Τεχνικά χαρακτηριστικά Samsung Galaxy S4
Λειτουργικό σύστημα:  Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean) με TouchWiz UI
Μνήμη:
 2GB RAM LP-DDR3
Chipset (SoC):
 Qualcomm APQ8064T Snapdragon 600
Επεξεργαστής: 1.6 GHz quad-core Cortex-A15 και 1.2 GHz quad-core Cortex-A7 (στο μοντέλο GT-I9500), 1.9Ghz Quad-core Krait 300 (στο μοντέλο GT-I9505 που έχουμε στα χέρια μας και που κυκλοφορεί στην ελληνική αγορά)
Tσιπ γραφικών: IT tri-core PowerVR SGX 544 GPU (στο μοντέλο GT-I9500), Adreno 320 (στο μοντέλο GT-I9505 που έχουμε στα χέρια μας)
Οθόνη: 5 ιντσών Super AMOLED FULL HD με κρύσταλλο Corning Gorilla Glass 3, Ανάλυση: 1920×1080 (~441 ppi)
Κάμερες: Πίσω: 13 megapixels με LED Flash και Autofocus, γράφει 1080p Full HD βίντεο στα 30 frames το δευτερόλεπτο με Touch to focus, Digital image stabilization, Face detection, Smile detection, Exposure compensation, White balance presets, Digital zoom, Geo tagging, High Dynamic Range mode (HDR), Panorama, Scenes, Effects, Self-timer και Voice activation. Μπροστινή: 2 Megapixels με καταγραφή 1080p HD βίντεο επίσης στα 30 frames το δευτερόλεπτο.
Συνδεσιμότητα: Wi-Fi, DLNA, GPS, NFC, Bluetooth 4.0, Infrared, VLC, USB 2.0, USB On-The-Go 1.3.
Αποθηκευτικός χώρος: 16 GB + δυνατότητα επέκτασης με SD Card (έως 64GB)
Αισθητήρες: Επιταχυνσιόμετρο, Γυροσκόπιο, Αισθητήρας Εγγύτητας, Αισθητήρας Φωτός RGB, Αισθητήρας Καλύμματος, Ψηφιακή Πυξίδα, Bαρόμετρο, Αισθητήρας Θερμοκρασίας και Υγρασίας, Air Gesture Sensor, Yπέρυθρος Aισθητήρας
Δορυφορική πλοήγηση: A-GPS με GLONASS
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+), 4G LTE (Download έως 100Mbps)
SAR EU: 0.28 W/kg (Κεφάλι), 0.40 W/kg (Σώμα)
Μπαταρία: 2.600 mAh (Aποσπώμενη)
Αποθηκευτικός χώρος: 16, 32 ή 64 GB
Διαστάσεις (σε ίντσες): 136.6 x 69.8 x 7.9 mm
Βάρος: 130 γραμμάρια
Τιμή: Από 473€ (Χρώματα: White Frost, Black Mist)
Κυκλοφορία: 26/4/2013

Τεχνικά χαρακτηριστικά Samsung Galaxy S4 mini
Λειτουργικό σύστημα:  
Android OS, v4.2.2 (Jelly Bean) με TouchWiz UI
Μνήμη: 1.5GB RAM
Chipset (SoC): 
Qualcomm Snapdragon 400
Επεξεργαστής: 1.7 GHz dual-core Krait 300
Τσιπ γραφικών:
 Adreno 305
Οθόνη:
4.3″ RGB Super AMOLED. Ανάλυση: 540×960 HD (256ppi) με Corning Gorilla Class
Κάμερες: Πίσω: 8 megapixels 3264×2448 pixels με καταγραφή 1080p Full HD video στα 30 frames το δευτερόλεπτο, με autofocus, LED flash, Χωρίς image stabilization στο βίντεο, Ψηφιακό zoom: 10x, Face detection, ISO control, White balance presets, Burst mode, Geo tagging, High Dynamic Range mode (HDR), Panorama, Macro mode, Night mode, Scenes, Effects και Self-timer.
Αποθηκευτικός χώρος:
8GB (5GB για τον χρήστη)
Διαστάσεις:
125x61x8.9 mm
Δίκτυα κινητής τηλεφωνίας: 2G/3G (Download έως 42,2Mbps σε δίκτυο HSPA+), 4G LTE (Download έως 100Mbps)
Βάρος: 107 γραμμάρια
Τιμή: Από 346€
 (Χρώματα: White Frost, Black Mist)
Κυκλοφορία:
1/7/2013

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

galaxy-s4-2

Η Samsung έχει ανέβει πολύ τα τελευταία δύο χρόνια στην αγορά των smartphones και ο βασικότερος λόγος είναι η αγαπημένη σειρά Galaxy S που προσφέρει κινητά υψηλών προδιαγραφών σε χαμηλό κόστος. Τα φετινά μοντέλα της εν λόγω σειράς, Samsung Galaxy S4 και Samsung Galaxy S4 mini, χρησιμοποιούν λειτουργικό σύστημα Android 4.2.2. Jellybean και συνεχίζουν την πολύ καλή παράδοση του περυσινού και αξιοσέβαστου Samsung Galaxy S III. Στο GameWorld είχαμε την τύχη να δοκιμάσουμε τα δύο αυτά κινητά και να σας τα παρουσιάσουμε μέσω του παρόντος review το οποίο συνοδεύεται και από το σχετικό βίντεο.

Κατασκευή
Ως προς τις διαστάσεις, το Galaxy S4 διαφέρει σε ελάχιστα σημεία σε σχέση με το S3. Στα πρότυπα των τελευταίων smartphones που κυκλοφορούν στην αγορά, έχει μια λίγο μεγαλύτερη οθόνη (5 ίντσες σε αντίθεση με τις 4,8 του S3), μικρότερο πλάτος κι ακόμη μικρότερο πάχος, μόλις στα 0.79 εκατοστά. Το βάρος του διατηρείται για άλλη μια φορά στα 130 γραμμάρια, σε αντίθεση με το S4 mini που πέφτει στα 107 γραμμάρια. Αμφότερα τα δύο κινητά είναι πανάλαφρα και κάτω απ’ το μέσο όρο βάρους των περισσότερων smartphones, κάτι που μπορεί να χαρακτηριστεί άκρως θετικό. Εξωτερικά η εμφάνισή του S4 είναι πανομοιότυπη με αυτή του Samsung Galaxy S3, δηλαδή μέταλλο στο μπροστινό μέρος και όλο το υπόλοιπο μέρος πλαστικό. To διαφανές πλαστικό στο πίσω μέρος το οποίο αφαιρείτε για να αποκτήσετε πρόσβαση στη μπαταρία, την microSim και την SD card είναι γυαλιστερό και καλής ποιότητας, ωστόσο ορισμένοι ίσως το θεωρήσετε φθηνό. Βέβαια αποτελεί έναν απ’ τους λόγους που το κινητό έχει πολύ ελαφριά κατασκευή, σύμφωνα με την Samsung.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Tεχνικά χαρακτηριστικά
Το Samsung Galaxy S4 έχει 2GB σε όλα τα μοντέλα του σε αντίθεση με το S3 που είχε 2GB σε συγκεκριμένες αγορές. Την επιλεκτική αυτή τακτική η Samsung εξακολουθεί να την διατηρεί, αυτή τη φορά όμως στους επεξεργατές του S4. Το Galaxy S4 I9505 που κυκλοφορεί στην Ευρώπη διαθέτει το Chipset της Qualcomm με κωδικό APQ8064T Snapdragon 600. Το συγκεκριμένο Chipset περιέχει τον ταχύτατο τετραπύρηνο επεξεργαστή 1.9 GHz Krait 300 και το τσιπάκι γραφικών Adreno 320 (το ίδιο τσιπάκι γραφικών έχει και το Nexus 4). Το μοντέλο Ι9500 με τον οκταπύρηνο επεξεργαστή που δεν θα κυκλοφορήσει στην Ελλάδα και έχει το Chipset “Samsung Exynos 5 Octa 5410” δεν διαθέτει οκταπύρηνο επεξεργαστή αλλά δύο τετραπύρηνους, έναν υψηλών δυνατοτήτων 1,6GHz και έναν πιο αργό 1,2GHz. Όταν απαιτούνται υψηλές επιδόσεις τίθεται σε λειτουργία ο πιο γρήγορος επεξεργαστής ενώ ο άλλος δουλεύει σε περιπτώσεις που χρειάζεται εξοικονόμηση μπαταρίας. Το Samsung Galaxy S4 Ι9500 όχι μόνο δεν χαρίζει επιδόσεις οκταπύρηνου επεξεργαστή αλλά παράλληλα δεν υποστηρίζει όλα τα Ευρωπαϊκά δίκτυα LTE, οπότε γι’ αυτό και δεν επιλέχτηκε για εισαγωγή στην Ελλάδα.

Οι 5 και 4,3 ίντσες οθόνης Super AMOLED που διαθέτουν τα S4 και S4 Mini αντίστοιχα, θα σας προσφέρουν ανάλυση 1920×1080 Full HD η οποία είναι άκρως εντυπωσιακή καθώς συνδυάζεται με ένα κρύσταλλο Corning Gorilla Glass. Στον αντίποδα, οι Retina Display οθόνες των iPhone 5 φαντάζουν πολύ πιο φτωχές, πόσο μάλλον όταν η πρόταση της Apple κοστίζει περισσότερα χρήματα.

User interface
Από την οθόνη αναμονής ακόμα, όταν θα κάνετε ένα…”finger over” (αντίστοιχο του mouse over τέλος πάντων) θα δείτε μία λάμψη στο κάτω μέρος, συνοδευόμενη κι από τον ανάλογο ήχο, κάτι που κάνει το άγγιγμά σας να μοιάζει…εκθαμβωτικό. To desktop χωρίζεται σε πέντε υπόοθόνες, στις οποίες ως γνωστόν, όπως και στα άλλα αντίστοιχα smartphones που χρησιμοποιούν το λειτουργικό σύστημα Android 4.2.2 Jelly Bean, σας επιτρέπει να διαμορφώσετε τα ήδη υπάρχοντα widgets όπως επιθυμείτε και να αντικαταστήσετε πολλά από τα εικονίδια που βλέπετε με τις εφαρμογές που θα κατεβάσετε. Γεγονός είναι ότι κατά το πρώτο σας login με τα S4 και S4 mini, θα λαμβάνετε διαρκώς προειδοποιητικά μηνύματα που θα σας καθοδηγούν σε mini tutorials των δυνατοτήτων των δύο smartphones, καθώς επίσης θα σας προειδοποιούν για το αν θέλετε να κρατήσετε κάποιες ρυθμίσεις ή όχι. Τα μηνύματα αυτά καταντούν, ιδιαίτερα κατά τις πρώτες ημέρες λειτουργίας, ιδιαίτερα εκνευριστικά, καθώς όχι μόνο απευθύνονται ως επί το πλείστον σε αρχάριους με σκοπό την εξοικείωση, αλλά κατά βάση σας ενημερώνουν διαρκώς για εφαρμογές που πρέπει να δείτε, τη στιγμή που μπορεί να μην ενδιαφέρεστε καν για τις περισσότερες από αυτές.

Δείτε αναλυτικά την παρουσίαση του GameWorld:


Tο UI του λειτουργικό συστήματος Android 4.2.2 έχει την γνώριμη αίσθητική του, με το μαύρο χρώμα να κάνει την εμφάνισή του στα ενδότερα μενού και στις οθόνες κλήσεις, επαφών και μηνυμάτων (προσωπικά προτιμώ το λευκό, πιο ξεκούραστο χρώμα του iOS). Η πλοήγηση ανάμεσα στα μενού και η εύρεση των απλών και σύνθετων λειτουργιών του κινητού θα απαιτήσουν από εσάς αρκετές ώρες έως ότου τις ανακαλύψετε, τομέας στον οποίο επίσης υστερεί το Android σε σχέση με το άκρως εύχρηστο iOS. Υπάρχουν επίσης κάποιες μικροδιαφορές μεταξύ των δύο κινητών στο περιβάλλον χρήσης του Google Play, καθώς όπως θα δείτε και στο βίντεό μας στο Samsung Galaxy S4 γίνεται χρήση δύο στηλών για την προβολή του Store, σε αντίθεση με το S4 Mini όπου είδαμε μία στήλη. Βέβαια συγκριτικά με το S4 mini, οι 0,7 ίντσες διαφοράς δεν είναι τόσο μεγάλες όσο ακούγονται, αντιθέτως είναι αρκετές ακόμα και για το S4 Mini. Το φαινόμενο των μεγάλων οθονών στα κινητά μην ξεχνάτε ότι ξεκίνησε ειδικά τους τελευταίους 12 μήνες. Απλά αναλογιστείτε ότι η σειρά iPhone 4 έχει οθόνη 3,5 ιντσών και η σειρά iPhone 5 φτάνει στις 4 ίντσες. Συνεπώς οι 4,3 ίντσες του S4 Mini δεν ακούγονται και τόσο…”μίνι”!

Οι απεριόριστες δυνατότητες του Samsung Galaxy S4
Ας ρίξουμε όμως μια πιο προσεκτική ματιά στα χαρακτηριστικά του Galaxy S4, τα οποία το κάνουν να ξεχωρίζει και δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως “Life companion”. Αξίζει να σημειωθεί ότι όλα τα χαρακτηριστικά αυτά μπορείτε να τα ενεργοποιήσετε ή να τα απενεργοποιήσετε από τα settings.


Οι νέες δυνατότητες του Galaxy S4 όπως μας τις έδειξε η Samsung

Smart scroll: Η πρώτη λειτουργία που θα εξετάσουμε έχει να κάνει κυρίως με το browsing σας στο Internet. Αν μετακινήσετε τον καρπό ελαφρώς ενώ βρίσκεστε σε site, τότε το scrolling θα γίνει αυτόματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση, σε αντίθεση με τον κλασικό τρόπο του scrolling από την δεξιά μπάρα (τον οποίο φυσικά και μπορείτε να χρησιμοποιήσετε). Το δύσκολο είναι βέβαια να σταματήσετε το scroll εκεί που θέλετε οπότε η λειτουργία αυτή είναι ολίγον τι…περιττή κατά την άποψή μου.

Air gesture: Με τη δυνατότητα αυτή μπορείτε να δείτε μια gallery εικόνων (π.χ. στο Facebook) -με κάθε εικόνα να φαίνεται full screen- και να έχετε πρόσβαση στις φωτογραφίες απλά αν περάσετε το χέρι πάνω από την οθόνη (χωρίς να το ακουμπήσετε). Η μπροστινή κάμερα το αντιλαμβάνεται κι έτσι αν δεν έχετε καθαρά χέρια τότε έχετε τη δυνατότητα να μην ακουμπήσετε την οθόνη.

Air view: Κάνει προεπισκόπηση των όσων θα δείτε. Απλά αιωρείτε το δάχτυλο πάνω από ένα άλμπουμ φωτογραφιών, email ή ακόμα και βίντεο και σας δείχνει τι έχει μέσα. Για παράδειγμα σε ένα YouTube βίντεο, αιωρείτε το δάχτυλό σας στο 3ο του λεπτό και βλέπετε σε thumbnail τι θα δείξει. Κι όλα αυτά -ξανά- χωρίς να αγγίξετε την οθόνη/

Smart pause: Όταν βλέπετε ένα βίντεο, μπορείτε με τη λειτουργία αυτή το βίντεο να παίζει μόνο ενώ κοιτάτε την οθόνη! Αν κοιτάξετε αλλού το βίντεο κάνει παύση. Αντιλαμβάνεται δηλαδή τα μάτια σας ακόμα κι από μεγάλη απόσταση.

Εφαρμογές: Συνολικά το S4 διαθέτει 10 αισθητήρες. Μερικοί ακόμη από αυτούς είναι οι μετρητές υγρασίας, θερμοκρασίας ή ακόμα κι ο θερμιδομετρητής που καταγράφει πόσες θερμίδες κάψατε, τα βήματα που κάνατε, την απόσταση που διανύσατε, ενώ διαθέτει και ημερολόγιο καταγραφής τροφών και πολλά ακόμη καλούδια. Το S4 διαθέτει επίσης υπέρυθρες, συνεπώς λειτουργεί και ως τηλεκοντρόλ στην τηλεόρασή σας. Επιπλέον, με το Group Play μπορείτε να συνδέεστε με άλλους κατόχους S4 σε online ομάδες και να μοιράζεστε photos,  αρχεία ήχου ή ακόμη και να παίζετε multiplayer games απλά μέσω Wi-Fi. Υπάρχει επίσης το S Translator, μια εφαρμογή παρόμοια με το Google Translate που υποστηρίζει 10 γλώσσες (αγγλικά Αμερικής ή Αγγλίας, κινέζικα, γαλλικά, γερμανικά, ιταλικά, ιαπωνικά, κορεάτικα, πορτογαλικά και ισπανικά). Για να δουλέψει πλήρως απαιτεί σύνδεση στο Internet αλλά επιτρέπει την offline χρήση 3.000 διαδεδομένων φράσεων χωρισμένων σε κατηγορίες (π.χ. “φαγητό”). Αξίζει να σημειώσουμε ότι τo Google Translate πρόσφατα άρχισε να προσφέρει την offline λειτουργία εφόσον έχετε κατεβάσει τα απαραίτητα language packs, ωστόσο δεν έχει τέτοιες φράσεις. Επιπλέον η υπηρεσία μετάφρασης του S Translator επεκτείνεται και σε επίπεδο εφαρμογών, για παράδειγμα μπορεί να μεταφραστεί αυτόματα ένα email σας.

Κάμερα
Το Galaxy S4 διαθέτει μια οπίσθια κάμερα στα 13 Megapixels και το S4 Mini περιορίζεται στα 8 Megapixels. Η απόδοσή τους, όπως θα είδατε και στο τεστ του βίντεό μας, έχει αρκετές ομοιότητες, με το ψηφιακό zoom να είναι καλύτερο στο S4. Υπάρχει επίσης μια διαφορά στον ήχο, καθώς το μικρόφωνο του S4 καταγράφει τον ήχο σε καλύτερη απόδοση, σε αντίθεση με το μικρόφωνο του S4 όπου η φωνή σας θα μοιάζει ότι ακούγεται από μακριά και με συγκριτικά κατώτερη απόδοση (αναγκαστήκαμε να αυξήσουμε το volume στο σχετικό βίντεο). Αμφότερες οι κάμερες είναι άκρως ικανοποιητικές, καταγράφοντας Full HD βίντεο 1080p, πράγμα που σημαίνει ότι δεν χρειάζεται να έχετε καμία ψηφιακή κάμερα μαζί σας, αφού αμφότερα τα δύο κινητά θα αναλάβουν τον συγκεκριμένο ρόλο σε άριστο βαθμό! 


Επίσημη παρουσίαση των σημαντικότερων δυνατοτήτων.

Το πολυδιαφημισμένο Dual Shot της Samsung σας επιτρέπει να τραβήξετε φωτογραφίες χρησιμοποιώντας και τις δύο κάμερες του κινητού ταυτόχρονα. Απλά το μεγαλύτερο μέρος της οθόνης καταλαμβάνεται από την πίσω κάμερα (υψηλής ανάλυσης) και στο πλάνο σας προσθέτετε ένα μικρό παράθυρο με την μικρή σας κάμερα. Αυτό σας επιτρέπει να καταγράφετε πλάνα και με τις δύο κάμερες μαζί, για παράδειγμα μια παραλία μπροστά σας με την πίσω κάμερα και το πρόσωπό σας με την μπροστινή κάμερα. Συν τις άλλοις, υπάρχει η δυνατότητα προσθήκης ειδικών εφέ, καθώς και το πασίγνωστο πλέον Panorama. Mπορείτε ακόμα και να ηχογραφήσετε ένα απόσπασμα αφού τραβήξετε τη φωτογραφία σας και έτσι να προσθέσετε ήχο σε μια φωτογραφία σας (9 δευτερολέπτων) τον οποίο και θα ακούτε όποτε βλέπετε την εικόνα μέσα από το κινητό σας. Για παράδειγμα αν βρέχει προσθέτετε τη βροχή, αν το κατοικίδιό σας είναι ζωηρό τότε ηχογραφείτε τη φωνή του κ.ο.κ. Έτσι θα θυμάστε καλύτερα την εκάστοτε στιγμή.

galaxy-s4-3

Μπαταρία
H ισχύς της μπαταρίας του Galaxy S4 είναι 2.600 mAh και αντέχει περίπου 9 ώρες εντατικής χρήσης (ομιλία, browsing στο Internet κτλ). Για το S4 Mini που κυκλοφόρησε τον προηγούμενο μήνα υπολογίστε περίπου +1 ώρα παρά την 1.900 mAh μπαταρία του, καθότι τα χαρακτηριστικά του και η ελαφρώς βελτιωμένη (κατά κάτι μήνες) τεχνολογία του του επιτρέπουν λίγο καλύτερη αυτονομία. Βέβαια υπάρχουν και ορισμένα παράπονα χρηστών που αγόρασαν το Galaxy S4 τέλη Απριλίου με αρχές Μαϊου και τώρα αρχίζουν να βλέπουν μια πτώση στην απόδοση της μπαταρίας. Ο καιρός θα δείξει αν τελικά η μπαταρία αδειάζει τόσο γρήγορα κι αν είναι φθηνή η κατασκευή της, σε κάθε περίπτωη περιμένουμε τα σχόλιά σας στο τέλος του άρθρου.


To Drama Shot και η εφαρμογή μετάφρασης S Translator.

Επίλογος
Το Samsung Galaxy S4 αποτελεί την ιδανικότερη πρόταση για όσους από εσάς θέλουν να αποκτήσουν ένα υπερπλήρες Smartphone με όλα τα τεχνικά χαρακτηριστικά που ονειρευόσασταν. Είναι φθηνότερο από το iPhone 5, αν και η σύγκριση στην τιμή είναι ολίγον…άνιση. Όταν είχε πρωτοκυκλοφορήσει το iPhone 5 στην αγορά οι τιμές του ήταν υπερυψηλές κι αν θυμάστε στο μοντέλο των 64GB άγγιζαν ακόμα και τετραψήφιο αριθμό! Στον αντίποδα η Samsung, καθότι Κορεάτικη εταιρεία, έχει φθηνότερο κατασκευαστικό κόστος, ενώ καταφέρνει και “χωράει” περισσότερα τεχνικά χαρακτηριστικά σε smartphones με μεγαλύτερη οθόνη κι όλα αυτά με χαμηλότερο κόστος για εσάς που ξεκινά από τα 473 ευρώ. Το S4 Mini στον αντίποδα, μπορεί να μην διαθέτει τους αισθητήρες του S4 και την οπίσθα κάμερά του, όμως σε θέμα πρακτικής καθημερινής χρήσης, είναι ισάξιό του. Η δε τιμή του που ξεκινά από τα 346 ευρώ είναι άκρως δελεαστική. Εν κατακλείδι, αν είστε λάτρεις του λειτουργικού συστήματος Android και έχετε ανάγκη από ένα δυνατό κινητό, τότε αξίζει να ρίξετε μια ματιά στα δύο Galaxy S4 καθώς αποτελούν τις ιδανικές προτάσεις. Οι όποιες ενστάσεις που αφορούν τη μπαταρία ή τη σχετικά φθηνή πλαστική κατασκευή του πίσω μέρους δεν θα πρέπει σε καμία περίπτωση να σας αποθαρρύνουν. Τον πρώτο και κύριο λόγο στις μέρες που ζούμε έχει…το οικονομικό.

Θετικά:
– (Galaxy S4) Οι 10 αισθητήρες του παράγουν τις περισσότερες καινοτομίες που έχετε δει σε smartphone
– (Galaxy S4) Αποδοτική οπίσθια κάμερα 13 megapixels με όλες τις γνωστές δυνατότητες
– Η υψηλότερης ευκρίνειας οθόνη που έχετε δει
– Δυνατά τεχνικά χαρακτηριστικά
– Λογική τιμή για όσα προσφέρει

Αρνητικά:
– Η μπαταρία θα μπορούσε να διαρκεί λίγο περισσότερο
– Ορισμένα θέματα με το user interface

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης