Αθώα, σύμφωνα και με την εισαγγελική πρόταση κρίθηκε από το Μονομελές Πλημμελειοδικείο της Αθήνας η συγγραφέας Σώτη Τριανταφύλλου, η οποία κάθισε στο εδώλιο του κατηγορουμένου για παραβίαση του αντιρατσιστικού νόμου.

Αφορμή ήταν άρθρο της Σώτης Τριανταφύλλου στην εφημερίδα Αthens Voice, τον Νοέμβριο του 2015, αμέσως μετά την επίθεση στο Μπατακλάν με τίτλο Rock and Roll Will Never Die. Το Ελληνικό Παρατηρητήριο του Ελσίνκι κατέθεσε σε βάρος της αναφορά για το επίμαχο άρθρο στο οποίο είχε συμπεριλάβει διάφορες περιπτώσεις φερομένων ως εγκλημάτων ρατσιστικής βίας.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Σε ένα κατάμεστο ακροατήριο, το πρωί οι συνήγοροι υπεράσπισης της συγγραφέως υπέβαλαν ένσταση αντισυνταγματικότητας της σχετικής διάταξης του νόμου, επισημαίνοντας ότι με αυτή παραβιάζεται το δικαίωμα στην ελευθερία της έκφρασης.

Ως μάρτυρες εξετάστηκαν στο δικαστήριο η κ. Βασιλική Γεωργιάδου, η οποία έχει μελετήσει και ασχοληθεί επί χρόνια με θέματα ρατσισμού και ο συγγραφέας Απόστολος Δοξιάδης. Και οι δύο εξήγησαν στο δικαστήριο γιατί το περιεχόμενο του επίδικου άρθρου όχι μόνο δεν παραβιάζει τον ρατσιστικό νόμο ,αλλά αποτελεί ένα κείμενο γνώμης που συνιστά κραυγή στο όνομα της αντιρατσιστικής βίας. Ο κ. Δοξιάδης μάλιστα αναφερόμενος στην προσωπικότητα της συγγραφέως επισήμανε ότι με τα κείμενά της έχει δείξει πως δεν φοβάται την πολιτική ορθότητα ,ακόμα κι αυτή ποινικοποιείται.

Στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της έδρας κ. Μαγδαληνή Καλπακίδου τόνισε πως «αυτές οι απόψεις που εξέφρασε η κατηγορούμενη, εκφράζουν τις απόψεις που πέρασαν από το μυαλό όλων μας μετά την επίθεση στο Μπατακλάν. Το κείμενο της αποτελεί έκφραση άποψης και δεν στοιχειοθετείται ούτε καν η αντικειμενική υπόσταση του εγκλήματος».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης