«Αυτά είναι τρελά νούμερα» ανέφερε σήμερα ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής και αναφερόμενος στα στοιχεία περί 7.000 επίορκων υπαλλήλων.

Ο κ. Ρακιντζής απέδωσε τα όσα έχουν αναφερθεί σε λανθασμένη πληροφόρηση των υπουργών.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Εξήγησε ότι τα στοιχεία που έχει στα χέρια του συμπεριλαμβάνονται στη λίστα που απέστειλαν οι εισαγγελικές αρχές με 2.500 περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που διώκονται ποινικά.

Όπως διευκρίνισε, «αυτό δεν σημαίνει ότι υπάρχουν 2.500 επίορκοι, γιατί κατά του ίδιου υπαλλήλου έχουν ασκηθεί πολλές διώξεις. Τελικά, περιορίστηκαν σε 200 αυτοί που απολύθηκαν και εκκρεμούν άλλοι 500 να τελεσιδικήσουν. Δεν μπορώ να προδικάσω τις αποφάσεις του ΣτΕ».

Ο γενικός επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης αναφέρθηκε εκτενώς και στο ζήτημα των πλαστών πιστοποιητικών αναφέροντας χαρακτηριστικά: «Δεν έχουμε πολλά αποτελέσματα. Μόνο στη Δημοτική Αστυνομία υπάρχουν έλεγχοι και έχουν εντοπιστεί περιπτώσεις νόθευσης – πλαστογραφίας απολυτηρίων, όπου το 10 το έκαναν 18. Στον Δήμο Αθήνας εντοπίστηκαν 50 και στα Δωδεκάνησα 12 – 15. Σε αυτούς έγιναν ανακλήσεις διορισμών».

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Ο κ. Ρακιντζής είπε, ωστόσο, ότι έχουν εντοπιστεί φαινόμενα παρουσίασης πλαστών πτυχίων ξένης γλώσσας, τα οποία όμως «δεν χρησιμοποιήθηκαν για διορισμό αλλά για προαγωγές. Ελέγχουμε 200.000 πτυχία, έχουμε βρει αρκετά πλαστά δικαιολογητικά, αλλά είναι πειθαρχικό αδίκημα, καθώς δεν είναι προσόν για πρόσληψη. Ακόμα δεν έχουν περάσει από πειθαρχικά συμβούλια».

Στη συνέχεια αναφέρθηκε σε τρανταχτά παραδείγματα παρατυπιών που διαπιστώθηκαν από τους ελέγχους.

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση δημοσιογράφου της ΕΡΤ στη Μαδρίτη, η οποία είχε προσληφθεί παράλληλα και από τον ΕΟΤ και ως εκ τούτου δεν εκτελούσε -ως όφειλε- τα καθήκοντά της στη δημόσια τηλεόραση.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης