Με την παρουσίαση του βιβλίου «Η Μάχη της Κρήτης – Οι Ανείπωτες Ιστορίες», που έγραψε η δημοσιογράφος και συγγραφέας κα Ντίνα Γερολύμου, ξεκίνησαν στο κατάμεστο ANZAC House της Μελβούρνης, οι εορταστικές εκδηλώσεις για την 73η επέτειο αυτής της ιστορικής μάχης. Αυτό το έργο ορόσημο, όπως το χαρακτήρισε ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών κ. Αντώνης Τσουρδαλάκης, είναι φόρος τιμής για τους στρατιώτες του ANZAC ( του στρατού της Αυστραλίας και της Νέας Ζηλανδίας), που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων, εναντίων των Γερμανών. Η «Μάχη της Κρήτης – Ανείπωτες Ιστορίες», εκδόθηκε από την Παγκρήτια Ένωση Μελβούρνης – Αυστραλίας.

Περιέχει πάνω από 70 βιογραφίες βετεράνων του ANZAC, φωτογραφίες, επιστολές, σημειώματα και εξαιρετικά σπάνιο υλικό, που συγκέντρωσε η συγγραφέας και παραχώρησαν οι οικογένειες αυτών των στρατιωτών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Το βιβλίο προλόγησε ο Αυστραλός ιστορικός και συγγραφέας Δρ. Πίτερ Ίβερ, ενώ είναι αξιοσημείωτο ότι στην εκδήλωση παραβρέθηκαν τέσσερις βετεράνοι του ANZAC, που πολέμησαν στην Μάχη της Κρήτης. Τους βετεράνους εκπροσώπησε ο κ. Γκόρντον Μπίαλ, ο οποίος αφού μίλησε για την αυτοθυσία και το θάρρος των Ελλήνων και ιδίως των Κρητικών, είπε χαρακτηριστικά, ότι πάντα θεωρούσαν ότι έφυγαν από την Ελλάδα ηττημένοι. Αισθανόμενοι ότι δεν βοήθησαν αρκετά τους Έλληνες.

Εκ μέρους των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ο επιτελάρχης ΓΕΕΘΑ, αντιπτέραρχος κ. Γεώργιος Πέτκος, αφού πρώτα ευχαρίστησε τους βετεράνους του ANZAC για την συμμετοχή τους σε αυτή την ιστορική μάχη, στο πλευρό της πατρίδας μας, τους απένειμε κάποια αναμνηστικά.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν επίσης, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στη Μελβούρνη κα Χριστίνα Σημαντηράκη, η ομογενής Ομοσπονδιακή βουλευτής κα Μαρία Βαμβακινού, ο ομογενής Πολιτειακός βουλευτής της Βικτώρια κ. Τζον Πανταζόπουλος, πολλοί συγγενείς βετεράνων του ANZAC και πολλοί άλλοι.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η συγγραφέας Ντίνα Γερολύμου:

O Πρόεδρος του Παγκόσμιου Συμβουλίου Κρητών Τόνυ Τσουρδαλάκης:

Ανταπόκριση: Μπάμπης Πετράκης

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης