Υπό τη σκιά των εξελίξεων στην Κύπρο παρουσιάστηκε πριν από λίγο ο θεσμός της «Διαμεσολάβησης» στη χώρα μας, ο οποίος εκτιμάται ότι θα δώσει «ανάσα» στην επιχειρηματικότητα, ενώ θα αρχίσει να εφαρμόζεται πιλοτικά στις περιπτώσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Αίσθηση πάντως προκάλεσε η δήλωση που έκανε για το θέμα της Κύπρου ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Horst Reichenbach, ο οποίος τόνισε: « Πρέπει να βρούμε άμεσα τη λύση για τη στήριξη των Κυπρίων και να μην αφήσουμε το πρόβλημα να διαχυθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, εξέφρασε την αγωνία του για τον κυπριακό λαό, γνωρίζοντας, όπως είπε, πόσα έχει υποφέρει ο ελληνικός λαός και πρόσθεσε: «Ελπίζω οι Κύπριοι και οι Ευρωπαίοι ν’ αναζητήσουν λύσεις και να μην υπάρξει αδιέξοδο. Η φρόνηση του ελληνικού λαού πρέπει να εκτιμηθεί από την τρόϊκα και οι τελευταίοι πρέπει να σκεφτούν κάποια αποτελέσματα που ήταν καταστροφικά για την ελληνική κοινωνία».

Ο κ. Ρουπακιώτης, παρουσιάζοντας το θεσμό της «Διαμεσολάβησης», που έχει ήδη ψηφιστεί με τον νόμο 3819/2010 και αφορά στην εξωδικαστική επίλυση των ιδιωτικών διαφορών ( ασφαλιστικές εταιρείες, εργατικές διαφορές κ.λπ.), τόνισε πως πρόκειται για μία καινοτομία που θα αποφέρει σημαντικά οφέλη στον Έλληνα πολίτη. Και αυτό γιατί με χαμηλό κόστος θα συμβάλλει στην αποσυμφόρηση των δικαστηρίων και την επιτάχυνση απονομής της Δικαιοσύνης.

«Αποδεδειγμένα πετυχημένη διαδικασία» χαρακτήρισε τη διαμεσολάβηση και ο κ. Reichenbach, επισημαίνοντας πάντως πως η επιτυχία της εξαρτάται από την καλή θέληση των μερών να διευθετήσουν τη διαφορά τους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Η Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, κα Βασιλική Θάνου, επεσήμανε πως δεν πρόκειται για ανταγωνιστικό προς τους δικαστές θεσμό αφού θα αποσυμφορήσει τα δικαστήρια.

Παρών ήταν και ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Κωνσταντίνος Μίχαλος, ο οποίος εξήγησε πως ο θεσμός αυτός αναμένεται να βοηθήσει την επιχειρηματικότητα στη χώρα μας και να «κινητοποιήσει» νέες επενδύσεις.

Πρόκειται άλλωστε για ένα θεσμό που, όπως είπε ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, Νικόλας Κανελλόπουλος, λειτουργεί ήδη στο εξωτερικό με μεγάλη επιτυχία.

Ήδη πάντως το «χρίσμα» του διαμεσολαβητή έλαβαν οι οκτώ πρώτοι δικηγόροι, έχοντας στο πλευρό τους και 90 εκπαιδευτές στον Πειραιά.

Ο θεσμός αναμένεται να ξεκινήσει πιλοτικά από τις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών αλλά, όπως και στο εξωτερικό, θα αφορά όλες τις ιδιωτικές διαφορές.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης