Το ποσό των 730 εκατομμυρίων ευρώ έφτασαν οι μεγάλες επενδύσεις σε ελληνικά ακίνητα το πρώτο 9μηνο φέτος, έναντι 410 εκατομμυρίων ευρώ το 2013 και 230 εκατομμυρίων ευρώ το 2012. Συγκρίνοντας το φετινό νούμερο με το περσινό, προκύπτει αύξηση της τάξεως του 80%, κάτι που φανερώνει ότι το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών για την Ελλάδα μεγαλώνει συνεχώς.

Τη πρωτιά κατέχουν οι επενδύσεις σε ξενοδοχεία (417 εκατ. ευρώ), ακολουθούν αυτές σε γραφεία (270 εκατ. ευρώ), σε βιομηχανικούς χώρους-logistics (30 εκατ. ευρώ), και τέλος σε εμπορικούς χώρους (3,3 εκατ. ευρώ). Τα στοιχεία παρουσίασε η επικεφαλής της εταιρείας «Αθηναϊκή Οικονομική» Δίκα Αγαπητίδου, στο πλαίσιο του συνεδρίου της 15ης Prodexpo, σχετικά με την εγχώρια αγορά ακινήτων, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται και πάλι στο στόχαστρο ξένων επενδυτών, ωστόσο ο ανταγωνισμός παραμένει αρκετά μεγάλος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ανάμεσα στα φετινά μεγάλα ελληνικά «deals» περιλαμβάνονται η εξαγορά του πλειοψηφικού ποσοστού της Eurobank Properties από την καναδική Fairfax και της Εθνικής Πανγαία από την -ισραηλινών συμφερόντων- Invel. Το ενδιαφέρον αυτό οφείλεται κυρίως στο ότι η ελληνική αγορά παραμένει η 2η πιο υποτιμημένη διεθνώς, καθώς στην Ελλάδα οι τιμές είναι 30-50% χαμηλότερες απ’ ότι πριν την κρίση.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα 2 δισεκατομμύρια ευρώ θα φτάσουν οι επενδύσεις που προωθούν δύο από τις μεγαλύτερες επενδυτικές εταιρείες ακινήτων, η Εθνική Πανγαία και η Grivalia Properties (πρώην Eurobank Properties) για την επόμενη τριετία, όπως υποστήριξαν ανώτερα στελέχη τους. Αυτές οι επενδύσεις, εφόσον πραγματοποιηθούν, θα τονώσουν σημαντικά την ελληνική οικονομία και θα δημιουργήσουν αρκετές νέες θέσεις εργασίας.

Επιμέλεια: Δημήτρης Χαραλαμπόπουλος

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ
σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης