Ημερίδα για την αντισεισμική θωράκιση της Θεσσαλονίκης πραγματοποιεί, σήμερα, η Δημοτική παράταξη «Ομάδα Δημιουργίας για τη Θεσσαλονίκη» του Κ. Γκιουλέκα.

Εισηγητές θα είναι ο ομότιμος καθηγητής σεισμολογίας Βασίλης Παπαζάχος, ο σεισμολόγος Μανώλης Σκορδίλης, ο καθηγητής της Πολυτεχνικής Σχολής Γιώργος Πενέλης κι ο Διευθυντής ερευνών του ΙΤΣΑΚ, Β. Λεκίδης.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η διάλεξη θα δοθεί στην αίθουσα της Λέσχης Αξιωματικών Θεσσαλονίκης, στις 7.00 μμ με αφορμή της συμπλήρωσης 35 χρόνων από το μεγάλο σεισμό της Θεσσαλονίκης του 1978.

«Είναι σημαντικό να λαμβάνονται όλα εκείνα τα απαραίτητα μέτρα ώστε να προλάβουμε τις όποιες συνέπειες από το ενδεχόμενο μια νέας ισχυρής δόνησης», ανέφερε σχετικά ο επικεφαλής της παράταξης «Ομάδα Δημιουργίας για την Θεσσαλονίκη» και βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Γκιουλέκας.

Υπενθυμίζεται ότι ο μεγάλος Σεισμός της Θεσσαλονίκης σημειώθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 1978 και ώρα 23:03, με επίκεντρο 35 χιλιόμετρα ανατολικά-βορειοανατολικά της πόλης της Θεσσαλονίκης και συγκεκριμένα, στο χωριό Προφήτης που βρίσκεται ανάμεσα στις λίμνες Κορώνεια και Βόλβη.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ



Ο σεισμός ήταν μεγέθους 6,6 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, είχε εστιακό βάθος 16 χιλιόμετρα, διάρκεια 15 δευτερολέπτων και έγινε αντιληπτός σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα, τη Γιουγκοσλαβία και τη Βουλγαρία. 

Ήταν ο πρώτος σεισμός που έπληξε μεγάλο αστικό κέντρο στην Ελλάδα και θεωρείται η μεγαλύτερη σεισμική δραστηριότητα στη γύρω περιοχή από το 1932, όταν και σημειώθηκε ο σεισμός της Ιερισσού στη Χαλκιδική.

Το μέγεθος των καταστροφών που προκάλεσε, εκτιμήθηκε στο επίπεδο 8 της 12βάθμιας κλίμακας Μερκάλι.

Προκάλεσε συνολικά 50 θανάτους ανθρώπων, εκ των οποίων οι περισσότεροι (39) ήταν ένοικοι οκταώροφης πολυκατοικίας που κατέρρευσε στην πλατεία Ιπποδρομίου.

Τραυματίστηκαν 220 άνθρωποι, ενώ χιλιάδες έμειναν άστεγοι σε όλο τον νομό Θεσσαλονίκης. Οι υλικές ζημιές, οι οποίες όμως αποκαταστάθηκαν σύντομα, έφτασαν τα 1,2 δισεκατομμύρια ευρώ, σε σημερινές τιμές.

Εντοπίστηκαν συνολικά 3.170 (4,5%) κτίρια με σοβαρές και επικίνδυνες βλάβες (κόκκινα), 13.918 (21,0%) κτίρια με μέσης ή και μικρής κλίμακας βλάβες (κίτρινα) και 49.071 (74,5%) κτίρια χωρίς βλάβες (πράσινα).

Tην αποκατάσταση των σεισμοπαθών είχε αναλάβει τότε η Υ.Α.Σ.Β.Ε. (Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων Βορείου Ελλάδας).

Επιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης