Η γερμανική εφημερίδα Bild υποστηρίζει ότι Ελλάδα και ΕΕ απορροφούν πολύ μικρό μέρος της βοήθειας που προσφέρει η Γερμανία στο προσφυγικό. Στα σχόλια του γερμανικού τύπου κυριαρχεί ωστόσο το ζήτημα απαγόρευσης της μπούρκα. Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας, το μεγαλύτερο μέρος των υπαλλήλων, δηλαδή αστυνομικών, νομικών και ειδικών σε θέματα ασύλου που έχει προσφέρει η Γερμανία για τη στελέχωση των ευρωπαϊκών αποστολών, ουδέποτε έφτασε στην Ελλάδα.

Επικαλούμενη στοιχεία των γερμανικών υπουργείων Δικαιοσύνης και Εσωτερικών, η Bild αναφέρει, για παράδειγμα, ότι από τους 200 γερμανούς αστυνομικούς που επρόκειτο να συνδράμουν τις επιχειρήσεις επαναπροώθησης των προσφύγων στην Τουρκία ή στις πατρίδες τους, η Frontex έχει ζητήσει μέχρι στιγμής μόλις 12.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Προβλήματα παρατηρούνται και όσον αφορά στην αποστολή ειδικών σε θέματα ασύλου από την γερμανική Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Μετανάστευσης και Προσφύγων (Bamf).  Η γερμανική κυβέρνηση πρότεινε στην ευρωπαϊκή υπηρεσία ασύλου EASO την αποστολή έως και 100 γερμανών ειδικών. Μέχρι στιγμής όμως έχουν ζητηθεί μόλις 23. Στις τραπεζικές επιχειρήσεις προσέλκυσης χρημάτων που είναι κρυμμένα «κάτω από το στρώμα» αναφέρεται η σημερινή οικονομική Handelsblatt.

Σε αυτή τους την προσπάθεια, όπως σημειώνει η εφημερίδα, και προκειμένου να επιστρέψουν τα χρήματα στους λογαριασμούς, οι ελληνικές τράπεζες προσφέρουν υψηλότερα επιτόκια για τις προθεσμιακές καταθέσεις. Σύμφωνα με την εφημερίδα, εξαιτίας των φόβων για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ, οι Έλληνες είχαν αποσύρει από τον Νοέμβριο του 2014 περί τα 40 δις ευρώ. Η εφημερίδα αφήνει ωστόσο αναπάντητο το ερώτημα εάν μπορεί να αποδώσει αυτή η επιχείρηση και σε ποιο βαθμό θα ανταποκριθούν οι καταναλωτές.



Το προσφυγικό «απειλεί» την καλοκαιρινή ραστώνη

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μολονότι διανύουμε τον Αύγουστο, μήνα διακοπών και για την Κομισιόν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, η προσφυγική κρίση δεν φαίνεται να επιτρέπει μια πτώση του πολιτικού θερμόμετρου σε φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.

Στο επίκεντρο της τρέχουσας συζήτησης, την οποία πυροδότησαν περισσότερο γερμανοί πολιτικοί, είναι η πρόταση να «κοπούν» ευρωπαϊκά κονδύλια για χώρες που δεν επιδεικνύουν τη δέουσα αλληλεγγύη στο μέτωπο της προσφυγικής κρίσης. Μια πρόταση που κερδίζει όλο και περισσότερους συμμάχους και την οποία στηρίζει με σθένος η επικεφαλής της Επιτροπή Ελέγχου Προϋπολογισμού του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ίνγκεμποργκ Γκρέσλε: «Σε χώρες που δεν τηρούν το ευρωπαϊκό δίκαιο, που δεν συνεργάζονται επαρκώς στην υποδοχή και καταγραφή προσφύγων, θα πρέπει να κοπούν κονδύλια».

Εν μέσω του θέρους η συντηρητική ευρωβουλευτής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ανεβάζει έτσι αισθητά το πολιτικό θερμόμετρο, πριν καν ξεκινήσει η νέα κοινοβουλευτική περίοδος. Και μάλιστα σε ασυνήθιστους για τις Βρυξέλλες τόνους. Μέχρι στιγμής τουλάχιστον, κανείς δεν ήταν τόσο σαφής.
Μπορούν να κοπούν επιδοτήσεις;

Η νομική άποψη πάντως θεωρεί πως τα πράγματα είναι ξεκάθαρα: Στις ευρωπαϊκές συνθήκες δεν υπάρχει κάποια οδηγία που να προβλέπει ή να επιτρέπει την περικοπή επιδοτήσεων.
Σε αυτό παραπέμπει κάθε τόσο αυτές τις ημέρες και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Το μήνυμά του; Η περικοπή συμπεφωνημένων κονδυλίων από χώρες που δεν συμμορφώνονται, δεν υπάρχει και ούτε προβλέπεται.

Τουλάχιστον μέχρι τώρα. Διότι ο τελευταίος χρόνος άλλαξε εκ βάθρων την ΕΕ που γνωρίζαμε μέχρι πρότινος. Η προσφυγική κρίση οδήγησε την Ένωση σε μια άνευ προηγουμένου κρίση. Η κρίση αυτή είχε ως αποτέλεσμα να επιβάλουν σε Συνόδους Κορυφής οι χώρες της δυτικής Ευρώπης τις απόψεις τους στις χώρες της ανατολικής . Επίσης, οδήγησε σε δεσμευτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή των προσφύγων που όμως δεν τηρήθηκαν. Οδήγησε την Πολωνία, την Ουγγαρία, την Τσεχία και τη Σλοβακία στο να αδιαφορήσουν πλήρως για τις ευρωπαϊκές αποφάσεις.

Το αποτέλεσμα; Η ανακατανομή των προσφύγων υπάρχει σήμερα μόνον στα χαρτιά και η Ευρώπη τρομάζει στην ιδέα ότι η Τουρκία μπορεί να καταγγείλει την προσφυγική συμφωνία. Τι θα γίνει, αλήθεια, σε αυτή την περίπτωση; Στη σκιά των τουρκικών απειλών η συζήτηση για τις ποσοστώσεις αποκτά νέα δυναμική.

Πηγή: Deutsche Welle 

Επιμέλεια: Κώστας Μπετινάκης

Διαβάστε ακόμα:

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης