του Φώτη Χατζηνικολάου  Personal Trainer

Αυτή την κρύα μέρα του Φεβρουαρίου, συνέβη μια τρομερή σύμπτωση.Τρία άτομα με ρωτήσανε το πρωΐ, με κάπως διαφορετικό τρόπο, τι εναλλακτική λύση έχουν όταν αρχίσουν να βαριούνται το πρόγραμμά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

 Μου φάνηκε σαν σημάδι από κάποια ανώτερη δύναμη αυτή η σύμπτωση, οπότε αποφάσισα να γράψω λίγο για αυτή την μάστιγα που χτυπά τους αθλούμενους.

Αρχικά κάτι που πρέπει να τονίσω, αν δεν κάνετε τακτικά γυμναστική, δεν αντιμετωπίζετε αυτό το πρόβλημα. Όχι. Το αντιμετωπίζουμε τα άτομα που κάνουμε 3-7 προπονήσεις την εβδομάδα, για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

 Δεν είναι 100% σίγουρο ότι θα σας τύχει αυτό, έχω και άτομα που τους αρέσει η ρουτίνα ενός προγράμματος και δεν θέλουν αλλαγές. Το αστείο είναι ότι όσα άτομα που ξέρω που τους αρέσει η ρουτίνα είναι είτε μαθηματικοί είτε φυσικοί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ας δούμε όμως τι λύσεις υπάρχουν για τα άτομα που κάποια στιγμή θα βαρεθούν με αυτά που κάνουν.

Οι λύσεις εδώ πέρα είναι δύο :

  • Να έχετε κάποιον που σας γράφει πρόγραμμα και να κάνει αλλαγές στις ασκήσεις
  • Να ψάξετε μόνοι σας και να βρείτε ασκήσεις για τους στόχους που έχετε

Το πρώτο κομμάτι είναι αρκετά απλό. Στα άτομα με τα οποία συνεργάζομαι και τους γράφω πρόγραμμα, έχουν την επιλογή είτε για πρόγραμμα μίας φοράς όπου το κάνουν όσο θέλουν, είτε για 3 προγράμματα για συνολικά 12-18 εβδομάδες.

Και στις δύο αυτές περιπτώσεις δίνονται κάποιες παραλλαγές ασκήσεων που έχω καταλήξει εγώ ότι θα ωφεληθεί το εκάστοτε άτομο. Αν μάλιστα συνεργαστούμε για 12-18 εβδομάδες, κάθε πρόγραμμα έχει αλλαγή του προγράμματος ώστε να κρατά το ενδιαφέρον ψηλά.
Πάμε όμως να δούμε τι γίνεται στην περίπτωση που θέλετε να ψάξετε μόνοι σας για ασκήσεις.

Σε αυτή την περίπτωση χρειάζεται να έχετε επίγνωση των στόχων σας αλλά και μία γνώση ανατομίας. Όταν είστε καλυμμένοι από άποψη στόχων και ανατομίας, τότε το πάρτι μπορεί να ξεκινήσει!

 Θα πρότεινα να αρχίσετε να ψάχνετε στο internet για να βρείτε ασκήσεις που μπορούν να σας συμπληρώσουν το πρόγραμμα και να είναι καλές για τους στόχους σας.

 Πώς μπορείτε να έχετε λίγη περισσότερη σιγουριά ότι δεν διαβάζετε χαζομάρες στο internet; Κάποιοι από τους αγαπημένους μου προπονητές από άποψη εφευρετικότητας είναι οι παρακάτω :

  1. Ben Bruno
  2. Nick Tumminello
  3. Dean Somerset
  4. Scott Abel

Οι παραπάνω κύριοι είναι προπονητές και με γνώση των βασικών αρχών της προπόνησης αλλά και με την κατανόηση που έρχεται μετά από πολλούς πελατες. Καταλαβαίνουν ότι δεν γίνεται μόνο να μένεις στα γνωστά, κάποια στιγμή θα χρειαστεί να πειραματιστείς. Και κατά την γνώμη μου, το κάνουν τέλεια.

Όταν έγραψα το “Τι δεν θέλουν να ξέρετε τα περιοδικά Fitness” έβαλα μέσα τις 30 καλύτερες ασκήσεις για όλο το σώμα. Είχα κόσμο όμως που με ρώταγε “Δεν χρειάζεται δηλαδή να κάνω καμία άλλη άσκηση;

Και ναι και όχι.

 Αν έχετε περιορισμένο χρόνο και θέλετε τις πιο αποτελεσματικές ασκήσεις τότε ναι, δεν υπάρχει περίπτωση να χρειαστείτε κάποια άλλη άσκηση.

Αν όμως κάνετε προπόνηση και για να μπορέσετε να ξεσκάσετε μία στο τόσο, τότε δεν είναι κακό να πειραματιστείτε. Αντιθέτως μάλιστα, θα σας παρακαλέσω να πειραματιστείτε, για να βρείτε μια καλή ισορροπία μεταξύ αποτελεσμάτων αλλά και ενδιαφέροντος.
Τέλος, πριν κλείσω, θα σας αφήσω με μία φράση από τον Scott Abel :

Είναι εντάξει για την προπόνησή σας, να είναι διασκεδαστική

 Σκεφτείτε το, δοκιμάστε το και εκτιμήστε το με τον καιρό.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης