Σε ανάθεση τμημάτων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης των Κυκλάδων με το Ηπειρωτικό Σύστημα προχώρησε σήμερα το ΔΣ του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ).

Συγκεκριμένα, αποφασίστηκε:

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

– Η ανάθεση του υποέργου που αφορά στις υπόγειες και υποβρύχιες καλωδιακές διασυνδέσεις 150 kV Τήνου – Σύρου, Σύρου – Μυκόνου, Σύρου – Πάρου και Τερματικό καλωδίων 150 kV στην Τήνο, στη μειοδότρια εταιρεία «Ελληνικά Καλώδια ΑΕ».

-Η ανάθεση του υποέργου που αφορά στο συγκρότημα αυτόματης αντιστάθμισης αέργου ισχύος «SVC» στην Σύρο, στη μειοδότρια εταιρεία «Σύμπραξη Εταιρειών ΑΒΒ ΑΕ – ΑΒΒ ΑΒ».

Η υπογραφή των συμβάσεων θα πραγματοποιηθεί μετά τον προσυμβατικό έλεγχο που απαιτείται από το Ελεγκτικό Συμβούλιο.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εκκρεμούν οι διαγωνισμοί για τη διασύνδεση Λαυρίου – Σύρου καθώς και για την εγκατάσταση των απαιτούμενων υποσταθμών, τα αποτελέσματα των οποίων -σύμφωνα με τον ΑΔΜΗΕ- θα ανακοινωθούν σύντομα.

Η διασύνδεση των Κυκλάδων θα οδηγήσει σε μείωση του κόστους παροχής ενέργειας στα νησιά (τα οποία ηλεκτροδοτούνται σήμερα από τοπικές μονάδες παραγωγής με πετρέλαιο ή μαζούτ, υψηλού κόστους και με περιβαλλοντικές επιπτώσεις), βελτίωση της ασφάλειας εφοδιασμού και δυνατότητα μεγαλύτερης αξιοποίησης του δυναμικού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στα νησιά.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης