Βρισκόμαστε σε μια εποχή όπου ανάμεσα στις κονσόλες και τα PC διεξάγεται μια αιώνια μάχη, αυτή της καλύτερης gaming πλατφόρμας. Ορισμένα είδη παιχνιδιών, όπως τα Action games, είναι εξίσου καλά τόσο στις κονσόλες όσο και τους υπολογιστές. Υπάρχει όμως ένα genre το οποίο δημιουργήθηκε για PC και είναι σχεδόν αδύνατο να το απολαύσετε όπως πρέπει οπουδήποτε αλλού, τα Strategy games. Στην κατηγορία των Strategy, μπαίνουν και τα MOBA τα οποία είναι ιδιαίτερα γνωστά τη στιγμή που μιλάμε.

Το Guardians of Middle Earth ξεκίνησε ως ένα MOBA το οποίο θα κυκλοφορούσε μόνο για PS3 και Xbox 360. Αυτό είναι κάτι το οποίο στεναχώρησε τους PC gamers καθώς αποτελεί το μοναδικό MOBA game το οποίο έχει ως χαρακτήρες ήρωες από το Lord of The Rings. Από την άλλη, αποτελούσε ένα πολύ ενδιαφέρον console exclusive το οποίο όπως διαπιστώσαμε μετά από λίγο καιρό δεν ήταν και ότι πιο βολικό. Τελικά οι προγραμματιστές της Monolith Productions αποφάσισαν να αναπτύξουν και την έκδοση για PC την οποία παίξαμε και σας παρουσιάζουμε σήμερα.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένα μεγάλο ερωτηματικό
Πολλοί από εσάς θα αναρωτιέστε γιατί κυκλοφόρησε το ίδιο game για PC τη στιγμή που είχε σχεδιαστεί αρχικά για κονσόλες. Μήπως συνέβη επειδή το κοινό στα PC είναι μεγαλύτερο ή μήπως γιατί πρόκειται για ένα “καμένο χαρτί” το οποίο προσπαθεί να τραβήξει και πάλι την προσοχή των gamers και των γνωστών site του εξωτερικού; Η αλήθεια είναι πως κανείς δεν γνωρίζει τον πραγματικό λόγο που έσπρωξε την Monolith Productions να αναπτύξει το Guardians of Middle-earth και για PC.

Στην πραγματικότητα μπορούμε να πούμε ότι δεν μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα αφού μόνο κερδισμένοι μπορεί να είμαστε εμείς οι gamers από αυτό καθώς προστέθηκε άλλο ένα game στην λίστα παιχνιδιών του Steam αλλά και στην λίστα των MOBA. Το Guardians of Middle-earth ήταν μια αρκετά καλή προσπάθεια για να εισάγει το MOBA gaming δυναμικά και στις κονσόλες αλλά τα εμπόδια που βρήκε ήταν μεγάλα. Η ώρα που χρειαζόταν για να βρείτε αγώνα δεν περνούσε με τίποτα ενώ αν καταφέρνατε να μπείτε μέσα στις μάχες, τα disconnections διαδέχονταν το ένα τ’ άλλο.


Ο χειρισμός
Λόγω της console φύσης του, το Guardians of Middle-earth παίζεται στα PC όχι μόνο με τον γνωστό συνδυασμό ποντίκι-keyboard αλλά και με…χειριστήριο του Xbox 360. Είναι κάπως ειρωνικό να σας δίνεται αυτή την επιλογή, αλλά με βάση το ότι το MOBA ξεκίνησε από τις κονσόλες και μεταφέρθηκε στον υπολογιστή, ορισμένοι ίσως θα θέλετε να μάθετε πως λειτουργεί κι ο συγκεκριμένος τρόπος χειρισμού. Επειδή όμως το review αφορά την έκδοση για PC θα αναλύσουμε μόνο τον χειρισμό με το ποντίκι και το πληκτρολόγιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Με το αριστερό κλικ επιλέγετε τον στόχο που θέλετε να επιτεθείτε ενώ με το δεξί κλικ προχωράτε. Με την ροδέλα του ποντικού κάνετε zoom in και zoom out. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα abilities σας κλασικά με τα κουμπιά Q, W, E και R και με τα 1, 2, 3 και 4 να χρησιμοποιήσετε τα potions σας. Για να κάνετε recall απλώς πατήστε το Β. Οι περισσότεροι θα γνωρίζετε ήδη τα κουμπιά τα οποία μόλις αναλύσαμε καθώς είναι σχεδόν τα ίδια με αυτά του League of Legends ή του DotA 2.

Παίξτε ως Gandalph για να πείτε το: “You shall not pass!”

Το User Interface
Το Guardians of Middle-earth φαίνεται πολύ διαφορετικό στα PC. Το User Interface του μοιάζει λίγο με αυτό του DotΑ και είναι ανώτερο από αυτό του PS3 και του Xbox 360. Στο κεντρικό menu θα δείτε μια μπάρα στην πάνω πλευρά η οποία έχει τις εξής κατηγορίες: Inventory, Play και Profile. Στο inventory θα βρείτε την Loadout Belt σας μαζί με τα διαθέσιμα relics και gems που βρίσκονται στο shop αλλά και αυτά που έχετε αγοράσει. Βέβαια το αρνητικό εδώ είναι ότι όταν θα πρέπει να κάνετε scroll ανάμεσα σε όλα τα items του shop μέχρι να βρείτε ποια από όλα αγοράσατε. Υπό κανονικές συνθήκες θα έπρεπε να βλέπετε από την αρχή τα αντικείμενα χωρισμένα σε διάφορες κατηγορίες.

Οι αγώνες ενάντια στην βελτιωμένη A.I. δεν είναι πλέον εύκολοι και το να κάνετε μεγάλα σκορ από την αρχή θα σας είναι δύσκολο. Τα bots μπορούν να σκεφτούν έξυπνα με τακτικές και να μετακινούνται από το ένα lane στο άλλο. Στην ουσία αποτελούν λίγο πιο εύκολους εχθρούς σε σχέση με το να παίζετε με πραγματικούς αντιπάλους.

Στο User Interface υπάρχει κάθε χρήσιμη πληροφορία που χρειάζεστε. Είναι το πιο πλήρες και ταυτόχρονα απλό περιβάλλον χρήσης σε MOBA game. Αυτό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως θετικό αλλά έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα. Λόγω του μεγάλου όγκου πληροφοριών, ο χάρτης είναι αναγκαστικά πολύ μικρός και στριμωγμένος κάτω αριστερά. Η λίστα με τους συμμάχους και τους εχθρούς βρίσκεται στο πάνω μέρος της οθόνης, όπως ακριβώς και το timer μαζί με την μπάρα με τα kills/deaths/assists . Στο κάτω μέρος της οθόνης θα βρείτε το εικονίδιο του ήρωά σας μαζί με τα relics που είναι εκείνη τη στιγμή ενεργά, τα abilities,το health και τα potions.


Elven Lands
Το συγκεκριμένο port θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως επιτυχημένο όσον αφορά στον οπτικό τομέα καθώς τα γραφικά της έκδοσης για PC είναι ανώτερα από αυτά της κονσόλας. Οι χαρακτήρες φαίνονται πιο καλοσχεδιασμένοι και οι χάρτες διαθέτουν textures υψηλότερης ανάλυσης, παρότι κατά βάση χρησιμοποιήθηκε η ίδια μηχανή γραφικών. Τα skills γενικά είναι φαντασμαγορικά, με καλοσχεδιασμένα και ποικίλα οπτικά εφέ.

Ο ηχητικός τομέας του Guardians of Middle-earth είναι αρκετά προσεγμένος και δεν αφήνει χώρο για παράπονα. Οι φωνές των guardians είναι για άλλη μια φορά οι ίδιες με αυτές των ηθοποιών στα έργα, κάτι που είναι παραπάνω από ευχάριστο για τους οπαδούς της τριλογίας. Πολλές φορές θα ακούσετε και κλασικές ατάκες από τις ταινίες όπως για παράδειγμα το “But the fat Hobbit, he knows. Eyes always watching” του Gollum ή το “You shall not pass” του Gandalf την ώρα που κάνετε upgrade ένα skill. Εκτός αυτού, τα ηχητικά εφέ είναι καλοφτιαγμένα και συνοδεύονται από μια επική μουσική που παίζει την ώρα της μάχης.

Επίλογος
Για να είμαστε ειλικρινείς, το Guardians of Middle-earth όφειλε να μεταφερθεί στα PC. Πρόκειται για άλλο ένα MOBA game το οποίο λόγω της θεματολογίας του, θα ήταν κρίμα να το έχαναν οι μη κάτοχοι κονσολών. Το port του είναι αξιοπρεπές και αρκετά λειτουργικό όσον αφορά τον χειρισμό, ενώ τα γραφικά θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ανώτερα σε PC. Παρόλα αυτά θυμίζουμε ότι δεν έχουμε να κάνουμε με free-to-play MOBA, κάτι που είναι αρνητικό τη στιγμή που τα κυρίαρχα παιχνίδια της κατηγορίας του όπως το League of Legends ή το DoTA 2, δεν κοστίζουν τίποτα.

Θετικά:
– Βελτιωμένα γραφικά
– Λιγότερο lag
– Ευκολότερος χειρισμός

Αρνητικά:
– Δεν είναι free-to-play
– Απλό port χωρίς ιδιαίτερες αλλαγές

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 7.5
Gameplay: 7
Αντοχή: 7
Γενικά: 7

Ένα πολύ απλό port που βαδίζει ακριβώς στην ίδια συνταγή που το μάθαμε από τις κονσόλες. Μήπως θα έπρεπε να ξεκινήσει εξ αρχής…ανάποδα;

Χριστιάνα Θάνου

Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης