Οι πιλότοι των πολεμικών αεροσκαφών ισχυρίζονται πως από την στιγμή που θα πετάξεις στους αιθέρες, δεν υπάρχει καμία άλλη εμπειρία στον κόσμο που να συγκρίνεται με αυτό. Δεν είναι ότι δεν τους πιστεύουμε, αλλά είναι σίγουρα κρίμα που δεν θα το διαπιστώσουμε ποτέ από μόνοι μας. Ή μήπως όχι; Βασικά σίγουρα όχι, αλλά πλέον με την βοήθεια της τεχνολογίας και της “επιστήμης” των video games, μπορούμε να προσομοιάσουμε την εμπειρία μιας αερομαχίας στο δωμάτιό μας ή το σαλόνι μας!

Το μόνο που έχετε να κάνετε είναι να κατεβάσετε το War Thunder, το free-to-play MMO Combat Flight Simulator της Gaijin Entertainment, να βάλετε το Aces High των Iron Maiden να παίζει στο repeat και να …μπείτε στον κόσμο των πολεμικών αεροπλάνων (ναι, αυτό ήταν αστειάκι) για ανελέητα κυνηγητά στους αιθέρες! Το παιχνίδι είναι θεωρητικά σε open beta ακόμη, αλλά -όπως είχαμε γράψει και για το Warframe- κυκλοφορεί κανονικά και για το PS4.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Όπως και να έχει, όσοι είστε χρήστες της νέας κονσόλας της Sony έχετε την δυνατότητα να κατεβάσετε ακόμη έναν δωρεάν τίτλο υψηλών προδιαγραφών. Όσοι ενδιαφέρεστε για την PC έκδοση, ενδεχομένως γνωρίζετε ήδη ότι το War Thunder είναι διαθέσιμο σε beta εδώ και έναν σχεδόν χρόνο. Ας δούμε λοιπόν τι έχει να προσφέρει η δημιουργία των Ρώσων, ενώ φυσικά θα κάνουμε που και που και τις απαραίτητες “πικάντικες” συγκρίσεις με τον άμεσο αντίπαλό του, το World of Warplanes, το οποίο ωστόσο δεν κυκλοφορεί για PS4.

Fly to live, live to fly
Το War Thunder είναι ένας δωρεάν MMO εξομοιωτής αερομαχιών που περιλαμβάνει αεροσκάφη από την περίοδο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου μέχρι και τον Πόλεμο της Κορέας (μέχρι το 1953 περίπου), μας μεταφέρει δηλαδή χοντρικά στα μέσα του περασμένου αιώνα. Οι χάρτες του παιχνιδιού είτε αναπαριστούν, είτε είναι βασισμένοι σε πραγματικές τοποθεσίες πολεμικών συγκρούσεων και μαχών της εποχής εκείνης και η γενική ιδέα είναι απλή: “Μπουκάρετε” με το αεροπλανάκι σας στο πεδίο της μάχης και όποιον πάρει ο χάρος!


Ωστόσο, το γενικότερο σκεπτικό των δημιουργών σε βάθος χρόνου είναι να συμπεριλάβουν στο παιχνίδι τόσο τεθωρακισμένα σε συγκρούσεις στο έδαφος, όσο και στόλο σε μεγάλης κλίμακας ναυμαχίες, προσφέροντάς μας μια ολοκληρωμένη “πολεμική” εμπειρία. Προς το παρόν πάντως, θα πρέπει να αρκεστείτε στην αεροπορία και τις επιχειρήσεις από αέρος, καθώς το φιλόδοξο αυτό concept είναι ακόμα υπό ανάπτυξη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ένας νέος Παγκόσμιος Πόλεμος
Αφού κατεβάσετε τον client του παιχνιδιού, κάνετε όλα τα απαραίτητα βήματα και τρέξετε εν τέλει το War Thunder, από το πρώτο κιόλας match θα καταλάβετε ότι διαφέρει από τον άμεσο ανταγωνιστή του. Η Gaijin σε γενικές γραμμές προσπαθεί να βρει την μέση οδό ανάμεσα στην εξομοίωση και το απλό και διασκεδαστικό gameplay και σε πολύ μεγάλο βαθμό το καταφέρνει. Αν κρίνουμε από το κομμάτι των εναέριων μαχών, τότε όταν στο παιχνίδι μπουν και τα υπόλοιπα σώματα στρατού όλα δείχνουν πως θα έχουμε μια μαζική και χορταστική εμπειρία.

“Ποντίκια” στον ουρανό!
Για να εξηγήσουμε το παραπάνω συμπέρασμα σχετικά με την εξομοίωση και την διασκέδαση, θα σταθούμε λίγο στο μοντέλο χειρισμού, αλλά και στο πως έχει μεταφερθεί στην κονσόλα της Sony. Το War Thunder λοιπόν προσφέρει μια ευρεία γκάμα από επιλογές στον τρόπο που θα ελέγχετε το αεροσκάφος σας, προσπαθώντας να γίνει προσιτό τόσο στον άπειρο παίκτη, όσο και στον hardcore “εικονικό” πιλότο.

Με το απλό, default στήσιμο του χειρισμού, πετάτε το σκάφος σας στοχεύοντας προς την κατεύθυνση που θέλετε με το mouse, ενώ με το πληκτρολόγιο κινείτε τα flaps, στριφογυρίζοντας και στρίβοντας το σώμα του αεροπλάνου. Επίσης ελέγχετε τα διαθέσιμα views της κάμερας, τα οποία είναι το κλασικό third-person πίσω από το αεροσκάφος, το εντός του cockpit για φουλ ρεαλισμό, το απλό και στάνταρ first-person view και ένα bombing vew για τα βομβαρδιστικά. Να σημειώσουμε πως σε ορισμένα game modes δεν σας παρέχονται όλες αυτές επιλογές, αλλά θα πούμε περισσότερα για αυτά στη συνέχεια.

Το παραπάνω μοντέλο χειρισμού είναι το πλέον απλουστευμένο για τον μέσο χρήστη ενός PC, ονομάζεται Mouse Aim και δεν υποστηρίζει joystick. Από εκεί και πέρα μπορείτε να επιλέξετε τους διαφορετικής λογικής και πιο πολύπλοκους τύπους χειρισμού που ακολουθούν. Ξεκινάνε από την επιλογή Simplified Controls, στην οποία είναι στην διακριτική σας ευχέρεια το αν θέλετε να χρησιμοποιήστε joystick και αποτελεί ένα μοντέλο κάπως πιο ρεαλιστικό, και συνεχίζετε με τα δύο προχωρημένα μοντέλα όπου το ίδιο το παιχνίδι σας συστήνει την χρήση joystick, το Realistic Controls και το “επαγγελματικό” Full Aircraft Controls. Ειδικά όσον αφορά το τελευταίο, μετατρέπει το War Thunder σε πραγματικό εξομοιωτή και συστήνεται αυστηρά και μόνο στους έμπειρους παίκτες.

Παλεύοντας με τα controllers
Υποψιάζομαι ότι οι περισσότεροι που δεν έχετε σχέση με Flight Simulators θα επιλέξετε το απλουστευμένο Mouse Aim μοντέλο, το οποίο καταφέρνει να σας μεταφέρει απροβλημάτιστα την καταιγιστική εμπειρία και την ιλιγγιώδη δράση των αερομαχιών, με σχεδόν arcade-άδικο feeling. Δυστυχώς όμως, επειδή τόσο το Mouse Aim (προφανώς), όσο και το Simplified Controls που μας αφορά στο PS4 έχουν σχεδιαστεί με τον συνδυασμό ποντίκι-πληκτρολόγιο κατά νου, όσοι θα παίξετε το παιχνίδι στην κονσόλα της Sony ενδεχομένως να επιλέξτε εν τέλει να περάσετε στα πιο προχωρημένα μοντέλα simulation.

Ενδεχομένως αυτό να ακούγεται λίγο “κακός μπελάς” αρχικά, αλλά δεδομένου ότι την ακρίβεια που υπάρχει με το mouse στον απλοποιημένο τύπο χειρισμού δεν θα την έχετε με το DualShock, μπορείτε να custom-άρετε την δράση με άλλους τρόπους, ώστε τελικά να βρείτε μια χρυσή τομή στα controls και την αγνή διασκέδαση. Κάπου εδώ παίζουν ρόλο τα διαθέσιμα game modes, τα οποία ακολουθούν μια διαφορετική φιλοσοφία το καθένα.

Ένα πολύ διασκεδαστικό MMO με αερομαχίες. Free-to-play είναι, απλά δοκιμάστε το!

Ανελέτητα dogfights
To Arcade Battles είναι το πιο απλό και άμεσο mode. Συνδέεστε με τον server της επιλογής σας, μπουκάρετε απλά και άμεσα στην μάχη και βαράτε μερικούς εχθρούς για να γουστάρετε βρε αδερφέ! Όσο ξεκλειδώνετε αεροπλάνα και crews, τόσο περισσότερα γίνονται τα διαθέσιμα σκάφη για να παίζετε στο εν λόγω mode, καθώς λειτουργούν κάπως σαν “ζωές”. Κοινώς, αν σας καταρρίψουν δεν βγαίνετε τελείως από το match, αλλά συνεχίζετε με κάποιο άλλο από τα διαθέσιμα αεροπλανάκια σας, μέχρι να σας τελειώσουν (σε αντίθεση με το WoWP).

Συνήθως οι αποστολές είναι απλές του τύπου “εξολοθρεύστε τους αντιπάλους και τους στόχους στο έδαφος” ή “επιτεθείτε στην βάση των εχθρών”. Όλα είναι ευκολονόητα και άμεσα και η δράση είναι γρήγορη και διασκεδαστική, ενώ κάθε μάχη δεν διαρκεί πάνω από 10 με 15 λεπτά. Στο Arcade Battles υποστηρίζεται οποιοδήποτε από τα διαθέσιμα μοντέλα χειρισμού, δεν είναι ανάγκη να προσγειώνεστε για επισκευές, έχετε άπειρα πυρομαχικά και καύσιμα και το reloading των όπλων σας διαρκεί μερικά δευτερόλεπτα.

Για όσους παίζετε πρώτη φορά ανάλογο παιχνίδι ή θέλετε να εξοικειωθείτε με το War Thunder, το Arcade Battles είναι το κατάλληλο για εσάς “μέρος”. Μάλιστα είναι τόσο “καθαρά” διασκεδαστικό, που μπορεί να σας κρατήσει το ενδιαφέρον για καιρό. Ωστόσο υπάρχει ένα γενικό πρόβλημα που το συναντάμε βέβαια και στα υπόλοιπα modes και δεν είναι άλλο από την έλλειψη ποικιλίας στα objectives. Καλό θα ήταν να υπήρχαν περισσότερα πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε, αν και η Gaijin δίνει μια σχετική ελευθερία στο συγκεκριμένο κομμάτι.

Θέλετε να πάτε να “γαζώσετε” τα τεθωρακισμένα των αντιπάλων που προελαύνουν στο έδαφος ή προτιμάτε να αφοσιωθείτε αποκλειστικά στους από αέρος εχθρούς; Δεν υπάρχει κάποιος περιορισμός, αρκεί οι πράξεις σας βεβαίως να βοηθάνε την ομάδας σας. Σίγουρα όταν μπουν στο παιχνίδι και τα υπόλοιπα σώματα στρατού θα υπάρξει πολύ μεγαλύτερη ποικιλία, αλλά προς το παρόν το προοδευτικό ενδιαφέρον υπάρχει κυρίως στο να ξεκλειδώσετε νέα αεροσκάφη.

Γίνετε πιλότοι
Συνεχίζοντας υπάρχει το Realistic Battles, όπου οι αποστολές ακολουθούν τα “χνάρια” πραγματικών μαχών που έλαβαν χώρα στα μέσα του περασμένου αιώνα. Εδώ τα επίπεδα ρεαλισμού είναι μεγαλύτερα. Για παράδειγμα θα πρέπει να μάθετε να απογειώνεστε και να προσγειώνεστε, αφού το αεροσκάφος σας θα πρέπει να επιστρέφει στην βάση του για ανεφοδιασμό και επισκευές, ή τα φτερά του μπορεί να ξεκολλήσουν σε πολύ υψηλές ταχύτητες. Οι παίκτες χωρίζονται σε ομάδες που βασίζονται σε πραγματικούς συμμάχους της εποχής και οι χάρτες συμβαδίζουν με τα ιστορικά γεγονότα. Εδώ τα βλήματα ακολουθούν πιο αληθοφανείς τροχιές, το aim assist δεν υπάρχει, δεν έχετε πολλά σκάφη στην διάθεσή σας και γενικώς απαιτείται πολύ περισσότερο skill για να καταφέρετε να επιβιώσετε.

Τέλος υπάρχει το πλέον hardcore mode Simulator Βattles που είναι ίδιο σε λογική με το προηγούμενο, αλλά σας αναγκάζει να χρησιμοποιήσετε αποκλειστικά το cockpit view και τα simulation μοντέλα χειρισμού (Realistic, Full Aircraft), προσφέροντας θα λέγαμε την απόλυτα ρεαλιστική εμπειρία.

“Αλέθω” εμπειρία
Εκεί που μπορεί μερικοί να “στραβώσετε” κάπως με το War Thunder είναι η αίσθηση ότι απαιτεί πολύ grinding για να ξεκλειδώσετε αεροπλάνα και αντικείμενα. Δεν μιλάμε για μια ακριβώς pay-to-win κατάσταση καθώς σε γενικές γραμμές το παιχνίδι δεν αναγκάζει για αγορές και ανταμείβει το skill του παίκτη, ενώ ειδικά στο PS4 τα tiers είναι γενικώς χαμηλά ακόμα (δεν έχει ένα μήνα που κυκλοφόρησε), αλλά υπάρχει ένα κάπως χαώδες σύστημα αναβαθμίσεων που απαιτούν πολλές ώρες παιχνιδιού. Κάποιος άλλος βέβαια μπορεί να βρει ενδιαφέρον στις διάφορες παραμέτρους που σιγά-σιγά εξελίσσονται, αλλά προσωπικά το βρήκα κάπως “too much” για τα γούστα μου.

Υπάρχουν τριών ειδών currencies (το ένα αποτελεί ουσιαστικά research points) στο παιχνίδι, ενώ τα αεροπλάνα και τα εξαρτήματά τους μπορείτε αντί να τα αγοράσετε άμεσα να τα κάνετε research. Έτσι, απλά περιμένετε να περάσει κάποιο διάστημα ώστε να γίνουν διαθέσιμα. Εντωμεταξύ παίζοντας κερδίζετε “χρήματα” με τα οποία κάνετε τα upgrades σας και εκπαιδεύετε νέα πληρώματα, με τα οποία αυξάνετε τον αριθμό των διαθέσιμων αεροσκαφών. Τα πληρώματα με τη σειρά τους κερδίζουν xp, ενώ σταδιακά σας δίνεται η δυνατότητα να ξεκλειδώσετε νέες single player και historical missions.

Φυσικά μιλάμε για έναν free-to-play τίτλο, έτσι όπως και ο Μάης από την Σαρακοστή, δεν λείπουν τα microtransactions. Με πραγματικά χρήματα αγοράζετε in-game currency για να ξοδέψετε κατά βούληση, ενώ υπάρχει η επιλογή να γίνετε “Premium member” με τα ανάλογα οφέλη. Ωστόσο το War Thunder δείχνει αρκετά “τίμιο” αφού δεν υπάρχει η αίσθηση ότι εξαναγκάζει κάποιον να ξοδέψει τα λεφτουδάκια του.

“Κοιτά ψηλά στον ουρανό!”
Το War Thunder χρησιμοποιεί την Dagor Engine και αυτό που εντυπωσιάζει εκ πρώτης όψεως είναι οι χάρτες του παιχνιδιού. Τα περιβάλλοντα ποικίλλουν από αχανείς εκτάσεις και πεδιάδες με λίμνες μέχρι βραχώδεις περιοχές με έντονο ανάγλυφο και ατμοσφαιρικά σύννεφα. Γενικώς η αίσθηση ότι βρίσκεστε στους αιθέρες είναι μοναδική και ο οπτικός τομέας όσον αφορά τις τοποθεσίες ανταποκρίνεται με μεγάλη επιτυχία.


Τα μοντέλα των αεροπλάνων επίσης είναι πολύ προσεγμένα και ακριβή, αν και έχω την εντύπωση ότι στον “ανταγωνιστή” είναι κάπως καλύτερα σχεδιασμένα. Αυτό που σίγουρα δίνει το κάτι παραπάνω και εκτός από όμορφο στο μάτι είναι εξαιρετικό σαν μηχανισμός στο gameplay, είναι το λεπτομερές και πολύπλοκο Damage system. Ακόμα και μια ριπή αν φάτε η οποία όμως είναι εξαιρετικά εύστοχη, μπορεί να προκαλέσει ζημιές σε κύρια τμήματα του αεροπλάνου ή να χαλάσει την αεροδυναμική του. Μπορεί δηλαδή πχ. η εκτεθειμένη σας δεξαμενή καυσίμων να πιάσει φωτιά εάν χτυπηθεί, ή να σκοτωθεί αποκλειστικά ο πιλότος από μία πολύ …τυχερή ριπή, ενώ γενικώς το αεροπλανάκι σας καταστρέφεται σταδιακά όσο δέχεται χτυπήματα μέχρι φτάσει στο …απροχώρητο και να καταρριφθεί. Το μοντέλο αυτό damage είναι πιο αληθοφανές και πωρωτικό θα έλεγα από τα αντίστοιχα “health points” του World of Warplanes. Κλείνοντας να πούμε ότι τα εφέ είναι εξαιρετικά, όπως οι φωτισμοί, οι ακτίνες του ήλιου ή τα σύννεφα και προσδίδουν στην αληθοφάνεια της δράσης, χωρίς να δημιουργούνται προβλήματα στο performance του τίτλου.

Στον ήχο έχει γίνει επίσης τρομερή δουλεία. Τα μουσικά θέματα είναι αρκούντως επικά για την περίσταση, θυμίζουν παλιά πολεμική ταινία και παρόλο που είναι κάπως παλαιό-hollywoodιανής αισθητικής δεν θα σας χαλάσουν. Τα εφέ είναι απλά άψογα, με το όλο πακέτο των ήχων (μηχανή αεροπλάνου, πολυβόλα, σφυρίγματα του αέρα κτλ.) να σας μεταφέρουν 100% στο κλίμα της δράσης.

Aces high!
Ο μόνος λόγος που μπορώ να σκεφτώ για να μην σας αρέσει το War Thunder είναι να …σιχαίνεστε τα αεροπλάνα της εποχής του B’ ΠΠ. Σε κάθε άλλη περίπτωση δεν υπάρχει καμία δικαιολογία για να μην κάνετε download τώρα αυτό το παιχνίδι, έστω και για να το δοκιμάσετε απλά. Όσοι έχετε PS4 ενδεχομένως να βρείτε εδώ έναν από τους καλύτερους τίτλους της κονσόλας σας, δεδομένου και του παράγοντα value for money. Παρόλο που η δημιουργία της Gaijin είναι ακόμη πρακτικά σε beta στάδιο, ήδη οι αερομαχίες που προσφέρει είναι εξαιρετικά διασκεδαστικές και μπορούμε να περιμένουμε στο μέλλον μια ακόμη πιο ολοκληρωμένη πρόταση. Κατεβάστε άφοβα!

Θετικά:
– Απλοποιημένες επιλογές στο gameplay το κάνουν προσιτό σε αρχάριους
– Διασκεδαστικό με έντονη και γρήγορη δράση
– Εντυπωσιακός τεχνικός τομέας
– Δεν είναι pay-to-win, ανταμείβει το skill
– Είναι free-to-play

Αρνητικά:
– Ο χειρισμός και το UI πρέπει να γίνουν optimize για την έκδοση του PS4
– Tα upgrades απαιτούν πολύωρο grinding
– Θα θέλαμε μεγαλύτερη ποικιλία στις αποστολές

Βαθμολογία
Γραφικά: 8
Ήχος: 8
Gameplay: 7.5
Αντοχή: 7
Γενικά: 7.7 

Ετοιμαστείτε για ιλιγγιώδεις μάχες με φόντο την εποχή του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου!

Γρηγόρης Βούλγαρης  

Συντάκτης: grigoris@gameworld.gr (Γρηγόρης Βούλγαρης)
Πηγή: GameWorld.gr

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης