Τον περασμένο Νοέμβριο η κυκλοφορία του Xbox One συνοδεύτηκε από τρία exclusives, το Forza Motorsport 5, το Ryse: Son of Rome και το Dead Rising 3. Το τελευταίο θα λέγαμε ότι κατάφερε να κερδίσει τις εντυπώσεις για αρκετούς λόγους. Σε πρώτη φάση, γιατί έσπασε την κατάρα των sequels, αφού σε σχέση με τον προκάτοχό του παρουσιάστηκε βελτιωμένο σε όλους τους τομείς. Συν τις άλλοις, το Dead Rising 3 αναπτύχθηκε χωρίς την συμβολή του Keji Inafune (Mega Man, Soul Sacrifice, Resident Evil), καθώς υπεύθυνοι για την παραγωγή του ήταν οι Mike Jones και Josh Bridge.

Δέκα μήνες μετά την κυκλοφορία του Dead Rising 3 για την next-gen κονσόλα της Microsoft, η Capcom παίρνει την απόφαση να το μεταφέρει και στα PC με την επωνυμία Apocalypse Edition. H έκδοση αυτή περιλαμβάνει όλα τα DLC που κυκλοφόρησαν τους προηγούμενους μήνες για το Xbox One και έρχεται -τουλάχιστον θεωρητικά- με αρκετές βελτιώσεις στον τεχνικό τομέα. Πάμε να δούμε λοιπόν κατά πόσο ο Nick Ramos και η παρέα του είναι σε θέση να μας προσφέρουν μία ολοκληρωμένη open world Survival Horror εμπειρία και στα PC.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


The Untold Stories of Los Perdidos

Με δεδομένο ότι αναφερθήκαμε εκτενέστατα στο σενάριο και τους μηχανισμούς του Dead Rising 3 στο πρωτότυπο review μας για το Xbox One εδώ θα επικεντρωθούμε περισσότερο στο εξτρά περιεχόμενο της PC έκδοσης. Όπως προαναφέραμε το Dead Rising 3: Apocalypse Edition περιλαμβάνει όλα τα DLC της πρωτότυπης έκδοσης. Τα τέσσερα αυτά DLC είχαν διατεθεί μεμονωμένα με κόστος 10 ευρώ, ενώ συμπεριλαμβάνονταν στο σχετικό Season Pass που κόστιζε 30 ευρώ.

Στα Operation Broken Eagle, Fallen Angel, Chaos Rising και The Last Agent DLC αναλαμβάνετε τον έλεγχο τεσσάρων νέων playable χαρακτήρων, παρόλα αυτά δεν συναντάμε κάτι νέο από πλευράς gameplay. Μάλιστα όλες οι αποστολές που θα αναλάβετε εξελίσσονται στον ίδιο χάρτη με αυτόν του βασικού campaign. Από τα παραπάνω DLC, τα Fallen Angel και Chaos Rising παρουσιάζουν κάποιο ενδιαφέρον, καθώς στο πρώτο θα αναλάβετε τον έλεγχο της Angel και στο δεύτερο θα έχετε την ευκαιρία να παίξετε με τον Hunter Thibodaux. Αξίζει να σημειωθεί ότι η Angel είναι ο πρώτος θηλυκός playable χαρακτήρας στην σειρά, ενώ ο Thibodaux είναι ένα μηχανόβιος που αποτελεί το πρώτο boss του Dead Rising 3 στο campaign.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για να ολοκληρώσετε τα τέσσερα αυτά DLC θα χρειασθείτε περίπου 10 ώρες, οπότε αν συνυπολογίσουμε και τις 15 ώρες του main story, το Dead Rising 3: Apocalypse Edition θα σας απασχολήσει για τουλάχιστον 25 ώρες. Φυσικά αν ασχοληθείτε με όλες τις προαιρετικές αποστολές και την συλλογή των collectables η συνολική διάρκεια ξεπερνά άνετα τις 60 ώρες. Να σημειωθεί ότι και στα τέσσερα DLC συναντάμε αρκετά side quests, αν και στην πλειοψηφία τους δεν είναι ιδιαίτερα πρωτότυπα.

Θα πρέπει να τονίσουμε ότι τα DLC δεν δικαιολογούσαν σε καμία περίπτωση το κόστος τους, καθώς όπως προαναφέραμε δεν πρόσθεταν κάτι καινούργιο στην συνολική gameplay εμπειρία. Σε γενικές γραμμές το μόνο θετικό τους στοιχείο ήταν ότι έριχναν φως σε αρκετές από τις άγνωστες πτυχές της ιστορίας. Με δεδομένο ότι εδώ όμως περιλαμβάνονται ως bonus το πράγμα αλλάζει. Κοινώς έχουμε να κάνουμε με μία πολύ θετική κίνηση από την Capcom. Μιας και αναφερθήκαμε πάντως στην ιστορία του Dead Rising 3 θα πρέπει να τονίσουμε ότι παρά το τετριμμένο concept της προσφέρει αρκετές συγκινήσεις και δεκάδες ανατροπές.

H Capcom αποδεικνύεται κατώτερη των περιστάσεων, όπως είχε συμβεί και στην PC έκδοση του Dead Rising 2.


Για κάθε zombie και ένα bug
Είναι γεγονός ότι το Dead Rising 3 στο Xbox One μας είχε αφήσει καλές εντυπώσεις, όσον αφορά τον τεχνικό τομέα του. Θυμίζουμε ότι η δημιουργία της Capcom Vancouver χρησιμοποιούσε την Forge Engine, μία in-house μηχανή γραφικών, η οποία μας έδωσε αρκετά καλά δείγματα γραφής. Βέβαια στην έκδοση για την next-gen κονσόλα της Microsoft είχαμε δει κάποια προβλήματα τεχνικής φύσεως, όπως σημαντικές πτώσεις του frame rate. Συν τις άλλοις το Dead Rising 3 έτρεχε σε 720p native ανάλυση. Θα περίμενε κανείς πως τα προβλήματα αυτά θα λυνόντουσαν στα PC, αλλά όπως θα δούμε και παρακάτω η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Στο τεχνικό κομμάτι το Dead Rising 3: Apocalypse Edition μπορεί κάλλιστα να χαρακτηριστεί ασταθές. Είναι φανερό ότι η Capcom Vancouver βιάστηκε να μεταφέρει την δημιουργία της στα PC και το λέμε αυτό γιατί από την στιγμή που θα προσπαθήσετε να τρέξετε το παιχνίδι θα συναντήσετε δεκάδες προβλήματα. Στην δική μας περίπτωση ξεκινήσαμε με ένα μεγαλοπρεπές…crash στο desktop και όπως είναι φυσικό η επόμενη κίνηση μας ήταν να επισκεφτούμε το community support για να δούμε τι παίζει. Εκεί λοιπόν ανακαλύψαμε ότι δεκάδες χρήστες ανέφεραν παρόμοια περιστατικά και μάλιστα μέχρι στιγμής η Capcom δεν έχει διαθέσει κάποιο patch που να καταφέρνει να επιλύσει την πλειοψηφία τω προβλημάτων.

Το επόμενο αρνητικό στοιχείο που εντοπίσαμε έχει να κάνει με το frame rate, το οποίο είναι capped στα 30 fps. Παρόλα αυτά, ακόμη και αν το PC σας καλύπτει τα προτεινόμενες απαιτήσεις θα παρατηρήσετε σημαντικά drops σε σημεία όπου εμφανίζονται πολλά zombies ταυτόχρονα στην οθόνη. Εν τω μεταξύ, υπάρχει τρόπος για να ξεκλειδώσετε το frame rate αν δημιουργήσετε ένα αρχείο user.ini με την εντολή gmpcr_unlock_frame_rate=True, αλλά σε αυτή την περίπτωση θα χρειασθείτε ένα πραγματικά δυνατό PC για να τρέξετε στα 60fps. Με λίγα λόγια ένα mid-end PC, που όπως είναι λογικό κοστίζει περισσότερο από το Xbox One, το μόνο που καταφέρνει να προσφέρει παραπάνω είναι 1080p ανάλυση.

Με βάση τα όσα αναφέραμε καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι έχουμε να κάνουμε με ένα πραγματικά κάκιστο port. Πέρα από τα δεκάδες bugs και τα crashαρίσματα στο desktop είναι φανερό ότι ούτε στο optimization έχει γίνει μία σοβαρή δουλειά. Συν τις άλλοις, οι απαιτήσεις του Dead Rising 3: Apocalypse Edition είναι πραγματικά παράλογες για αυτά που προσφέρει σε τεχνικό επίπεδο.


Συμπεράσματα
Στην περίπτωση που είχατε την τύχη να δοκιμάσετε το Dead Rising 3 στο Xbox One και θέλετε να αποκτήσετε τη νέα έκδοσή του για να απολαύσετε καλύτερα γραφικά, τότε δύσκολα το port αυτό θα καταφέρει να σας ικανοποιήσει. Για να δείτε ένα καλύτερο οπτικό αποτέλεσμα από την κονσόλα της Microsoft θα χρειασθείτε ένα αμιγώς high-end gaming PC και αυτό αν φυσικά είστε τυχεροί, καθώς θα χρειασθεί να ανεβείτε έναν Γολγοθά μέχρι τελικά να καταφέρετε να τρέξετε το παιχνίδι.

Από την άλλη πλευρά τώρα αν θέλετε να δοκιμάσετε για πρώτη φορά το Dead Rising 3, η έκδοση αυτή προσφέρει σαφώς περισσότερο περιεχόμενο με την προσθήκη των DLC, αλλά όπως είναι φυσικό αρκετά από τα χαρακτηριστικά της Xbox One έκδοσης απουσιάζουν. Για παράδειγμα, με την χρήση φωνητικών εντολών είχατε την δυνατότητα να προκαλέσετε αντιπερισπασμό οδηγώντας τα zombies σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο, ενώ μέσω της εφαρμογής Xbox One Smartglass υπήρχε η δυνατότητα να συλλέξετε διάφορα ακόμη collectables. Όπως και να έχει το πράγμα πάντως είναι φανερό ότι ο τεχνικός τομέας αποτελεί το σημαντικό “αγκάθι” αυτής της κυκλοφορίας, οπότε αν αποφασίσετε να προσθέσετε το Dead Rising 3: Apocalypse Edition θα χρειαστεί να οπλιστείτε με αρκετή υπομονή.

Θετικά:
– Μεγάλη διάρκεια
– Διασκεδαστικό co-op
– Άρτια ηχητικά εφέ
– Εθιστικό gameplay
– H open world φύση του

Αρνητικά:
– Δεκάδες bugs
– Παράλογες ελάχιστες και προτεινόμενες απαιτήσεις
– Ασταθές frame rate
– Τραγική συμμαχική Α.Ι.

Βαθμολογία
Γραφικά: 6.5
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7

Ένα βιαστικό port που δεν προσφέρει κάποια ουσιαστική βελτίωση σε σχέση με την πρωτότυπη έκδοση.

Παντελής Δασκαλέλος 

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης