Μία νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι πολύ νέες γυναίκες που λαμβάνουν το αντισυλληπτικό χάπι έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα να μείνουν έγκυες σε σχέση με τις γυναίκες που χρησιμοποιούν πιο μακροπρόθεσμες λύσεις, όπως το ενδομητρικό σπιράλ.

Αυτού του τύπου η αποτυχία δεν οφείλεται σε αποτυχία του ίδιου του χαπιού, το οποίο παραμένει πολύ αποτελεσματικό, εφόσον χρησιμοποιείται με τον ενδεδειγμένο τρόπο. Φαίνεται ότι ιδιαίτερα οι νέες γυναίκες κάτω των 21 ετών μπορεί να ξεχνούν να πάρουν το χάπι στην ώρα του, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν δυνητικά από μια ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αντίθετα, αντισυλληπτικές μέθοδοι όπως το σπιράλ λειτουργούν άμεσα από τη στιγμή της τοποθέτησης έως και την αφαίρεσή τους. Οι γυναίκες με σπιράλ δεν χρειάζεται να ασχοληθούν με το θέμα της αντισύλληψης σε καθημερινή βάση, όπως θα έπρεπε, εάν λάμβαναν το αντισυλληπτικό χάπι.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η τοποθέτηση σπιράλ δεν αντενδείκνυται σε νέες και άτοκες γυναίκες, όπως πιστευόταν παλαιότερα. Μπορεί η τοποθέτηση του σπιράλ να είναι τεχνικά πιο απαιτητική σε μια γυναίκα που δεν έχει γεννήσει. Η τοποθέτηση πρακτικά μπορεί να γίνει σε περιβάλλον κλινικής αντί για το ιδιωτικό ιατρείο.

Από οικονομικής άποψης, το σπιράλ είναι πιο οικονομικό, αφού διαρκεί έως 5 έτη – ενώ η γυναίκα θα έπρεπε να αγοράσει αντισυλληπτικά πακέτα για μια πενταετία. Επίσης, το κόστος μπορεί να αυξηθεί στην περίπτωση που η γυναίκα με ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη χρειαστεί να υποβληθεί σε χειρουργική διακοπή κύησης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το άρθρο επιμελήθηκε και υπογράφει
ο Θάνος Παπαθανασίου MD (London) MRCOG FHEA
Μαιευτήρας Γυναικολόγος
Διδάκτωρ Πανεπιστημίου Λονδίνου
www.gynaikologos.net

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης