηκτικής περιπέτειας. Γνωστός για τα ατμοσφαιρικά του θρίλερ, ο Besson διασκευάζει το βιβλίο «Bad Fellas» του Tonino Benacquista σε συνεργασία με τον σεναριογράφο Michale Caleo (Sopranos) και επιστρατεύει τους Robert De Niro, Michelle Pfeiffer, Tommy Lee Jones και Dianna Agron (Glee) στους πρωταγωνιστικούς ρόλους. Το αποτέλεσμα είναι μια πολλά υποσχόμενη μαύρη κωμωδία με καταιγιστική δράση και έξοχες ερμηνείες.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μπορεί το πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων να λειτουργεί άψογα, αυτό όμως δεν σημαίνει ότι μπορεί να προστατέψει τους μάρτυρες από τον ίδιο τους τον εαυτό. Ειδικά, αν πρόκειται για πρώην μέλη της μαφίας που είναι εθισμένα στην παρανομία. Ο Fred Manzoni (Robert De Niro), ένας σκληροτράχηλος και βίαιος Αμερικανός μαφιόζος, μετακομίζει με τη σύζυγο (Michelle Pfeifer) και τα δυο του παιδιά σε μια ήσυχη κωμόπολη της Νορμανδίας υπό την επίβλεψη ενός πράκτορα του FBI (Tommy Lee Jones). Όμως, είναι πολύ δύσκολο να αλλάξει η φύση των ανθρώπων και η οικογένεια Manzoni θα… υποκύψει ξανά στις εγκληματικές της συνήθειες. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν μερικοί «παλιόφιλοι» από τη Νέα Υόρκη αποφασίσουν να επισκεφθούν τη Γαλλία για ξεκαθάρισμα λογαριασμών. Η γραφική και ήρεμη γαλλική κωμόπολη θα γίνει σύντομα το σκηνικό μιας εκρηκτικής αντιπαράθεσης.

Trivia Fun Facts

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

• Ο Luc Besson είναι φανατικός οπαδός του Martin Scorsese. Μεγάλωσε, όπως λέει ο ίδιος με τον Νονό, τον Σημαδεμένο και Τα Καλά Παιδιά. Μάλιστα, όταν πήρε την απόφαση να ζητήσει από τον Robert De Niro να πρωταγωνιστήσει στην ταινία, αποφάσισε να προσεγγίσει τον Martin Scorsese σε περίπτωση που ήθελε να συμμετάσχει στην ταινία, γιατί με κάποιο τρόπο είναι ένας φόρος τιμής στο έργο του. Τον αναφέρουν, άλλωστε, και στην ταινία. Όταν ο Scorsese διάβασε το σενάριο, ενθουσιάστηκε και ανέλαβε τον ρόλο ενός από τους Executive Producers.

• Όσο για τη διανομή των ρόλων, στο μυαλό του σκηνοθέτη ήταν ξεκάθαρο από την αρχή ότι έπρεπε να πρωταγωνιστεί ο θρυλικός Robert De Niro. Αλλά πριν να πει την ιδέα του στον συγγραφέα, τον ρώτησε ποια είναι η άποψή του. Φυσικά, και ο Benacquista είχε ακριβώς την ίδια άποψη.

• Ο Robert De Niro είναι γνωστός για τα στοιχεία αυθεντικότητας που φέρνει στους ρόλους του. Έτσι, όταν αποφάσισε να παίξει στην ταινία, έκανε έρευνα για το Πρόγραμμα Προστασίας Μαρτύρων, για να δει πώς συμπεριφέρονται οι πρώην αρχηγοί του οργανωμένου εγκλήματος, όταν πρέπει να κρυφτούν κάπου μακριά, όπως για παράδειγμα στην επαρχία της Γαλλίας. Επίσης, ο διάσημος ηθοποιός μίλησε με φίλο του δημοσιογράφο που έχει ασχοληθεί εκτενώς με το οργανωμένο έγκλημα για περαιτέρω διευκρινίσεις και πληροφορίες.

• Παρόλο που ο De Niro και η Pfeiffer έχουν ξαναπαίξει μαζί στις ταινίες «Stardust» και «New Year’s Eve», δεν είχαν παίξει ποτέ στην ίδια σκηνή μέχρι τώρα.

• Η κόρη του Besson είναι φανατική οπαδός του Glee, οπότε παρότρυνε τον πατέρα της να συναντήσει την Dianna Agron για τον ρόλο της Belle Blake. «Η Dianna έτυχε να βρίσκεται στο Παρίσι, οπότε ήπιαμε ένα τσάι και με έπεισε κατευθείαν ότι ήταν τέλεια για τον ρόλο. Είχε τη σωστή φωνή και στάση. Είναι πολύ έξυπνη» λέει ο σκηνοθέτης.

• Η ταινία γυρίστηκε σε ένα απείραχτο χωριουδάκι της Νορμανδίας. Η ιδανική αυτή τοποθεσία, η οποία μάλιστα βρίσκεται μερικά μίλια μακριά από το σπίτι του σκηνοθέτη, εντοπίστηκε εντελώς τυχαία. Σύμφωνα με την παραγωγό της ταινίας και σύζυγο του σκηνοθέτη, Virginie Besson-Silla, το σπίτι των Manzonis βρέθηκε όταν αρρώστησε η κόρη της και ο μόνος διαθέσιμος γιατρός ήταν σε ένα μικρό χωριό στο οποίο δεν είχε ξαναπάει. Όταν έφθασε εκεί, κατάλαβε ότι ήταν το τέλειο μέρος για να γυρίσει κάποτε μία ταινία.

Έτσι, όταν προέκυψε το «Επικίνδυνη Οικογένεια» και ο σκηνοθέτης έψαχνε μέρος για το γύρισμα, η λύση ήταν αυτονόητη.

Credits:

Σκηνοθεσία: Luc Besson
Σενάριο βασισμένο στο μυθιστόρημα του Tonino Benacquista, Malavita: Luc Besson, Michael Caleo
Παραγωγοί: Luc Besson, Ryan Kavanaugh, Virginie Besson-Silla
Executive Producers: Jason Beckman, Jason Colodne, Martin Scorsese, Tucker Tooley
Παίζουν: Robert De Niro, Tommy Lee Jones, Michelle Pfeiffer, Dianna Agron, John D’Leo
Διεύθυνση Φωτογραφίας: Thierry Arbogast
Διάρκεια: 111’.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης