Η έλευση ενός νέου Metal Gear Solid αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό γεγονός για την βιομηχανία των video games και για τους απανταχού λάτρεις της δημοφιλούς σειράς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, το οποίο εικάζεται ότι θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων τους προσεχείς μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση ο Hideo Kojima, ο δημιουργός και εμπνευστής της σειράς θεώρησε σκόπιμο να μας δώσει μια…πρώτη γεύση από το πέμπτο βασικό κεφάλαιο της, με την κυκλοφορία του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Το τελευταίο αποτελεί τον πρόλογο του The Phantom Pain, αλλά και μία αρκετά αμφιλεγόμενη δημιουργία, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειάς της.

Με δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει το αναλυτικό review για την PS3 έκδοση του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με την συμπεριφορά της Fox Engine στο next-gen περιβάλλον του Xbox One, αλλά και με την Extra Op ονόματι Jamais Vu, η οποία διατίθεται αποκλειστικά στις κονσόλες της Microsoft.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Metal Gear Solid: Black Ops
H ιστορία λαμβάνει χώρα σε μία Αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα που ονομάζεται Camp Omega. Χρονολογικά βρισκόμαστε στο 1975 και συγκεκριμένα μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα του Peace Walker, ενώ κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Snake, ο επονομαζόμενος και ως Big Boss. O στόχος σας είναι να φυγαδεύσετε διάφορους κρατούμενους από την βάση και στην πορεία να δραπετεύσετε από αυτήν χωρίς να γίνετε αντιληπτοί (όσο είναι εφικτό φυσικά) από τους αμερικανούς πεζοναύτες.

Σε γενικές γραμμές η σεναριακή προσέγγιση που επιχειρείται στο Ground Zeroes διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Κοινώς χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες, εξ’ αρχής βρίσκεστε στο στόμα του λύκου, κοινώς στην στρατιωτική βάση Camp Omega και θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλες σας τις ιδιότητες για να επιβιώσετε και να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχει δοθεί βάση στο lore, καθώς υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτες πληροφορίες, αν και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές θα πρέπει να αναζητήσετε τα σχετικά collectables που βρίσκονται διάσπαρτα στην αμερικανική βάση.


Body Snatchers
Πέρα από την main mission ονόματι Ground Zeroes και τις τέσσερις Side Ops στις κονσόλες της Microsoft συναντάμε μία έξτρα αποστολή που ονομάζεται Jamais Vu, στην οποία αναλαμβάνετε τον έλεγχο του cyborg ninja Raiden από το Metal Gear Rising: Revengeance. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να συλλέξετε τα εννέα XOF patches που βρίσκονται διάσπαρτα στην βασική αποστολή. Το σενάριό της είναι φανερά εμπνευσμένο από την ταινία Body Snatchers, ένα θρίλερ στο οποίο οι αμερικανοί στρατιώτες μιας βάσης στην Alabama είχαν απαχθεί και στην συνέχεια είχαν αντικατασταθεί από εξωγήινους κλώνους τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ και με δεδομένο ότι το σώμα του Raiden έχει πάψει να είναι ανθρώπινο εξαιτίας των cyborg εμφυτευμάτων του, γίνεται αντιληπτό ότι ο εν λόγω ninja αποτελεί τον ιδανικό πράκτορα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παρά το γεγονός, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό χαρακτήρα το gameplay δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Ο Raiden έχει το ίδιο αρχικό loadout με τον Snake (assault rifle, πιστόλι με αναισθητικά βέλη και κιάλια νυχτερινής όρασης), αν και είναι γεγονός ότι ο βηματισμός του προκαλεί περισσότερο θόρυβο. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι θα πρέπει να σκοτώσετε τους εξωγήινους κλώνους, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους ρίξετε αναίσθητους.

Για να ολοκληρώσετε την αποστολή αυτή θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά, αν και όπως είναι φυσικό σε επόμενα playthroughs ο απαιτούμενος χρόνος μειώνεται αισθητά. Με δεδομένο ότι η μικρή διάρκεια του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes έχει αποτελέσει έντονο αντικείμενο συζήτησης θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Είναι γεγονός ότι για να ολοκληρώσετε τις έξι διαθέσιμες αποστολές (main missions, side ops, extra op) θα χρειαστείτε περίπου τέσσερις ώρες, παρόλα αυτά για να επιτύχετε το πολυπόθητο S Rank θα πρέπει να πραγματοποιήσετε πολλαπλά playthroughs και να τελειοποιήσετε τις stealth τακτικές σας.

Παρά την μικρή διάρκειά του προσφέρει μεγάλο replay value σε όσους επιθυμούν να επιτύχουν την S αξιολόγηση στις διάφορες αποστολές.

Κατόπιν αυτού, το value for money που προσφέρει η παρούσα δημιουργία του Kojima είναι απόλυτα ικανοποιητικό για όσους από εσάς θέλουν να επιτύχουν όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ και να συλλέξουν τα achievements/trophies. Εάν βέβαια δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε το replayability πέφτει κατακόρυφα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετά Trials, τόσο στο Normal, όσο και στο Ηard επίπεδο δυσκολίας, αν και στην πλειοψηφία τους είναι ανούσια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκοτώσετε όλα τα κοράκια που υπάρχουν στην πίστα ή να ξεκλειδώσετε όλες τις πόρτες.

Η Fox Engine στις next-gen κονσόλες
Η μηχανή γραφικών της Kojima Productions μας έδωσε ένα ικανοποιητικό πρώτο δείγμα γραφής στο Pro Evolution Soccer 2014 και στην συνέχεια μας εξέπληξε ευχάριστα στις εκδόσεις του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes για τις κονσόλες έβδομης γενιάς. Βέβαια το ζητούμενο είναι να δούμε πως ακριβώς ανταποκρίνεται η Fox Engine στις next-gen κονσόλες. Σε γενικές γραμμές το οπτικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται εδώ είναι αξιοπρεπέστατο, αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360. Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η ανάπτυξη του Ground Zeroes ξεκίνησε στις κονσόλες έβδομης γενιάς και για αυτό τον λόγο η engine δεν εκμεταλλεύεται πλήρως το νέο hardware, κάτι που δήλωσε και ο Kojima άλλωστε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

Ουσιαστικά οι διαφορές εντοπίζονται στο frame rate, το οποίο είναι κλειδωμένο στα 60fps χωρίς να παρουσιάζεται η παραμικρή διακύμανση και στα βελτιωμένα lighting effects. Επίσης, το draw distance είναι σαφώς μεγαλύτερο, αν και είναι γεγονός ότι διάφορα αντικείμενα στο περιβάλλον όπως οι φράκτες και τα συρματοπλέγματα χτυπούν πολύ άσχημα στο μάτι. Το ενοχλητικό texture popping των PS3 και Xbox 360 εκδόσεων έχει ελαχιστοποιηθεί και στις όποιες περιπτώσεις παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο δεν υπήρξε αρνητική επίδραση στο gameplay.

Η έκδοση για το Xbox One πάντως είναι κατώτερη από την αντίστοιχη για PS4, καθώς στην κονσόλα της Sony συναντάμε native 1080p ανάλυση και όχι 720p. Πέρα από το γεγονός αυτό στο PS4 τα σύννεφα κινούνται δυναμικά, με την κίνηση αυτή να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στα lighting effects (το φως του ήλιου διαθλάται στα σύννεφα). Αντίθετα στο Xbox One ο ουρανός είναι στατικός, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις PS3 και Xbox 360 εκδόσεις. Το φαινόμενο αυτό πάντως παρατηρείται μόνο στις τέσσερις Side Ops, οι οποίες λαμβάνουν χώρα την ημέρα.

Μας ανοίγει την όρεξη
Το Metal Gear Solid V: Ground Zeroes αποτελεί ένα γευστικό ορεκτικό πριν την κυκλοφορία του The Phantom Pain και μας προσφέρει μια -έστω και επιφανειακή- sandbox εμπειρία, δείχνοντας τον δρόμο για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον. Παρόλα αυτά η απόκτησή του ενδείκνυται στους φανατικούς φίλους της σειράς, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν δεκάδες playthroughs για να τελειοποιήσουν τις επιδόσεις τους στις εκάστοτε αποστολές.

Για να είμαστε ειλικρινείς ο Hideo Kojima θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το Ground Zeroes με την μορφή ενός demo, όπως είχε συμβεί 13 χρόνια πριν με το περιβόητο Tanker demo του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, το οποίο συμπεριλαμβάνονταν στο Zone of the Enders. Όπως και να έχει πάντως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τα υψηλά production values του τίτλου και τις λίγες μεν, ουσιαστικές δε βελτιώσεις που έχουν υποστεί οι stealth μηχανισμοί και η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων σας.

Θετικά:
– Άρτιος οπτικοακουστικός τομέας
– Απόλυτη ελευθερία στην προσέγγιση των αποστολών
– Υψηλό replayability
– Βελτιώσεις σε A.I. και στους stealth μηχανισμούς

Αρνητικά:
– Διαρκεί πολύ λίγο
– Native 720p ανάλυση στο Xbox One

Βαθμολογία
Γραφικά: 8.5
Ήχος: 9.5
Gameplay: 8.5
Αντοχή: 4.5
Γενικά: 7.8

Εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία μας για την κυκλοφορία του The Phantom Pain.

Παντελής Δασκαλέλος

Η έλευση ενός νέου Metal Gear Solid αποτελούσε ανέκαθεν ένα σημαντικό γεγονός για την βιομηχανία των video games και για τους απανταχού λάτρεις της δημοφιλούς σειράς. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στην περίπτωση του Metal Gear Solid V: The Phantom Pain, το οποίο εικάζεται ότι θα φτάσει στα ράφια των καταστημάτων τους προσεχείς μήνες. Στην προκειμένη περίπτωση ο Hideo Kojima, ο δημιουργός και εμπνευστής της σειράς  θεώρησε σκόπιμο να μας δώσει μια…πρώτη γεύση από το πέμπτο βασικό κεφάλαιο της, με την κυκλοφορία του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes. Το τελευταίο αποτελεί τον πρόλογο του The Phantom Pain, αλλά και μία αρκετά αμφιλεγόμενη δημιουργία, κυρίως λόγω της μικρής διάρκειάς της.

 

Με δεδομένο ότι έχει μεσολαβήσει το αναλυτικό review για την PS3 έκδοση του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes, εδώ θα ασχοληθούμε περισσότερο με την συμπεριφορά της Fox Engine στο nextgen περιβάλλον του Xbox One, αλλά και με την Extra Op ονόματι Deja Vu, η οποία διατίθεται αποκλειστικά στις κονσόλες της Microsoft.

 

<div style=”textalign: center;”><img src=”http://www.gameworld.gr/images/stories/reviews/metal-gear-solid-v-ground-zeroes-1.jpgborder=”0″ width=”500″ />div>

Metal Gear Solid: Black Ops
H
ιστορία λαμβάνει χώρα σε μία Αμερικανική στρατιωτική βάση στην Κούβα που ονομάζεται Camp Omega. Χρονολογικά βρισκόμαστε στο 1975 και συγκεκριμένα μερικούς μήνες μετά τα γεγονότα του Peace Walker, ενώ κεντρικός πρωταγωνιστής είναι ο Snake, ο επονομαζόμενος και ως Big Boss. O στόχος σας είναι να φυγαδεύσετε διάφορους κρατούμενους από την βάση και στην πορεία να δραπετεύσετε από αυτήν χωρίς να γίνετε αντιληπτοί (όσο είναι εφικτό φυσικά) από τους αμερικανούς πεζοναύτες.

Σε γενικές γραμμές η σεναριακή προσέγγιση που επιχειρείται στο Ground Zeroes διαφέρει σημαντικά από την αντίστοιχη του Metal Gear Solid 4: Guns of the Patriots. Κοινώς χωρίς ιδιαίτερες φανφάρες, εξ’ αρχής βρίσκεστε στο στόμα του λύκου, κοινώς στην στρατιωτική βάση Camp Omega και θα πρέπει να επιστρατεύσετε όλες σας τις ιδιότητες για να επιβιώσετε και να φέρετε εις πέρας την αποστολή σας.   Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως δεν έχει δοθεί βάση στο lore, καθώς υπάρχουν δεκάδες διάσπαρτες πληροφορίες, αν και για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτές θα πρέπει να αναζητήσετε τα σχετικά collectables που βρίσκονται διάσπαρτα στην αμερικανική βάση.

 

<b>Body Snatchersb>
Πέρα από την main mission ονόματι Ground Zeroes και τις τέσσερις Side Ops στις κονσόλες της Microsoft συναντάμε μία έξτρα αποστολή που ονομάζεται Jamais Vu, στην οποία αναλαμβάνετε τον έλεγχο του cyborg ninja Raiden από το Metal Gear Rising: Revengeance. Για να αποκτήσετε πρόσβαση σε αυτή θα πρέπει να συλλέξετε τα εννέα XOF patches που βρίσκονται διάσπαρτα στην βασική αποστολή. Το σενάριό της είναι φανερά εμπνευσμένο από την ταινία Body Snatchers, ένα θρίλερ στο οποίο οι αμερικανοί στρατιώτες μιας βάσης στην Alabama είχαν απαχθεί και στην συνέχεια είχαν αντικατασταθεί από εξωγήινους κλώνους τους. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και εδώ και με δεδομένο ότι το σώμα του Raiden έχει πάψει να είναι ανθρώπινο εξαιτίας των cyborg εμφυτευμάτων του, γίνεται αντιληπτό ότι ο εν λόγω ninja αποτελεί τον ιδανικό πράκτορα για να φέρει εις πέρας αυτή την αποστολή.

 

Παρά το γεγονός, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν διαφορετικό χαρακτήρα το gameplay δεν παρουσιάζει σημαντικές αλλαγές. Ο Raiden έχει το ίδιο αρχικό loadout με τον Snake (assault rifle, πιστόλι με αναισθητικά βέλη και κιάλια νυχτερινής όρασης), αν και είναι γεγονός ότι ο βηματισμός του προκαλεί περισσότερο θόρυβο. Η μόνη σημαντική διαφορά είναι ότι θα πρέπει να σκοτώσετε τους εξωγήινους κλώνους, καθώς δεν υπάρχει η δυνατότητα να τους ρίξετε αναίσθητους.

 

<div style=”textalign: center;”><img src=”http://www.gameworld.gr/images/stories/reviews/metalgearsolidvgroundzeroes-2.jpgborder=”0″ width=”500″ />div>

Για να ολοκληρώσετε την αποστολή αυτή θα χρειαστείτε περίπου 20 λεπτά, αν και όπως είναι φυσικό σε επόμενα playthroughs ο απαιτούμενος χρόνος μειώνεται αισθητά. Με δεδομένο ότι η μικρή διάρκεια του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes έχει αποτελέσει έντονο αντικείμενο συζήτησης θα θέλαμε να κάνουμε κάποιες παρατηρήσεις. Είναι γεγονός ότι για να ολοκληρώσετε τις έξι διαθέσιμες αποστολές (main missions, side ops, extra op) θα χρειαστείτε περίπου τέσσερις ώρες, παρόλα αυτά για να επιτύχετε το πολυπόθητο S Rank θα πρέπει να πραγματοποιήσετε πολλαπλά playthroughs και να τελειοποιήσετε τις stealth τακτικές σας.

 

FF;”> Παρά την μικρή διάρκειά του προσφέρει μεγάλο replay value σε όσους επιθυμούν να επιτύχουν την S αξιολόγηση στις διάφορες αποστολές.

 

 

Κατόπιν αυτού, το value for money που προσφέρει η παρούσα δημιουργία του Kojima είναι απόλυτα ικανοποιητικό για όσους από εσάς θέλουν να επιτύχουν όσο το δυνατόν καλύτερο σκορ και να συλλέξουν τα achievements/trophies. Εάν βέβαια δεν ανήκετε σε αυτή την κατηγορία τότε το replayability πέφτει κατακόρυφα. Να σημειωθεί ότι υπάρχουν και αρκετά Trials, τόσο στο Normal, όσο και στο Ηard επίπεδο δυσκολίας, αν και στην πλειοψηφία τους είναι ανούσια. Για παράδειγμα, θα πρέπει να σκοτώσετε όλα τα κοράκια που υπάρχουν στην πίστα ή να ξεκλειδώσετε όλες τις πόρτες.

 



<b>Η Fox Engine στις next-gen κονσόλεςb>

Η μηχανή γραφικών της Kojima Productions μας έδωσε ένα ικανοποιητικό πρώτο δείγμα γραφής στο Pro Evolution Soccer 2014 και στην συνέχεια μας εξέπληξε ευχάριστα στις εκδόσεις του Metal Gear Solid V: Ground Zeroes για τις κονσόλες έβδομης γενιάς. Βέβαια το ζητούμενο είναι να δούμε πως ακριβώς ανταποκρίνεται η Fox Engine στις nextgen κονσόλες. Σε γενικές γραμμές το οπτικό αποτέλεσμα που παρουσιάζεται εδώ είναι αξιοπρεπέστατο, αν και δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τις εκδόσεις για PS3 και Xbox 360. Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να μας προκαλεί ιδιαίτερη έκπληξη, καθώς η ανάπτυξη του Ground Zeroes ξεκίνησε στις κονσόλες έβδομης γενιάς και για αυτό τον λόγο η engine δεν εκμεταλλεύεται πλήρως το νέο hardware, κάτι που δήλωσε και ο Kojima άλλωστε τον περασμένο Σεπτέμβριο.

 

<div style=”textalign: center;”><img src=”http://www.gameworld.gr/images/stories/reviews/metalgearsolidvgroundzeroes-3.jpgborder=”0″ width=”500″ />div>

Ουσιαστικά οι διαφορές εντοπίζονται στο frame rate, το οποίο είναι κλειδωμένο στα 60fps χωρίς να παρουσιάζεται η παραμικρή διακύμανση και στα βελτιωμένα lighting effects. Επίσης, το draw distance είναι σαφώς μεγαλύτερο, αν και είναι γεγονός ότι διάφορα αντικείμενα στο περιβάλλον όπως οι φράκτες και τα συρματοπλέγματα χτυπούν πολύ άσχημα στο μάτι. Το ενοχλητικό texture popping των PS3 και Xbox 360 εκδόσεων έχει ελαχιστοποιηθεί και στις όποιες περιπτώσεις παρατηρήσαμε αυτό το φαινόμενο δεν υπήρξε αρνητική επίδραση στο gameplay.

 

Η έκδοση για το Xbox One πάντως είναι κατώτερη από την αντίστοιχη για PS4, καθώς στην κονσόλα της Sony συναντάμε native 1080p ανάλυση και όχι 720p. Πέρα από το γεγονός αυτό στο PS4 τα σύννεφα κινούνται δυναμικά, με την κίνηση αυτή να έχει τον ανάλογο αντίκτυπο στα lighting effects (το φως του ήλιου διαθλάται στα σύννεφα). Αντίθετα στο Xbox One ο ουρανός είναι στατικός, όπως ακριβώς συμβαίνει και στις PS3 και Xbox 360 εκδόσεις. Το φαινόμενο αυτό πάντως παρατηρείται μόνο στις τέσσερις Side Ops, οι οποίες λαμβάνουν χώρα την ημέρα.

 

http://www.gameworld.gr/images/stories/reviews/metalgearsolidvgroundzeroes-4.jpg” border=”0″ width=”500″ />



<b>Μας ανοίγει την όρεξηb>
Το
Metal Gear Solid V: Ground Zeroes αποτελεί ένα γευστικό ορεκτικό πριν την κυκλοφορία του The Phantom Pain και μας προσφέρει μια -έστω και επιφανειακή- sandbox εμπειρία, δείχνοντας τον δρόμο για το τι θα επακολουθήσει στο μέλλον. Παρόλα αυτά η απόκτησή του ενδείκνυται στους φανατικούς φίλους της σειράς, οι οποίοι είναι δεδομένο ότι θα επιχειρήσουν δεκάδες playthroughs για να τελειοποιήσουν τις επιδόσεις τους στις εκάστοτε αποστολές.

Για να είμαστε ειλικρινείς ο Hideo Kojima θα μπορούσε να κυκλοφορήσει το Ground Zeroes με την μορφή ενός demo, όπως είχε συμβεί 13 χρόνια πριν με το περιβόητο Tanker demo του Metal Gear Solid 2: Sons of Liberty, το οποίο συμπεριλαμβάνονταν στο Zone of the Enders. Όπως και να έχει πάντως το γεγονός αυτό δεν αναιρεί σε καμία περίπτωση τα υψηλά production values του τίτλου και τις λίγες μεν, ουσιαστικές δε βελτιώσεις που έχουν υποστεί οι stealth μηχανισμοί και η τεχνητή νοημοσύνη των αντιπάλων σας.

<b>Θετικά:b> <br>
– Άρτιος οπτικοακουστικός τομέας
– Απόλυτη ελευθερία στην προσέγγιση των αποστολών
– Υψηλό
replayability
– Βελτιώσεις σε
A.I. και στους stealth μηχανισμούς


<br>


<
b>Αρνητικά:b><br>
– Διαρκεί πολύ λίγο
Native 720p ανάλυση στο Xbox One

<br>

<b><u>Βαθμολογίαu><br>
Γραφικά: 8.5 <
br>

Ήχος: 9.5 <br>

Gameplay: 8.5 <br>

Αντοχή: 4.5 <br>
Γενικά: 7.8 <
br><br>

Εντείνει ακόμη περισσότερο την αγωνία μας για την κυκλοφορία του The Phantom Pain.

<br><br>

 

b>
<b>Παντελής Δασκαλέλοςb>

Συντάκτης: padelis@gameworld.gr (Παντελής Δασκαλέλος)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης