Το Xbox ήταν η πρώτη οικιακή κονσόλα της Microsoft, που βρέθηκε αντιμέτωπη με το θρυλικό PlayStation και τους εκατοντάδες ανεπανάληπτους τίτλους του. Το λανσάρισμά της ήταν δεδομένο ότι έπρεπε να πλαισιωθεί από αποκλειστικά παιχνίδια που θα ωθούσαν τους gamers να ασχοληθούν με την κονσόλα. Το Forza Motorsport ήταν σίγουρα ένας από αυτούς τους τίτλους.

Ξεκινάμε με ένα σύντομο δίλεπτο βίντεο το οποίο παρουσιάζει πολύ συνοπτικά κάποιες από τις βασικές δυνατότητες του παιχνιδιού. Το customization των οχημάτων, οι χρωματισμοί και τα logos που μπορείτε να προσθέσετε, καθώς και το μοντέλο καταστροφής, με αυτοκίνητα να γίνονται…λαμαρίνες, κυριαρχούν στο μεγαλύτερο μέρος αυτής της ολιγόλεπτης εισαγωγής.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μετά την πρώτη επαφή με αυτό το intro video αντιληφθήκαμε σχεδόν αμέσως με τι είχαμε να κάνουμε. 231 οχήματα, από ένα Honda Civic μέχρι Ferrari, 31 πίστες από όλο τον κόσμο, Ευρώπη, Ασία, Αμερική, εκ των οποίων κάποιες είναι πραγματικές και κάποιες είναι προϊόν έμπνευσης της Turn 10 Studios. Όλα αυτά καθώς και η λεπτομέρεια στα τοπία και στον ήχο των οχημάτων, σας βοηθούν να…πωρωθείτε προσφέροντας σας συνολικά πάνω από 50 ώρες καθαρού gameplay.

Οχήματα, customization και χειρισμός
Τα οχήματα στο Forza Motorsport χωρίζονται σε κατηγορίες που είναι συνολικά 9 εις τον αριθμό. Συγκεκριμένα πρόκειται για την D όπου έχουμε τα απλά οχήματα, την C όπου με τα καθαρά αγωνιστικά, την Β με οχήματα «μέτριας απόδοσης» και την A με υψηλής απόδοσης ενώ υπάρχουν δύο ακόμη βαθμίδες. Η S όπου διακρίνονται τα Supercars και η R με κάποια φανταστικά οχήματα, που δεν παράγονται στην πραγματικότητα.

Κάθε κατηγορία έχει τέσσερις υποκατηγορίες οι οποίες χωρίζονται καθαρά με βάση την δυναμικότητα. Για παράδειγμα το όχημα Β2 είναι χειρότερο από το όχημα Β1 κ.ο.κ. Μοναδική εξαίρεση αποτελεί η κλάση R που χωρίζεται σε τρεις δικές της υποκατηγορίες, την R-GT, R-GTS, R-P1, με τις δύο πρώτες να περιέχουν οχήματα “Grand Touring” και την τρίτη απολύτως φανταστικά οχήματα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ


Τα αυτοκίνητα μπορούν να αναβαθμιστούν και να αλλάξουν κατηγορίες. Για παράδειγμα μπορώ να μετακινήσω το Honda Civic μου από την κατηγορία D στην κατηγορία Α με τις κατάλληλες αναβαθμίσεις. Μοναδική εξαίρεση και πάλι αποτελεί η R. Κανένα όχημα δεν μπορεί να μεταβεί ή να φύγει από την R. Οι αναβαθμίσεις γίνονται σε τρία στοιχεία. Μηχανή, Αεροδυναμική, και Σασί. Ο τρόπος με τον οποίο γίνονται μοιάζει λίγο με RPG, καθώς πρέπει να σκεφτείτε πολύ πριν προχωρήσετε σε…μαστορέματα. Για παράδειγμα, σκεφτείτε ένα όχημα με πολύ καλή επιτάχυνση αλλά χαμηλή ταχύτητα. Θα θέλετε να το αναβαθμίσετε σε ανώτερη κλάση, όμως κρατώντας το στην ίδια και βελτιώνοντας λίγο το μελανό σημείο του, θα σας δώσει τεράστιο προβάδισμα –και άρα χρήματα– στους αγώνες με οχήματα της ίδιας κλάσης.

Αντίστοιχα, έχουμε την δυνατότητα να τροποποιήσουμε και την εξωτερική εμφάνιση του οχήματός μας. Μπορείτε να αλλάξετε από το χρώμα, μέχρι και τα λογότυπα ή και τα σχέδια που θέλετε να έχετε. Αν και σας δίνονται εργαλεία για να φτιάξετε το δικό σας σχέδιο, είναι αρκετά δύσκολο για τους αρχάριους και ίσως χρειαστούν αρκετές ώρες για να συνηθίσετε τον χειρισμό τους. Παρόλα αυτά, όταν το καταφέρετε θα δείτε ότι ουσιαστικά προσφέρει σχεδόν άπειρο customization, αφού οτιδήποτε σκεφτείτε εν τέλει μπορείτε να το αποτυπώσετε στην…λαμαρίνα σας.

Ο χειρισμός στο Forza μεταβάλλεται δραστικά με βάση πρώτον τα upgrades και δεύτερον τις συνθήκες του αγώνα. Σε αυτό συμβάλλει πάρα πολύ το -ίσως ανεπανάληπτο- για την εποχή του μοντέλο καταστροφής, το οποίο είναι αρτιότατο, τόσο στην εμφάνιση, όσο και στην απόδοση. Σε θέμα εμφάνισης, οποιοδήποτε logo ή χρωματισμός υπάρχει στο όχημα, μπορεί να μας χαιρετήσει απλά με ένα ακούμπισμα στις μπαριέρες ή με ένα τζαρτζάρισμα με τον φίλο συναθλητή που προσπαθεί να προσπεράσει. Σε θέματα απόδοσης, τα πολλά ή τα έντονα χτυπήματα, που δεν είναι απαραίτητο να προέρχονται από εσάς, αλλά μπορεί να γίνουν και από τους αντιπάλους σας στην προσπάθειά τους να «βελτιώσουν» το όχημα σας, μειώνουν την ταχύτητα, την επιτάχυνση, το φρενάρισμα και το στρίψιμο του οχήματος κάνοντας τη ζωή σας δύσκολη, έως και αδύνατη. Γι’ αυτό θα πρέπει να είστε πολύ προσεκτικοί στο πως οδηγάτε και στο πως διαμορφώνετε το όχημα ανάλογα με το οδηγικό σας στυλ, προκειμένου να αποφύγετε ανεπιθύμητα λάθη.

Career και A.I.
To Career έχει τις επιλογές Go Race, The Garage, Buy Cars, Train Avatars και Set Difficulty. Με το Go Race θα έχετε τη δυνατότητα να ξεκινήσετε την καριέρα σας, τόσο offline, όσο και online, στο Xbox LIVE. Πρόκειται για ένα στοιχείο που εισάγει για πρώτη φορά το Forza Motorsport στα Racing games της έκτης γενιάς κονσολών. Εκτός από αυτά, έχουμε και Point to point races, amateur, professional, endurance races. Σε καθένα εξ αυτών θα βρείτε μια σειρά από αγώνες στους οποίους μπορείτε να πάρετε αργυρό, ασημένιο και χρυσό κύπελλο.

Σε κάποια στιγμή στην καριέρα σας θα σας ζητηθεί συγκεκριμένος αριθμός gold cups για να προχωρήσετε, οπότε…αντιλαμβάνεστε ότι θα πρέπει να επιστρέψετε και να επαναλάβετε κάποια τουρνουά. Κάθε αγώνας καθορίζεται από κανόνες συμμετοχής οι οποίοι βασίζονται στην κατηγορία οχήματος ή στο είδος αγώνα. Καταλαβαίνετε ότι πρόκειται για επιπλέον διεύρυνση των ωρών του gameplay, αφού σίγουρα θα σας πάρει αρκετό χρόνο προκειμένου να αποκτήσετε τις προϋποθέσεις για να μπορέσετε να οδηγήσετε σε όλους τους αγώνες.

Αξιοσημείωτο είναι και το Τrain Avatars, το οποίο σας επιτρέπει να εκπαιδεύσετε έναν οδηγό της Α.Ι. και να τον μάθετε να οδηγεί σύμφωνα με το οδηγικό σας στυλ. Θα περάσετε αρκετές ώρες προπόνησης με τον ηλεκτρονικό φίλο σας και εν τέλει θα τον δείτε να μιμείται σχεδόν κάθε κίνησή σας! (Ναι, ακόμα και τις εξόδους σε κάποιες δύσκολες στροφές). Δυστυχώς, δεν μπορείτε να τον μάθετε να κάνει προσπεράσεις καθώς αυτό γίνεται αυτόματα, αλλά σίγουρα μόνο και μόνο το γεγονός ότι είστε εκπαιδευτής οδήγησης αναμένεται να σας τραβήξει την προσοχή.

Το Forza Motorsport καταφέρνει να συνδυάσει όλα τα βασικά στοιχεία racing σε ένα παιχνίδι και υπόσχεται σχεδόν πλήρη ρεαλιστικότητα και gameplay που θα σας καθηλώσει.

Σε ότι αφορά τα Point to point, Amateur και Professional races είναι προφανές το τι έχετε να κάνετε. Στο Endurance θα σας ζητηθεί να τρέξετε έναν αγώνα στον οποίο θα πρέπει να κάνετε το λιγότερο 30 γύρους. Είναι μια δυνατή πρόκληση καθώς σε κάποιο σημείο θα κουραστείτε και θα δείτε ότι είναι πολύ δύσκολο να κάνετε 30 αψεγάδιαστους γύρους, χωρίς μια επίσκεψη στα παρτέρια ή στους τοίχους. Επίσης θα περνάτε από pit stops για συντήρηση των ελαστικών αλλά και για βενζίνη. Θυμηθείτε, δεν θέλετε σε καμία περίπτωση να ξεμείνετε από βενζίνη, ούτε να φθείρετε πολύ τα ελαστικά σας γιατί τότε…adios amigos! Πρέπει λοιπόν να στήσετε τη στρατηγική σας και το αμάξι σας, προκειμένου να βγείτε αλώβητοι από αυτή την πρόκληση.

Η τεχνητή νοημοσύνη του παιχνιδιού από την άλλη, θα σας κάνει πολλές φορές να αμφιβάλετε για το αν είναι…τεχνητή, αφού θα προσπαθήσει με οποιονδήποτε πανούργο τρόπο να σας προσπεράσει, να σας εμποδίσει να προσπεράσετε ή και -γιατί όχι- να σας πετάξει εκτός πίστας βρε αδερφέ! Όλα αυτά πάντα στον ανάλογο βαθμό δυσκολίας που έχετε επιλέξει. Στα πρώτα επίπεδα, οι αντίπαλοι πιο πολύ θα προσπαθούν να κρατάνε τη γραμμή τους και να μην σας ενοχλούν, αλλά στα πιο απαιτητικά, όπως στο Hard, δεν θα είναι και τόσο… φιλικοί. Θα αλλάξουν πολλές φορές γραμμή, θα σας τζαρτζάρουν, θα σας χτυπήσουν, πολλές φορές σκόπιμα ή και άλλες βλακωδώς χωρίς να το θέλουν με σκοπό να βρεθούν μπροστά σας. Θα χρειαστείτε αρκετές ώρες προκειμένου να καταφέρετε να χειρίζεστε το αυτοκίνητο σε τέτοιες «επιθέσεις» καθώς είναι πολύ εύκολα τα τετακέ και οι έξοδοι εκτός πίστας. Στα μέτρια και δύσκολα επίπεδα δυσκολίας, σίγουρα το Α.Ι. θα σας προσφέρει όμορφες μάχες και φυσικά αρκετά νεύρα.

Multiplayer
Στα online modes θα μπείτε σε αγώνες με άλλα 7 άτομα και θα έχετε τη δυνατότητα να βρεθείτε σε πάνω από 1.000 πίνακες κατάταξης. Σε θέματα lag και frames δεν θα αντιμετωπίσετε κανένα πρόβλημα, καθώς το παιχνίδι τόσο online όσο και offline, τρέχει αψεγάδιαστα σε 30 frames το δευτερόλεπτο και δεν θα παρατηρήσετε πτώσεις ακόμα και όταν βλέπετε στην οθόνη 8 οχήματα μαζί. 

Όσο παίζετε online, αγοράζετε ή πουλάτε οχήματα, λαμβάνετε μέρος σε clubs ή διευθύνετε κάποια έχοντας έτσι περισσότερα έσοδα, καθώς επίσης ανεβάζετε σε ghost μορφή τις καλύτερες επιδόσεις σας. Το σύστημα βαθμολόγησής είναι αρκετά πλήρες και δείχνει το ποιόν του αντιπάλου σας, οδηγώντας σας στο πως να τον αντιμετωπίσετε. Αξίζει να σημειωθεί ότι δεν θα παρεμποδιστείτε να αγωνιστείτε με όποιον τρόπο θέλετε, βρώμικα ή μη, καθώς όλα είναι μέσα στο παιχνίδι. Σε κάθε αγώνα (online ή offline) υπάρχει η κλασσική βοηθητική γραμμή που σας βοηθάει αποτελεσματικά να μη κουτουλήσετε στις μπαριέρες, ωστόσο στο online δεν σας δίνεται η δυνατότητα να την απενεργοποιήσετε. Ως εκ τούτου, θα πρέπει να μάθετε να ζείτε με αυτή, είτε αγνοώντας την είτε όχι.

Μοντέλα οχημάτων…που σπάνε κόκκαλα
Στο Forza Motorsport υπάχουν τέσσερις διαθέσιμες κάμερες, δύο πάνω από το όχημα και δύο πρώτου προσώπου. Σε όλες θα μπορέσετε να δείτε με πλήρη λεπτομέρεια το χώρο γύρω σας, με τα περιβάλλοντα να είναι πανέμορφα. Συχνά θα δούμε χωράφια και δέντρα από δω και από ‘κει ή ακόμα και κτίρια, τούνελ και θεατές αν και οι τελευταίοι δεν είναι και τόσο καλοσχεδιασμένοι, όντας 2D.

Στα οχήματα έχει γίνει σχεδόν άριστη δουλειά. Η λεπτομέρειά τους είναι μοναδική και κάθε κομμάτι, από τον προφυλακτήρα, το καπό, τις πόρτες και τα συναφή, μοιάζει εξαιρετικά με τα αντίστοιχα πραγματικά. Ο φωτισμός επίσης έχει την τιμητική του, καθώς ανάλογα με την γωνία που κοιτάτε ένα αμάξι αλλά και τη θέση του ήλιου, θα πάρει το κατάλληλο φως. Το ίδιο ισχύει και για τις στιγμές που θα διασχίζετε δρόμους με ψηλά δέντρα, τούνελ κτλ. Σε γενικές γραμμές, το κομμάτι των γραφικών μπορεί να χαρακτηριστεί καλό, αλλά όχι τέλειο, σύμφωνα και με άλλες δημιουργίες της εποχής, αφού σε κάποια σημεία το περιβάλλον δεν είναι τόσο δουλεμένο όσο θα έπρεπε και υπάρχουν ατέλειες σε μερικά background και κυρίως σε θεατές.

Δυνατά εφέ, μέτριο soundtrack
Ο ήχος φαίνεται να είναι το αδύναμο σημείο του πρώτου Forza Motorsport. Εντός του παιχνιδιού, θα τον βρείτε απόλυτα προσαρμοσμένο, καθώς αλλάζει το volume toy ανάλογα με την κάμερα που χρησιμοποιείτε και το αν αυτή βρίσκεται κοντά ή μακριά από τον κινητήρα. Όταν κάποιος αντίπαλος οδηγός πλησιάσει, σίγουρα θα ακούσετε τον απειλητικό ήχο της μηχανής του, κάτι που προσδίδει μια γοητεία στο gameplay και τονίζει την ρεαλιστικότητά του.

Παρόλα αυτά, το κομμάτι του soundtrack, είναι από μέτρια σχεδιασμένο έως κακό. Τα κομμάτια που έχουν επιλεχθεί είναι πολύ μέτρια και δεν προσδίδουν ενθουσιασμό, ικανοποίηση ή και διάθεση για ανταγωνιστική οδήγηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο ήχος όταν ξεκλειδώνετε ένα αυτοκίνητο, που είναι απλά μια μηχανή που βρυχάται. Αυτό μπορείτε να το μετριάσετε, χάρις στη δυνατότητα που σας παρέχει το Forza να περάσετε τα δικά σας κομμάτια μέσα στο παιχνίδι. Οπότε αν δεν σας αρέσει το soundtrack, το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να γράψετε τις αγαπημένες σας μουσικές σε ένα CD και να τις περάσετε στο σκληρό δίσκο του Xbox.

Επίλογος
Το Forza Motorsport σίγουρα θα αφήσει ικανοποιημένους όλους τους gamers, τόσο αυτούς που ασχολούνται με racing και ψάχνουν για μια απαιτητική εμπειρία και υψηλό επίπεδο ανταγωνισμού, όσο και εκείνους που θέλουν περιστασιακά να παίξουν απλά και μόνο για χαβαλέ και διασκέδαση. Θεωρείται δεδομένο ότι θα καλύψει πλήρως τις απαιτήσεις σας, και θα σας κρατήσει για αρκετό καιρό με την μεγάλη πληθώρα των modes του. Το Xbox απέκτησε ένα, τίτλο αντάξιο και ανάλογο του Grand Turismo και άλλων σπουδαίων racing όπως το TOCA, και το Colin McRae και η Microsoft έκανε την καλύτερη δυνατή δουλειά. Τα γραφικά, ο σχεδιασμός των οχημάτων, το μοντέλο καταστροφής, η εμπειρία της οδήγησης είναι όλα αρμονικά συνδυασμένα, σε ένα πολλά υποσχόμενο αποτέλεσμα.

Θετικά:
– Εξαιρετικά οπτικά εφέ με σταθερά fps
– Άρτια physics και αξιοζήλευτο μοντέλο καταστροφής
– Η Α.Ι. είναι αρκετά ανταγωνιστική και αποτελεί πρόκληση
– Μεγάλη διάρκεια με πάνω από 50 ώρες gameplay
– Ρεαλιστικός χειρισμός
– Το Online multiplayer

Αρνητικά:
– Οι επιλογές soundtrack είναι κακές
– Η βοηθητική γραμμή στο online mode δεν αφαιρείται

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 7.5
Gameplay: 9.5
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 9.2

Η Turn 10 Studios δικαίως μπορεί να είναι υπερήφανη για το δημιούργημά της.

Γιάννης Πετρόχειλος

Συντάκτης: gpetrochilos_92@hotmail.com (Γιάννης Πετρόχειλος)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης