Συμβολικού χαρακτήρα και με το βλέμμα στο εσωτερικό των ΗΠΑ, χαρακτηρίζει την επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα, ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Θανάσης Διαμαντόπουλος, μιλώντας στο Αθηναϊκό και Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Πάντως, υπογραμμίζει πως η γεωστρατηγική ισορροπία παραμένει ψηλά στην ατζέντα της Αμερικής.

Αναφορικά με το ζήτημα του χρέους, ο κ. Διαμαντόπουλος σημειώνει ότι «δεν είναι ο Ομπάμα ο ταμίας, αλλά ο Σόιμπλε», κάτι, που σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή, υποδηλώνει πως ο Αμερικανός Πρόεδρος δεν μπορεί εκ των πραγμάτων να έχει αποφασιστική σχέση με τις όποιες εξελίξεις.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Παράλληλα, ο κ. Διαμαντόπουλος τονίζει ότι η αναφορά του κ. Ομπάμα στα ζητήματα δημοκρατίας σχετίζεται με την αλλαγή φρουράς στον Λευκό Οίκο, καθώς τα ηνία αναλαμβάνει, πλέον, ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος εκφράζει τον συντηρητισμό, την ξενοφοβία, το μίσος, τον αποκλεισμό και όλα όσα είναι αντίθετα στην ιδεολογία των Δημοκρατικών. Μάλιστα, υποστηρίζει ότι ο Μπάρακ Ομπάμα θεωρεί πως όλα όσα πρεσβεύει ο ίδιος και το κόμμα του μπήκαν σε παρένθεση με την εκλογή Τραμπ. Ο κ. Διαμαντόπουλος εκτιμά ότι στην Αμερική συνέβη αυτό που βλέπουμε και στην Ευρώπη να αναπτύσσεται: Ακροδεξιές και φιλορωσικές δυνάμεις να κερδίζουν συνεχώς έδαφος. «Όταν ακόμα και ο Ολάντ θεωρείται παρελθόν για τη Γαλλία, τελευταίο σοβαρό ανάχωμα είναι η Άγγελα Μέρκελ», σημειώνει ο καθηγητής.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης