Τα αποκαλυπτήρια της προτομής της «Κυράς των Μαρασίων» Βασιλικής Λαμπίδου από τον πρώην υπουργό Εθνικής Άμυνας και επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ Φράγκο Φραγκούλη πραγματοποιήθηκαν στα Μαράσια Έβρου, ενώ ο Δήμος Ορεστιάδας σε ειδική τελετή ανακήρυξε τον απόστρατο στρατηγό επίτιμο δημότη, τιμώντας στο πρόσωπό του το σύνολο του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων που είναι προσηλωμένες στο καθήκον.

«Σήμερα, τιμάμε τους πρόσφυγες της πρώτης γενιάς και των παιδιών τους που ήρθαν και πρόκοψαν σε αυτόν τον τόπο» τόνισε κατά τη διάρκεια της τελετής των αποκαλυπτηρίων ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ, προσθέτοντας: «Η ‘Κυρά των Μαρασίων’ συνέδεσε το όνομά της με αυτό της Ελληνίδας μάνας, που ήταν η μάνα της προσφοράς. Ήταν η νέα Σπαρτιάτισσα, ήταν η συνέχεια. Η ‘Κυρά της Ρω’ συνάντησε την ‘Κυρά των Μαρασίων’. Η Βασιλική Λαμπίδου έχασε τέσσερα παιδιά, αλλά δεν το έβαλε κάτω και για πάνω από σαράντα χρόνια ήταν κοντά στα στρατευμένα παιδιά και σήκωνε καθημερινά την ελληνική σημαία. Και ξέρετε τι μου είπε; Εδώ στον Έβρο, η σημαία δεν υποστέλλεται ποτέ!».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Την προτομή της «Κυράς των Μαρασίων», με την οποία ο Δήμος Ορεστιάδας τίμησε την προσφορά της, φιλοτέχνησε ο γλύπτης Ιωάννης Μπάρδης.

Σε δηλώσεις στο ΑΜΠΕ, ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Δημήτρης Μούζας, ανέφερε πως ο δήμος τίμησε την «Κυρά των Μαρασίων», αυτήν την ξεχωριστή γυναίκα που ύψωνε επί πολλά χρόνια την ελληνική σημαία στην ελληνοτουρκική μεθόριο.

Παράλληλα, χαρακτήρισε τον πρώην υπουργό και επίτιμο Αρχηγό ΓΕΣ ως υπόδειγμα αξιωματικού, με αίσθημα ευθύνης και συναίσθηση της στρατιωτικής τιμής, που υπηρέτησε την πατρίδα στα σύνορα, αλλά και ως Αρχηγός του ΓΕΣ, σημειώνοντας πως η ανακήρυξή του σε επίτιμο δημότη Ορεστιάδας αντανακλά και στο σύνολο των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

«Η μοίρα μάς έταξε να ζούμε στα σύνορα. Εδώ που υπηρετεί, έστω για λίγο, η τεράστια πλειοψηφία των αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ενόπλων Δυνάμεων. Η μοίρα και η πορεία των ακριτών του Έβρου και των Στρατιωτικών που υπηρετούν εδώ είναι και θα παραμείνει κοινή. Αποτελούν αναπόσπαστο κομμάτι της τοπικής μας κοινωνίας» κατέληξε ο κ. Μούζας.

Ο επίτιμος Αρχηγός ΓΕΣ χαρακτήρισε την απόφαση ανακήρυξής του σε επίτιμο δημότη ως πολύ μεγάλη τιμή για έναν απλό στρατιώτη που υπηρέτησε στην περιοχή και έκανε το καθήκον του, υπογραμμίζοντας τα εξής: «Αντιλαμβάνομαι ότι είναι πάρα πολύ δύσκολα τα οικονομικά θέματα, όχι μόνο για τους στρατιωτικούς, αλλά για όλους Έλληνες. Όμως, σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να διολισθήσουμε ούτε γεωπολιτικά ούτε γεωστρατηγικά. Γιατί, αν χάσεις πολλά πράγματα στην οικονομία, μπορείς να τα αποκτήσεις ξανά. Αν χάσεις όμως κάτι από την εθνική σου κυριαρχία, δύσκολα έως ακατόρθωτα ξαναποκτάται. Αυτό πρέπει να το νιώσουμε και δεν μπορούμε να παίζουμε ούτε με την παιδεία ούτε με την υγεία, αλλά ούτε, πολύ περισσότερο, με τις Ένοπλες Δυνάμεις».

Διαβάστε επίσης: Αποκαλυπτήρια μνημείου στον Έβρο, Πρώτη καταχώρηση: Σάββατο, 29 Σεπτεμβρίου 2012, 20:19

Επιμέλεια: Φίλιππος Καραμέτος

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης