Το ότι η χώρα μας βυθίζεται κάθε μέρα όλο και περισσότερο στην οικονομική ύφεση, δεν αποτελεί είδηση. Εκείνο όμως που αποτελεί, είναι το ότι η χώρα μας δεν βυθίζεται μόνο μεταφορικά αλλά και …κυριολεκτικά! 

Όπως ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος (ESA), σύμφωνα με τις παρατηρήσεις δορυφόρων από το διάστημα που συνέλεξαν οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2, ένα νέο πρόγραμμα επεξεργασίας, με την ονομασία «Wide Area Processor» (WAP), κατέγραψε τη διαχρονική παραμόρφωση του εδάφους στη διάρκεια περισσότερων από 10 ετών, διαπιστώνοντας πως ορισμένες περιοχές της Ελλάδας βυθίζονται κατά περίπου 10 χιλιοστά ανά έτος.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Οι δορυφόροι ERS-1 και ERS-2 καθώς καταγράφουν με ακρίβεια χιλιοστού !

 Υψηλή καθίζηση, σημειώθηκε στην Αθήνα, στη Λάρισα και γύρω από τον Κορινθιακό κόλπο. Γύρω από την πόλη της Θεσσαλονίκης, οι διαφοροποιήσεις ήταν μικτές, καθώς άλλες περιοχές της βυθίστηκαν, κάποιες άλλες όμως ανυψώθηκαν.

Ο νέος WAP δημιουργεί χάρτες της παραμόρφωσης της Γης από τα δορυφορικά δεδομένα των ραντάρ, με περισσότερη ακρίβεια από ποτέ.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Αυτοί οι χάρτες μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανίχνευση και την παρακολούθηση των γεωλογικών φαινομένων.

Όπως τονίζει η ESA, η γη κάτω από τα πόδια μας δεν είναι πάντα σταθερή. Η βύθιση του εδάφους είναι εξαιρετικά συχνή αφού, το έδαφος υποχωρεί για πολλούς και διάφορους λόγους όπως εξορύξεις, σεισμοί ή άντληση φυσικού αερίου.

Άλλες φορές πάλι το έδαφος ανυψώνεται, λόγω των υψηλών πιέσεων που δημιουργούνται από τη συσσώρευση μεγάλων όγκων αερίων από ηφαίστεια ή από συγκρούσεις τεκτονικών πλακών.

Η μέτρηση αυτών των γεωμορφολογικών αλλαγών δεν είναι πάντα εύκολη, ειδικά όταν αυτές συμβαίνουν σε μέρη που δεν είναι εύκολα προσβάσιμα. Όμως τα ραντάρ των δορυφόρων που ασχολούνται με την παρατήρηση της Γης, μπορούν από ψηλά να χαρτογραφήσουν αυτές τις αλλαγές με ακρίβεια χιλιοστού!

Για να το επιτευχθεί αυτό, ο WAP χρησιμοποιεί την τεχνική της συμβολομετρίας η οποία επιτρέπει συνδυασμό και σύγκριση εικόνων που λαμβάνονται ανά τακτά χρονικά διαστήματα, κάτι που δίνει πρωτοφανή ακρίβεια στα τελικά αποτελέσματα.

Σημειώνεται πως ο βελτιωμένος WAP αναπτύχθηκε από το Γερμανικό Κέντρο Αεροδιαστημικής (DLR) και στο πλαίσιο του έργου της ESA «GSE Terrafirma».

Eπιμέλεια: Παύλος Κιρκασίδης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης