Ρεπορτάζ: Σωτήρης Σκουλούδης

Στην αντεπίθεση περνούν οι ιδιοκτήτες διαμερισμάτων γύρω από την πλατεία Νεαπόλεως στα Εξάρχεια, οι οποίοι βρίσκονται σε χρόνια δικαστική διαμάχη με την Εκκλησία της Ελλάδος, καθώς η τελευταία τους ζητάει αποζημίωση απαλλοτρίωσης, επικαλούμενη ιδιοκτησία στη συγκεκριμένη πλατεία. Η συγκεκριμένη όμως περίπτωση εμπίπτει στις διατάξεις νέου νόμου ο οποίος αυτοδικαίως ακυρώνει εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού για απαλλοτριώσεις που δεν έχουν ολοκληρωθεί.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Πρόκειται για έκταση ενός πάρκου 550 τετραγωνικών μέτρων επί των οδών Ασκληπιού, Θεολόγου και Βαλσαμώνος που πριν απαλλοτριωθεί άνηκε στην Εκκλησία, με αποτέλεσμα τώρα να εγείρει απαιτήσεις ύψους 1,5 εκατομμυρίου ευρώ από 57 κατοίκους των σπιτιών της περιοχής που «ευνοούνται» από τη χρήση του πάρκου, καθώς και από τον Δήμο Αθηναίων!

Το 2002 η Νομαρχία κυρώνει πράγματι μια Πράξη Αναλογισμού Αποζημιώσεως, σύμφωνα με την οποία προκύπτουν δικαιώματα για την Εκκλησία, η οποία και τα διεκδικεί με τιμή ανά τετραγωνικό μέτρο οικοπέδου 2.632 ευρώ, από τους παρακείμενους ιδιοκτήτες. Μέχρι στιγμής δεν έχει τελεσιδικήσει καμία απόφαση και δεν έχει πληρωθεί καμία αποζημίωση.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Δείτε πώς περιγράφει την κατάσταση ο Κωνσταντίνος Βαρδάκης, δικηγόρος και κάτοικος της περιοχής που δέχτηκε την αγωγή…

Ο διευθυντής των περιουσίας της Εκκλησιαστικής Κεντρικής Υπηρεσίας Οικονομικών Ευθύμιος Φλώρος δικαιολογεί τη διεκδίκηση, τονίζοντας ότι τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου οφείλουν να διεκδικούν την περιουσία τους, από όπου κι αν προέρχεται…


Αλλάζουν τα δεδομένα με τον νέο νόμο

Τον Νοέμβριο του 2017 όμως, με τον νόμο 4495/2017 (ΦΕΚ Α’/167/2017) ορίζεται ότι «εκκρεμείς πράξεις αναλογισμού που έχουν συνταχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του από 17.7/16.8.1923 νομοθετικού διατάγματος (Α’ 228) και του ν. 5269/1931 (Α’ 274) για τις απαλλοτριώσεις του προηγούμενου εδαφίου, ήτοι για τις απαλλοτριώσεις για τη δημιουργία ή τη διάνοιξη κοινοχρήστων χώρων, πλην οδών, που έχουν κηρυχθεί σύμφωνα με τις διατάξεις του από 17.7/16.8.1923 νομοθετικού διατάγματος και του ν. 5269/1931 και δεν έχουν συντελεστεί, ανακαλούνται αυτοδικαίως». 

Έτσι, οι επτά ιδιοκτήτες ακινήτων της περιοχής δια των πληρεξουσίων τους δικηγόρων Βαρδάκη Κωνσταντίνου και Ελένης Λιόλιου, με εξώδικη δήλωση προς τον Δήμο Αθηναίων, τον καλούν αφενός να μην πληρώσει κανένα πόσο αποζημίωσης προς την Εκκλησία, προκειμένου να ισχύσει ο νέος νόμος που αφορά στις «εκκρεμείς πράξεις του αναλογισμού», αφετέρου να… διεκδικήσει την περιουσία του! 

Αναφέρουν συγκεκριμένα σε εξώδικό τους:

«Ενόψει της ανωτέρω νομοθετικής ρύθμισης οι όποιες αξιώσεις της Εκκλησίας της Ελλάδος που απορρέουν από την άνω υπ’ αριθ. 14/2001 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης δεν έχουν πλέον νόμιμο έρεισμα, καθώς αυτή πλέον δεν παράγει έννομες συνέπειες, ούτως ώστε η Εκκλησία δεν νομιμοποιείται ούτε να εισπράξει ούτε να διεκδικήσει αποζημίωση για την άνω αναγκαστική απαλλοτρίωση του επιδίκου λόγω ρυμοτομίας και για τον πρόσθετο λόγο (πέραν δηλαδή του ά. 28 του ν. 1337/1983) ότι, ήδη, δυνάμει της άνω υπ’ αριθ. 148§2 διάταξης του ν. 4495/2017, η υπ’ αριθ. 14/2001 πράξη αναλογισμού έχει ανακληθεί αυτοδικαίως.

Και τούτο διότι, η υπ’ αριθ. 14/2001 πράξη αναλογισμού συντάχθηκε για αναγκαστική απαλλοτρίωση λόγω ρυμοτομίας και δη για την δημιουργία χώρου κοινόχρηστου πρασίνου και παιδικής χαράς, η οποία (απαλλοτρίωση λόγω ρυμοτομίας) κηρύχθηκε δυνάμει των διατάξεων του από 17.7/16.8.1923 νομοθετικού διατάγματος, ενώ και η ίδια η πράξη αναλογισμού συντάχθηκε δυνάμει των διατάξεων του από 17.7/16.8.1923 νομοθετικού διατάγματος και του ν. 5269/1931, η σχετική δε απαλλοτρίωση δεν έχει μέχρι σήμερα συντελεστεί, αφού δεν έχει καταβληθεί η ορισθείσα αποζημίωση. Επομένως, η άνω υπ’ αριθ. 14/2001 πράξη αναλογισμού αποζημίωσης ήταν εκκρεμής κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος και εμπίπτει στο πεδίο εφαρμογής του ά. 148§2 του ν. 4495/2017, με αποτέλεσμα να έχει ήδη ανακληθεί αυτοδικαίως.

ΣΑΣ ΚΑΛΟΥΜΕ να απέχετε από οποιαδήποτε ενέργεια που να θίγει τα δικαιώματά μας, αλλά και τα δικαιώματα του Δήμου Σας, και δη:

α. από την καταβολή της ορισθείσας αποζημίωσης, η οποία πλέον δεν έχει νόμιμο έρεισμα,
β. από την επανεπιβολή απαλλοτρίωσης στο άνω ακίνητο λόγω ρυμοτομίας ή για οποιονδήποτε άλλο λόγο, διότι αυτό ανήκει ήδη στην αποκλειστική κυριότητα, νομή και κατοχή του Δήμου Σας δυνάμει του ά. 28 του ν. 1337/1983 (σ.σ. πρόκειται για θέση την οποία υποστήριξε ο Δήμος στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο).
γ. από οποιαδήποτε άλλη ενέργεια, υλική ή νομική, η οποία, πέραν της ανωτέρω προσβολής των δικαιωμάτων μας, θα πληροί ενδεχομένως την αντικειμενική και υποκειμενική υπόσταση των αδικημάτων της απιστίας και της παράβασης καθήκοντος». 

Διαβάστε ολόκληρο το εξώδικο των κατοίκων εδώ.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης