Το 1995 κυκλοφόρησε ο πρώτος τίτλος Heroes of Might and Magic, μίας σειράς turn-based strategy βιντεοπαιχνιδιών που τελειοποίησε και οδήγησε στο επόμενο επίπεδο μια από τις πιο αγαπημένες κατηγορίες των strategy games. H δημιουργός του franchise, New World Computing, ήταν η εταιρεία που ανέπτυξε και το πρώτο King’s Bounty εν έτη 1990, ένα game που έθεσε τις βάσεις πάνω στις οποίες χτίστηκε η εποποιία των Heroes of Might & Magic.

Η αποδοχή από τους gamers ήταν τεράστια ενώ οι δημοσιογράφοι λάτρεψαν την σειρά, βαθμολογώντας κάθε τίτλο της με πάνω από 7/10. Μετά την ολοκλήρωση του Heroes of Might and Magic IV, η New World Computing «κατέβασε ρολά» και την σκυτάλη πήρε η Ubisoft. Το τελευταίο παιχνίδι στην μακριά λίστα των Heroes είναι το Might & Magic Heroes VI που σηματοδοτεί σχεδόν μια εικοσαετία από την έναρξη της σειράς. Η έκδοση που παρουσιάζουμε εδώ περιλαμβάνει το Might & Magic Heroes VI με όλα τα expansions του που κυκλοφόρησαν την τελευταία διετία και εμπλούτισαν σε αφάνταστο βαθμό την αγαπημένη μας σειρά.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

World War Heroes of Might & Magic!
Σεναριακά το Might & Magic Heroes VI είναι prequel του προηγούμενου τίτλου της σειράς και μας ταξιδεύει 400 χρόνια στο παρελθόν. Στη διάρκεια των ανελέητων πολέμων με τις Elder races, ένας Αρχάγγελος, θρυλικός στρατηγός των ουράνιων δυνάμεων, επανέρχεται στην ζωή. Ενώ επιφανειακά προσπαθεί να πείσει τις αντιμαχόμενες παρατάξεις στον Ashan (ο κόσμος όπου διαδραματίζονται πλέον οι συγκρούσεις από την στιγμή που ανέλαβε το franchise η Ubisoft) να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να αντιμετωπίσουν μια υποτιθέμενη δαιμονική εισβολή, το φτερωτό κωθώνι σκοπεύει απλά να ανακτήσει τις δυνάμεις του και να κυριαρχήσει σε όλο τον κόσμο.

Οι μόνοι που αντιλαμβάνονται το σχέδιο του Αρχαγγέλου και αποφασίζουν να τον σταματήσουν είναι η δυναστεία Griffin της οποίας ηγείται ο Duke Slava. Εσείς θα πάρετε διαδοχικά τον έλεγχο του Duke Slava και των πέντε απογόνων του και θα διοικήσετε τις στρατιές των ισάριθμων factions τους σε μια τιτάνια μάχη με τελικό στόχο την απόλυτη κυριαρχία. Επικό, παραμυθένιο και με το κάθε campaign να συνδέεται σεναριακά με το άλλο, το σενάριο του Might & Magic Heroes VI συγκαταλέγεται άνετα στα καλύτερα της σειράς.


War, what is it good for, absolutely everything!
Παραφράζοντας λιγάκι το κλασικό τραγούδι War του Bruce Springsteen, είναι ασφαλές να πούμε ότι το μακελειό που σας περιμένει στο νέο Heroes δεν έχει προηγούμενο σε strategy. Τα… σάλια του πωρωμένου gamer αρχίζουν να τρέχουν από την πρώτη οθόνη που αντικρίζει, η οποία περιλαμβάνει και το πλήθος των επιλογών σας. Στην δεξιά πλευρά της οθόνης απεικονίζονται οι κλασικές επιλογές: Campaign, Custom Game, Multiplayer, Load Game, Options, Quit και οι ολόφρεσκες (στο franchise) επιλογές Altar of Wishes, My Dynasty και Unlock Content.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Στην επιλογή Campaign ξεκινάτε ένα από τα 11 συνολικά campaigns που περιέχει η complete edition του παιχνιδιού, τις 7 που είχε το original και τις 4 που προσέθεσαν τα expansions. Στο Custom Game μπορείτε να μοντάρετε ένα game session στα μέτρα σας, επιλέγοντας το μέγεθος του χάρτη που θα παίξετε, το επίπεδο δυσκολίας, το αν θα έχει σενάριο ή θα είναι Duel κ.ο.κ. Στο Multiplayer συνδέεστε στους servers της Ubisoft και έχετε δύο επιλογές: είτε φτιάχνετε έναν χάρτη όπως τον θέλετε και περιμένετε να συνδεθεί κάποιος φίλος που έχετε ειδοποιήσει ή αναζητάτε άλλους παίκτες που έχουν ήδη φτιάξει ένα game και συναγωνίζεστε μαζί τους. Τα Load Game, Options και Quit είναι αυτονόητο το τι κάνουνε οπότε προχωρούμε στο ζουμί της υπόθεσης, τις τελευταίες τρείς επιλογές.

Να ξεκαθαρίσουμε ευθύς αμέσως ότι αν δεν έχετε internet θα χάσετε την μισή τουλάχιστον μαγεία του Heroes διότι οι πιο συναρπαστικές επιλογές που προσφέρει απαιτούν μόνιμη σύνδεση με τους servers της Ubisoft. Η επιλογή My Dynasty είναι εκείνη που θα σας κάνει να φουσκώνετε με υπερηφάνεια καθώς την κοιτάτε γιατί εκεί καταγράφονται όλες σας οι διακρίσεις σε single και multiplayer mode. Κάθε experience point που κερδίζετε in-game προστίθεται στο Dynasty score σας, ανεβάζοντας σας Dynasty level. Το χαρακτηριστικό αυτό κυριολεκτικά σας ωθεί να σφαγιάσετε όσους περισσότερους εχθρούς μπορείτε διότι όλα τα experience points πιάνουν τόπο και καταγράφονται, σε αντίθεση με το offline game. Όταν π.χ. παίζετε campaign σε offline mode και ο ήρωάς σας φτάσει στο level cap του εκάστοτε χάρτη, το να καθαρίσετε άλλους στρατούς φαντάζει άσκοπο και βαρετό αφού δεν σας προσφέρει τίποτα σε xp.

Σκαρφαλώνοντας σε ολοένα και υψηλότερα Dynasty levels, αποκτάτε πρόσβαση σε μια σειρά από bonuses που μπορούν να αποκτηθούν με δύο τρόπους: πηγαίνοντας στην επιλογή Altar of Wishes ή να τα τσιμπήσετε διαμέσου της υπηρεσίας Uplay στην οποία είστε συνδεδεμένοι ούτως ή άλλως από την στιγμή που θα τρέξετε το παιχνίδι. Στο Altar of Wishes μπορείτε να επιλέξετε για αγορά (δαπανώντας τα αντίστοιχα Dynasty Seals τα οποία αποκτάτε ανεβαίνοντας Dynasty επίπεδα) μια τεράστια γκάμα από ξεχωριστούς ήρωες για να τους ενσωματώσετε στον επόμενο χάρτη που θα παίξετε. Μπορείτε επίσης να αγοράσετε νέα πορτραίτα για τον ήρωά σας, τίτλους που θα απεικονίζονται στο προφίλ σας, καινούργια Dynasty Weapons, Dynasty Traits καθώς και να ξεκλειδώσετε τα περιορισμένα Dynasty Trait slots.

Καθοδόν στον κάθε χάρτη που θα παίξετε βρίσκετε Dynasty Weapons. Πρόκειται για πανίσχυρα όπλα που διαθέτουν πέντε συνολικά levels το καθένα και δεν μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε αν δεν είστε online. Τα Dynasty Weapons χωρίζονται σε ισχυρά staffs για τους magic χαρακτήρες και τρομερές λεπίδες για τους might ήρωες. Τα επίπεδα των Dynasty Weapons ανεβαίνουν όσο αποκτάτε experience points αλλά επειδή απαιτούν πάρα πολλά xp ανά level καλό θα είναι να επιλέξετε εξαρχής πιο προτιμάτε να ανεβάσετε. Η προτίμηση σας θα εξαρτηθεί από το bonus που προσφέρουν τα επίπεδα του εκάστοτε Weapon, π.χ. προτιμάτε να έχετε περισσότερο Luck, Leadership, Might Power κ.ο.κ.

Ξεκινώντας το παιχνίδι, επιλέγετε ποια Dynasty Traits θα χρησιμοποιήσετε στην περιπέτειά σας, γεμίζοντας τα πέντε διαθέσιμα slots. Αρχικά μόνο το ένα slot είναι ξεκλειδωμένο, τα υπόλοιπα τα αγοράζετε στο Altar of Wishes όπου αποκτάτε και τα Dynasty Traits. Τα DT μπορούν να σας βοηθήσουν σημαντικά στον αγώνα σας. Καταρχάς, υπάρχουν 5 Dynasty Ranks (Iron, Bronze, Silver, Gold, Platinum) που αποκτάτε όσο κερδίζετε Dynasty επίπεδα. Ανάλογα με το Dynasty Rank που βρίσκεστε, μπορείτε να αγοράσετε τα αντίστοιχα καλούδια από το Altar of Wishes. Όσον αφορά τα Dynasty Traits, στο πρώτο Rank αγοράζετε Traits που αυξάνουν την κίνηση σας στον χάρτη, που φουσκώνουν το πουγκί σας με κάμποσο gold ανά ημέρα, που ανεβάζουν το Luck κ.ο.κ. Στα μεγαλύτερα Ranks, τα Traits δίνουν σημαντικότερα bonuses όπως είναι η αύξηση των δυνατότερων πλασμάτων του faction σας ανά εβδομάδα, φθηνότερες συναλλαγές στο marketplace, μεγάλη άνοδο των κερδών σας σε gold και πολλά άλλα ακόμη.

Η βροχή των bonuses συνεχίζεται στην υπηρεσία Uplay που ανοίγετε πατώντας το μπλε U πάνω αριστερά στην οθόνη. Εκεί διαβάζετε ποια achievements πρέπει να ολοκληρώσετε για να κερδίσετε τα Uplay Units με τα οποία ξεκλειδώνετε χρήσιμα bonuses με τα κορυφαία να είναι το ξεκλείδωμα του τελευταίου slot για τα Dynasty Traits, ένα Dynasty Pet και έναν Dynasty Hero.

Αφού τσεκάρετε προσεκτικά τις παραπάνω επιλογές εισέρχεστε στο μαγευτικό κόσμο του Might & Magic Heroes VI. Μετά την συναρπαστική εισαγωγή, βλέπετε στην οθόνη το εικονίδιο του ήρωα σας, τον χάρτη που είναι αρχικά καλυμμένος με το fog of war, την επιλογή να τελειώσετε την turn σας, τους διαθέσιμους πόρους σας και φυσικά τους πρώτους εχθρούς που πρέπει να πολτοποιήσετε.

Μάχες και όπλα, δηλαδή…Total Carnage!
Είτε έχετε παίξει τους προηγούμενους Heroes of M&M τίτλους είτε όχι, το αριστουργηματικό gameplay του έκτου μέρους της σειράς θα σας καθηλώσει για δεκάδες ώρες μπροστά στον υπολογιστή. Έναν μόνο στόχο θα έχετε στο μυαλό σας όση ώρα θα παίζετε, τον στόχο που έχει και η χώρα μας την περίοδο που διανύουμε, δηλαδή την…Ανάπτυξη!

Ξεκινάτε κάθε αποστολή του Heroes έχοντας έναν ήρωα με μικρό στρατό (2-3 μονάδες διαφορετικών πλασμάτων) και συχνά μια πόλη που πρέπει να χτίσετε από τα θεμέλια. Ο ήρωάς σας μετακινείται στα προσιτά σημεία του χάρτη (δεν μπορεί π.χ. να μετακινηθεί πάνω σε βουνά ή στην θάλασσα χωρίς πλοίο) χρησιμοποιώντας τα movement points που διαθέτει. Ο χάρτης είναι γεμάτος με εικονίδια που απεικονίζουν στρατιές εχθρικών πλασμάτων, εχθρικές πόλεις που μπορείτε να πολιορκήσετε και να κατακτήσετε, στρατεύματα που θα επιχειρήσουν να σας πάρουν την πόλη αν τους αφήσετε περιθώρια, πρώτες ύλες που βρίσκονται χύμα περιμένοντας να τις συλλέξετε και κτίρια ή banners ποικίλης χρησιμότητας.

Υπάρχουν κτίρια που αυξάνουν τα movement points, επιτρέποντάς σας να φτάσετε γρηγορότερα σε κάποιο σημείο που βάλατε στο μάτι και άλλα που αυξάνουν μόνιμα ένα από τα βασικά attributes του ήρωα σας όπως είναι τα might power – defence, magic power – defence, leadership και destiny. Σε ορισμένα κτίρια ή banners θα λάβετε μέχρι και γερό bonus σε βασικά attributes των ηρώων σας, πράγμα ιδιαίτερα χρήσιμο για την επόμενη μάχη που θα δώσετε. Από τα χτίσματά σας μπορεί να αυξήσετε φυσικά σε μόνιμη βάση τα πλάσματα που παράγονται στην πόλη σας, κτίρια που προσφέρουν resources καθημερινά κ.ο.κ.

Οι λεγεώνες των τεράτων δεν χρησιμεύουν μόνο για να ανεβάσετε επίπεδα τους ήρωές σας κερδίζοντας πληθώρα από experience points, αλλά πρέπει να τις τσακίσετε διότι μπλοκάρουν πολλές φορές τον δρόμο σας ή φυλάνε πολύτιμα ορυχεία, αντικείμενα και resources. Στα παραπάνω προσθέστε και τα quests που σας δίδονται από το παιχνίδι ή τους λιγοστούς quest givers που θα συναντήσετε για να συνειδητοποιήσετε ότι μόνο μια αντιμετώπιση αρμόζει στους εχθρικούς στρατούς: ο ολοκληρωτικός πόλεμος! Στην προσπάθειά του να εξολοθρεύσει τις εχθρικές ορδές και να παραμείνει στην πορεία και…”αβάρετος” (να μην σας έχει βαρέσει κανείς δηλαδή αλλά και να μην βαρεθείτε!) ο ήρωας σας έχει αναπτύσσει σταδιακά οπλοστάσιο που θα το ζήλευε ακόμα και ο Terminator!

Το πρώτο «όπλο» που διαθέτετε είναι τα attributes σας. Να πούμε εδώ ότι σε αντίθεση με παλιότερα games της σειράς, ο ήρωας σας δεν λαμβάνει μέρος με την φυσική του μορφή στην μάχη, επηρεάζει όμως ποικιλοτρόπως την έκβασή της. Τα might power – defence αυξάνουν την δύναμη και την αντοχή των πλασμάτων που διαθέτετε σε κάθε μάχη ενώ τα magic power – defence αυξάνουν αντίστοιχα την μαγική τους δύναμη και την αντοχή τους σε spells. Το attribute destiny αυξάνει την τύχη των τεράτων σας στην μάχη. Όσο υψηλότερο destiny έχετε τόσο συχνότερα μπορείτε να καταφέρετε critical χτυπήματα στους εχθρούς. Το leadership τέλος είναι τρομερά χρήσιμο γιατί επηρεάζει το ηθικό των πολεμιστών σας με αποτέλεσμα όταν το ανεβάζετε σε υψηλά levels, οι στρατιώτες σας να έχουν δικαίωμα διπλών επιθέσεων.

Το δεύτερο «όπλο» που θα χρησιμοποιήσετε στην μάχη είναι τα μαγικά αντικείμενα που θα βρείτε διάσπαρτα στον χάρτη ή θα αγοράσετε από εμπορικά καταστήματα και το marketplace. Τα εν λόγω αντικείμενα προσφέρουν σημαντικότατα bonuses στον χαρακτήρα σας όταν τα φοράει, π.χ. αυξάνουν τα attributes, την ταχύτητα με την οποία κερδίζετε experience points, σας δίνουν πρόσθετα resources κ.τ.λ. Ακολουθώντας την πεπατημένη των action RPG, υπάρχουν σετ πανοπλιών που παρέχουν τρομερά bonuses αν αποκτήσετε όλα τα κομμάτια τους.

Το τρίτο σας «όπλο» είναι η μακροσκελέστατη λίστα των might και magic abilities. Ανάλογα με την κλίση του χαρακτήρα σας (αν έχει might ή magic affinity) θα ξοδέψετε περισσότερα skill points (κερδίζετε ένα ανά επίπεδο) στο affinity που σας ταιριάζει. Τα might abilities ανεβάζουν όλα τα attributes σας, αυξάνουν την αποτελεσματικότητα των ranged επιθέσεων, την παραγωγή πλασμάτων στην πόλη κ.ά. Τα magic abilities θέλουν μεγάλη προσοχή στο να τα επιλέξετε για να μην κλαίτε μετά τα skill points που δαπανήσατε π.χ. για να πάρετε το spell regeneration την ώρα που ο στρατός σας αποτελείται από νεκρούς! Τα καλύτερα spells είναι κλασικά τα Stone Skin, Regeneration, Reinforcements, Time Stasis, Terror και αρκετά ακόμα που θα τα ανακαλύψετε παίζοντας.

Το τέταρτο «όπλο» σας είναι τα heroic abilities που τα χρησιμοποιείτε σε όλες τις μάχες. Σε αυτά συγκαταλέγεται το faction ability που είναι ένα από τα τρομερότερα όπλα που θα αξιοποιήσετε, ανάλογα με το faction φυσικά. Για παράδειγμα το necromancy που έχει το faction Necropolis είναι κανονική “ληστεία” στον αντίπαλο αφού ανασταίνει όλους τους πεθαμένους μαχητές σας! Να πούμε εδώ ότι η μπάρα του faction ability γεμίζει εν ώρα μάχης όσο χτυπάτε εχθρούς και το ότι το εκάστοτε faction skill έχει 3 επίπεδα με το τρίτο να ανεβάζει κατακόρυφα την αποτελεσματικότητά του. Μετά το faction ability υπάρχει το βασικό attack που κάνει ο οποιοσδήποτε ήρωας μέσα στην μάχη, μια επίθεση που δυναμώνει με βάση το level και το might ή magic power σας. Στο βασικό attack προστίθεται ένα heroic ability που είναι διαφορετικό ανά faction. Τέλος, to reputation που έχετε αποκτήσει σας ανοίγει extra χρήσιμα abilities.

Το πέμπτο και τελευταίο «όπλο» είναι ο στρατός σας. Τα πλάσματα που μπορείτε να αναθρέψετε στην πόλη σας ή να προσηλυτίσετε/αγοράσετε στην πορεία χωρίζονται σε core, elite και champion creatures. Είναι ευνόητο ότι τα champion creatures είναι τα δυνατότερα στο παιχνίδι και τα λιγότερα σε αριθμό (κάθε faction διαθέτει μόνο ένα champion creature) αλλά συνήθως τα core creatures είναι αυτά που βγάζουν την περισσότερη δουλειά διότι αυξάνονται πολύ γρήγορα και είναι φθηνότερα από τα elite και champion.

Σφάξτε, κάψτε και τεμαχίστε τους αντιπάλους σας!

Πόλεις και factions
Μέχρι στιγμής μιλήσαμε για το οπλοστάσιο σας και τώρα ήρθε η στιγμή να μάθετε πως θα το χρησιμοποιήσετε. Οι πόλεις απαιτούν μεγάλα ποσά από resources (wood, ore, crystals, gold) για να χτίσετε τα τείχη τους και τα κτίρια που βγάζουν το επιθυμητό είδος τέρατος. Επειδή τα resources είναι περιορισμένα, καλό είναι οι πρώτες σας κινήσεις να είναι το ανέβασμα του rank της πόλεως (έχουν 4 συνολικά ranks) που θα αυξήσει το gold ανά ημέρα που κερδίζετε. Στη συνέχεια προσπαθήστε να κατακτήσετε τα πλησιέστερα ορυχεία που θα αποδώσουν ένα σταθερό ποσό resources σε καθημερινή βάση.

Αφού συγκεντρώσετε τα απαραίτητα resources στη συνέχεια πρέπει να επιλέξετε με ποιες μονάδες σκοπεύετε να σαρώσετε τους αντίπαλους στρατούς. Έχετε τη δυνατότητα να παίξετε με όλα τα creatures που βγάζει η πόλη σας αλλά δεν είναι απαραίτητο. Θα επιλέξετε τις κατάλληλες μονάδες ανάλογα με την στρατηγική που θα ακολουθήσετε.

Οι μάχες στο Heroes είναι από τις πιο επικές έχετε παίξει σε turn-based strategy, λόγω του τεράστιου αριθμού των πλασμάτων και των άπειρων δυνατοτήτων τους. Μόλις ο στρατός σας συναντηθεί στο χάρτη με εχθρικό στρατό, μεταφέρεστε αυτόματα στο πεδίο της μάχης. Αυτό απεικονίζεται με το κλασικό πλέον πλέγμα (grid) που θυμίζει σκακιέρα. Οι μονάδες έχουν συγκεκριμένα movement points. Το ποιος ξεκινά πρώτος εξαρτάται από το initiative τους και εσείς κατευθύνετε τις κινήσεις τους μέχρι τελικής εξόντωσης των αντιπάλων.

Κάθε faction του παιχνιδιού διαθέτει εντελώς διαφορετικά είδη creatures αλλά όλα τους μοιράζονται ένα κοινό χαρακτηριστικό. Χωρίζονται σε melee και ranged πλάσματα. Τα creatures με ranged επιθέσεις μπορούν να χτυπήσουν και από κοντά τον εχθρό αλλά η επίθεση τους είναι εξαιρετικά αδύναμη. Τα melee creatures έχουν την μεγαλύτερη αντοχή αλλά και τις μεγαλύτερες απώλειες αφού οποιοδήποτε creature (φιλικό ή εχθρικό) δεχθεί επίθεση, ανταποδίδει αυτόματα.

Παρότι, σε αντίθεση με παραπλήσια games σαν τα King’s Bounty, μπορείτε να συγκεντρώσετε τεράστιο αριθμό τεράτων από τις πόλεις σας, βασική προϋπόθεση για την νίκη παίζει η ελαχιστοποίηση των απωλειών. Βλέπετε, ακόμα και αν πετύχετε μια Πύρρειο νίκη, χάνοντας σχεδόν όλο τον στρατό σας, θα πρέπει να περιμένετε αρκετές εβδομάδες (τα τέρατα αυξάνονται ανά εβδομάδα) για να τον ξαναφτιάξετε και φυσικά, μην περιμένετε οι αντίπαλοί σας να κάθονται με σταυρωμένα χέρια αυτό το διάστημα. Δυστυχώς για εσάς, στην αρχή κάθε εβδομάδας αυξάνονται και οι ορδές των τεράτων που υπάρχουν στον χάρτη και σε πλήρη αντίθεση με παλιότερους Heroes τίτλους, δεν έχουν unit cap!

Για παράδειγμα, σε μια αποστολή αποφάσισα να τρέξω τον χρόνο για αρκετούς μήνες μήπως και ανακαλύψω κάποιο unit cap. Τελικά, ο αντίπαλος στρατός που προσέγγισα είχε φτάσει στα 300.000 mobs και συνέχιζε να ανεβαίνει κανονικότατα! Το μυστικό της ελαχιστοποίησης των απωλειών σας είναι η αξιοποίηση των ranged μονάδων σε συνδυασμό με ιπτάμενες κυρίως μονάδες που χτυπούν τον στόχο και ξαναγυρνούν στην αρχική τους θέση (Harpies, Griffins κ.τ.λ.) και spells που επιβραδύνουν ή «παγώνουν» τα αντίπαλα creatures.

Ας υποθέσουμε ότι χειρίζεστε το faction Necropolis και κάνετε επίθεση σε ένα στρατό από Praetorians. Στις πρώτες turns, αφήνετε τα melee creatures σας (Ghouls, Vampires, Lamasu, Ghost) και βαράτε στο ψαχνό με Skeletal Spearman, Archlich και Fate Weaver από μακριά. Ταυτόχρονα, χρησιμοποιείτε το spell Mass Slow σε πρώτη φάση και μετά διαδοχικά τα Terror και Time Stasis που παγώνουν για κάποιες turns τις στοχευόμενες αντίπαλες μονάδες. Αν τηρήσετε παραπλήσια στρατηγική με όποιο faction επιλέξετε, δεν θα έχετε την παραμικρή απώλεια στις περισσότερες μάχες, πλην εκείνων που οι αντίπαλοι σας παίζουν ranged.

Τα factions είναι συνολικά πέντε και πρόκειται για τα Haven, Necropolis, Inferno, Stronghold, Sanctuary και το Dungeon faction που αποτελείται από Dark Elves και προσετέθη με το expansion Shades of Darkness. Προσωπικά θεωρώ κορυφαία factions τα Necropolis και Dungeon. Το Necropolis διαθέτει πανίσχυρα ranged πλάσματα που ουσιαστικά δεν πεθαίνουν ποτέ διότι, είτε τα επαναφέρετε εν ώρα μάχης με το faction skill Necromancy, είτε ξαναγοράζετε όσα πλάσματα χάσατε στη μάχη χρησιμοποιώντας το κτίριο Altar of Eternal Servitude! Η φατριά Dungeon είναι πραγματικά εντελώς IMBA γιατί το faction skill της μπορεί να κάνει αόρατες συγκεκριμένες μονάδες. Οι Assassins ξεκινούν αόρατοι με το «καλημέρα» και οι Dragons είναι σκέτος τρόμος όταν τους αποκτήσετε.

Τελευταία συμβουλή για επιτυχημένα campaigns είναι η εξής: αντί να τρέχετε να ολοκληρώσετε τις αποστολές που σας δίδονται και να περιμένετε να φτιάξετε κολοσσιαίο στρατό πριν επιτεθείτε στους εχθρικούς ήρωες, σπεύσατε να κατακτήσετε τις πόλεις τους όσο είναι αδύναμοι και τροποποιήστε τις ώστε να βγάζουν τα creatures του faction σας και καθαρίστε όλο τον χάρτη μαζεύοντας τα maximum experience points και όλα τα καλούδια που υπάρχουν.

Ο καλός στρατηγός στα δύσκολα φαίνεται
Το A.I. είναι απλά κορυφαίο και θα σας σπάσει τα νεύρα, ειδικά σε δύσκολες αποστολές όπως η δεύτερη του Dungeon campaign όπου οι εχθρικοί ήρωες τρέχουν σαν τον… Βέγγο για να πάρουν τους δράκους, ενώ εσείς προσπαθείτε να φτιάξετε έναν αξιοπρεπή στρατό! Τα factions που ελέγχει ο υπολογιστής αναπτύσσονται γρήγορα και σπεύδουν να σας εξολοθρεύσουν αν δεν προετοιμαστείτε κατάλληλα ενώ σας αποφεύγουν αν δουν ότι έχετε πολύ στρατό.

Παίζοντας ενδέχεται να συναντήσετε δύο εκνευριστικότατα bugs. Το πρώτο είναι το σκοτείνιασμα της οθόνης επί μακρόν ενώ φορτώνει και θα σας αναγκάσει να επανεκκινήσετε το παιχνίδι. Το δεύτερο είναι το κόλλημα της οθόνης προς μια κατεύθυνση, λες και κρατάτε πατημένο το πλήκτρο που κινεί τον χάρτη στα αριστερά! Αυτό το bug εξαφανίζεται με το load ενός προηγούμενου save.

Το κορυφαίο χαρακτηριστικό του Heroes είναι η αντοχή του στον χρόνο. Για να τερματίσετε όλα τα campaigns, με την προϋπόθεση φυσικά να μην το παίξετε στο easy επίπεδο δυσκολίας και να καθαρίζετε τους χάρτες απ’ άκρη σ’ άκρη, θα χρειαστείτε γύρω στις 70 με 90 ώρες. Βέβαια η αλήθεια είναι ότι μέχρι το τέλος θα νιώσετε πολλές φορές την αίσθηση του grinding, καθώς οι μάχες, ειδικά μετά τα μισά του παιχνιδιού. καταντούν ενίοτε επαναλαμβανόμενες. Από κει και πέρα όμως, σας περιμένουν αμέτρητες ώρες multiplayer συγκρούσεων, skirmishes και 4 απολαυστικά scenarios που θα βρείτε στην επιλογή game type του Custom Game.

Expanding the Greatness!
Τα τρία expansions που είναι ενσωματωμένα στην complete edition, προσφέρουν πολλές ώρες παραπανήσιου μακελειού αλλά και νέες προκλήσεις που θα τις κατευχαριστηθείτε. Συνολικά τα expansions προσθέτουν τέσσερα νέα campaigns, δύο με το Necropolis faction, ένα με το Stronghold και ένα με το Haven faction. Νέοι ήρωες προστίθενται στην λαογραφία του παιχνιδιού σαν τον σκληροτράχηλο μονόφθαλμο θαλασσόλυκο Crag Hack και τον… γλυκούλη Sandro με την διασκεδαστική σκελετόφατσά του! Εκτός από τα νέα σενάρια και τους ήρωες, στα expansions θα βρείτε νέα Dynasty pets, Dynasty Weapons, Artifact sets, μοναδικά κτίρια που δεν έχετε ξανασυναντήσει στα βασικά campaigns και άλλα πολλά.

Μάχαιρα έδωσες, μάχαιρα θα λάβεις!
Ασχολούμενοι με το multiplayer του Heroes θα το χαρακτηρίσετε άκρως τυπικό. Αφού μπείτε στο multiplayer menu, καλείστε να επιλέξετε από μια μεγάλη λίστα χαρτών που ξεκινούν από δύο αντιπάλους και μπορούν να φτάσουν τους οκτώ. Όπως αντιλαμβάνεστε, το νούμερο των συμμετεχόντων παικτών καθορίζει συνήθως και το μέγεθος του εκάστοτε χάρτη, από small μέχρι gigantic!

Στη συνέχεια φτιάχνετε το παιχνίδι στα μέτρα σας, επιλέγοντας αν θα χρησιμοποιηθούν τα dynasty weapons, bonuses κ.τ.λ., αν θα υπάρχει χρονικό όριο στις μάχες (βασική επιλογή γιατί ο αντίπαλος μπορεί να είναι πιο αργός και από την… καθυστέρηση), αν θα ανεβαίνουν γρήγορα level οι ήρωες κ.ο.κ. Τέλος, κάνετε την είσοδό σας στους servers και περιμένετε να μπουν άλλοι χρήστες ή προσκαλείτε τους φίλους σας σε prive σφαγή. Εναλλακτικά, επιλέγετε ένα από τα matches που έχουν ετοιμάσει άλλοι χρήστες και δοκιμάζετε τις δυνάμεις σας.


Τα αρνητικά του multiplayer είναι καταρχήν οι αργοί αντίπαλοι, που θα σας αναγκάσουν να περιμένετε αρκετή ώρα μέχρι να ολοκληρώσουν τις κινήσεις τους. και στη συνέχεια η ποιότητα σύνδεσης. Ορισμένες φορές αντιμετωπίσαμε lag, ενώ υπάρχει και το φαινόμενο των disconnections, κυρίως από την πλευρά των αντιπάλων, ορισμένοι εκ των οποίων βρίσκουν το παιχνίδι βαρετό ή μία μάχη μη αναστρέψιμη και κατ’ επέκταση αποχωρούν. Η όλη εμπειρία θα μπορούσε να είναι διαφορετική αν η Black Hole την είχε προσέξει περισσότερο.

Epic battles
Το character design στο νέο Might & Magic αποτελεί πραγματικό eye candy για τους λάτρεις της σειράς αλλά και όσους αγαπούν τα war games. Το ικανοποιητικό zoom σας προτρέπει να ζουμάρετε όταν οι εχθροί κινούνται και να παρατηρήσετε τις κινήσεις τους. Τα animations είναι σαφώς καλύτερα, παρότι αρχικά παρουσίαζαν κάποια glitches, τα οποία με την πάροδο του χρόνου και τα patches διορθώθηκαν. Τα Griffins και οι Dragons απλώνουν τα φτερά τους με χάρη πάνω από το πεδίο της μάχης, οι Minotaurs κουβαλάνε το πανίσχυρο κορμί τους σαν άλλοι τιτάνες προς το μέρος των εχθρών, οι Sisters προχωρούν προς την μάχη με ταπεινό βηματισμό σαν… καλόγριες κ.ο.κ. Η λεπτομέρεια στις μονάδες είναι καταπληκτική και ο σχεδιασμός των κτιρίων στις πόλεις δεν πάει πίσω. Εξίσου πωρωτικά είναι και τα cutscenes που θα απολαύσετε σε συγκεκριμένα σημεία του κάθε campaign.

Το επικολυρικό soundtrack του δημιουργήματος της Black Hole επιμελήθηκαν οι Rob King και Paul Romero, υπεύθυνοι για την μουσική και ηχητική υπόκρουση όλων των προηγούμενων τίτλων τόσο της turn-based strategy σειράς, όσο και των τεσσάρων “συγγενικών” RPG Might and Magic. Μαζί τους συνεργάστηκαν οι Rick Knight και Jason Graves. Το όνομα του τελευταίου θα το θυμόσαστε από την εκπληκτική δουλειά που έκανε στο πρώτο Dead Space και στο καινούργιο Tomb Raider. Στα ηχητικά εφέ το παιχνίδι παρουσιάζει διαρκώς αρκετές ελλείψεις, δίνοντας βάση κυρίως στις φωνές των τεράτων και λιγότερο στο voice acting των χαρακτήρων, οι οποίοι δεν αντιδρούν ακόμα κι όταν δέχονται χτυπήματα. Κρίμα, διότι τουλάχιστον στα cutscenes η ατμόσφαιρα είναι επική και το voice acting υποδειγματικό, πράγμα που σημαίνει ότι όλα αυτά θα μπορούσαν να συνεχιστούν και in-game.

Το πακέτο που τα έχει όλα
Το Might & Magic Heroes VI είναι το αρτιότερο turn-based strategy σε fantasy setting που μπορείτε να αγοράσετε αυτή την στιγμή και η Complete Edition με κόστος μόλις 30 ευρώ αποτελεί ευκαιρία καθώς θα σας ανταποδώσει στο πολλαπλάσιο το ποσό που θα δαπανήσετε. Προσφέρει ατελείωτες ώρες ανελέητων μαχών που δεν θα σας επιτρέπουν να ξεκολλήσετε από τον υπολογιστή σας, πάμπολλους χαρακτήρες για να δοκιμάσετε τις ικανότητες τους και κυρίως την συνεχόμενη απόκτηση xp που θα ανεβάσει το dynasty rank σας. Εν κατακλείδι, ύστερα από πέντε χρόνια “ξηρασίας”, η Ubisoft επέστρεψε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Θετικά:
– Σοβαρό Α.Ι.
– Αυθεντική δράση
– Τεράστια αντοχή στον χρόνο
– Επικό soundtrack

Αρνητικά:
– Το grinding με τις συνεχόμενες μάχες
– Διάφορα bugs
– Lag στο multiplayer

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 8
Αντοχή: 9.5
Γενικά: 8.2

Υποκλιθείτε στην ομορφιά του.

Γιάννης Μοσχονάς

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης