Συνέντευξη από τον Γιώργο Μελά φυσικοθεραπευτή και αρθρογράφο της κατηγορίας μας, για τη νέα έρευνα που εκπόνησε και κατατέθηκε στην ελληνική ορθοπεδική εταιρία.

Ο Γιώργος Μελάς είναι απόφοιτος του Ανωτάτου Τεχνολογικού Ιδρύματος Φυσικοθεραπείας Αθηνών, από νωρίς στη φοίτηση του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην έρευνα συμμετέχοντας σε πλήθος ερευνών αποκατάστασης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Έρευνα για τις φλεγμονές

Το ενδιαφέρον για την έρευνα για τις φλεγμονές ξεκίνησε απλά με τη τριβή με τους ασθενείς μου. Άνθρωποι οι οποίοι ταλαιπωρούνταν από τους πόνους και δεν γινόντουσαν εντελώς καλά. Οι φλεγμονές να ξεκαθαρίσουμε ότι είναι κάτι καλό, χωρίς αυτές δε μπορεί να επέλθει αποκατάσταση στον οργανισμό, το θέμα είναι ο πόνος που προκαλούν και η μείωση της λειτουργικότητας.

Η κλασική μέθοδος αποκατάστασης απαιτεί μακροχρόνια θεραπεία που συνεπάγεται αρκετές συνεδρίες και αρκετές φορές δεν είναι αποτελεσματική. Το θέμα είναι η κατανόηση της λειτουργίας αποκατάστασης του οργανισμού.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε στο νοσοκομείο 251ΓΝΑ Νοσοκομείο πολεμικής αεροπορίας (2008-2009), Κρατικό Νίκαιας (2010-2011), Εθνικό Ίδρυμα Αποκατάστασης Αναπήρων (2007-2008) και σε 2 ιδιωτικές κλινικές.

Με τη νέα μέθοδο επεμβαίνουμε σε αλλαγές στις συχνότητες βραχέων κυμάτων, των laser , των υπερήχων ακόμα και στο τρόπο εφαρμογής θερμού-ψυχρου. Φυσικά κάθε αλλαγή γίνεται με βάση κάποια δεδομένα από την αιτία της φλεγμονής μέχρι την ηλικία του ασθενή.

Τι προσφέρει η νέα μέθοδος

Το αποτέλεσμα είναι να επιταχύνουμε τη θεραπεία, να φτάσουμε στην πλήρη αποκατάσταση και να περιορίσουμε το πόνο του ασθενή καθιστώντας τον λειτουργικό από τις πρώτες συνεδρίες.

Πρέπει να καταστήσουμε όμως κάτι σαφές, στη φυσικοθεραπεία η δουλειά δε γίνεται όλη μέσα στο φυσικοθεραπευτήριο, πρέπει να υπάρχει απόλυτη συνεργασία με τον ασθενή, γιατί υπάρχουν πολλά βήματα που πρέπει να ακολουθήσει και ο ίδιος από μόνος του.

Ένα πρόγραμμα αποκατάστασης είναι αυστηρό και πρέπει να τηρείται απόλυτα για να επιτύχουμε το μέγιστό σε όλους τους τομείς.

Η πιστοποίηση της μεθόδου έχει γίνει καταθέτοντας τα αποτελέσματα της έρευνας στην ελληνική ορθοπεδική εταιρία και πρόκειται να δημοσιευτεί σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και θα ακολουθήσουν παρουσιάσεις σε ορθοπεδικά συνέδρια εντός και εκτός Ελλάδος εντός του 2015.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω το κ Σωτήρη Μαχαιρά Πρόεδρο της ελληνικής ορθοπεδικής εταιρίας καθηγητή Ιατρικής και το βοηθό του κ Παναγιώτη Λεπέτσο χειρούργο ορθοπεδικό για τη στήριξή τους και τη βοήθεια τους πάνω στην έρευνα.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης