Ένα δίχτυ ασφαλείας απέναντι σε φαινόμενα κακοδιαχείρισης και ατασθαλιών επιδιώκει να απλώσει ο δήμος Θεσσαλονίκης γύρω από τις ευαίσθητες και πολύπαθες οικονομικές υπηρεσίες του.

Προς αυτήν την κατεύθυνση ο κεντρικός δήμος για πρώτη φορά στην ιστορία του προχωρά στη σύσταση αυτόνομης υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, η οποία θα περνά από… μικροσκόπιο κάθε συναλλαγή.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Για την ανάπτυξη της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου, ο δήμος Θεσσαλονίκης πρόκειται να ζητήσει τη συνδρομή του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς ο ίδιος δεν διαθέτει αντίστοιχη εμπειρία. Στην προσεχή συνεδρίασή του μάλιστα, το δημοτικό συμβούλιο θα κληθεί να εγκρίνει την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης με το Πανεπιστήμιο για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος που αφορά την κατάρτιση σχεδίου εσωτερικής οργάνωσης, με στόχο τη διασφάλιση των συμφερόντων του δήμου σε θέματα οικονομικής διαχείρισης και διοικητικής λειτουργίας.

«Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας πρόκειται να μας καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις για την οργάνωση της υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου μέσα στους επόμενους τρεις μήνες. Η νέα υπηρεσία αναμένεται να τεθεί σε πλήρη ανάπτυξη από την 1η Ιανουαρίου 2013, οπότε εκτιμάται ότι συνολικά ο δήμος Θεσσαλονίκης θα λειτουργεί με βάση το νέο οργανόγραμμα που έχει ψηφιστεί», επισήμανε ο αντιδήμαρχος Ανάπτυξης και Διαχείρισης Οικονομικών Πόρων.

Σύμφωνα με την εισήγηση που κατατίθεται προς το δημοτικό συμβούλιο, τα συστήματα εσωτερικού ελέγχου των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης αποσκοπούν μεταξύ των άλλων «στην αντιμετώπιση της διαφθοράς, στην προστασία των περιουσιακών τους στοιχείων, στη διασφάλιση της ορθότητας και της πληρότητας των οικονομικών καταστάσεών τους, αλλά και στην εξασφάλιση της αποδοτικής χρήσης των πόρων τους».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Eπιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης