Ρεπορτάζ: Νίκος Τσιαμτσίκας

Μεγάλη φασαρία έχει προκαλέσει κατά καιρούς η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές. Ωστόσο, παρά τις παρεμβάσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης και τις μόνιμες αντιδράσεις συνδικαλιστικών φορέων, η αγορά φαίνεται να αυτορρυθμίζεται, αδιαφορώντας για τις… κοκορομαχίες εμπόρων και κράτους.

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Μικρά καταστήματα φαίνεται να λαμβάνουν υπ’ όψιν μόνο τον τζίρο της Κυριακής και την εξυπηρέτηση των πελατών τους, ιδιαίτερα στις συνοικίες αλλά και σε κομβικά σημεία, όπως κοντά στους σταθμούς του μετρό, ενώ οι παραθαλάσσιες περιοχές της Αθήνας, ακόμη και οι μη χαρακτηρισμένες ως τουριστικές, φαίνεται πως κρατούν ανοιχτή την την αγορά τους τις Κυριακές.

Σε περιοχές όπως τα Σπάτα, την Αρτέμιδα, τη Ραφήνα, τον Μαραθώνα και άλλες, οι οποίες εκμεταλλεύονται τη διέλευση του κόσμου είτε προς το λιμάνι είτε προς τα πολλά εξοχικά που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, δεν θα δυσκολευτεί κανείς να βρει ζεστό φρέσκο ψωμί, φρούτα και λαχανικά ή είδη παντοπωλείου, καθώς τα περισσότερα, ιδιαίτερα στις κεντρικές οδικές αρτηρίες, λειτουργούν και την Κυριακή.

Η λειτουργία των καταστημάτων συνήθως γίνεται είτε με μέλη της οικογένειας είτε με μόνο έναν υπάλληλο, ο οποίος προσλαμβάνεται με ιδιωτική συμφωνία για το κυριακάτικο ωράριο, το οποίο είναι ασαφές και ακαθόριστο…

ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΟΣ ΧΩΡΟΣ

Κύκλοι του Υπουργείου Ανάπτυξης αφήνουν να εννοηθεί ότι το άνοιγμα των καταστημάτων τις Κυριακές γίνεται για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα και να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας. «Δεν εμποδίζεται καν η άσκηση των θρησκευτικών καθηκόντων των πολιτών, αφού το άνοιγμα των καταστημάτων ισχύει μετά τις 10.00» ισχυρίζονται οι ίδιοι κύκλοι και συμπληρώνουν ότι σε καμία χώρα της Ευρώπης δεν απαγορεύεται ή δεν εμποδίζεται η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές.

Το υπουργείο προσπαθεί να ρίξει τους τόνους ξεκαθαρίζοντας ότι η λειτουργία των καταστημάτων τις Κυριακές είναι προαιρετική και ότι αναμένεται με την αύξηση του τζίρου των καταστημάτων να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας, ενώ προσδοκάται τόνωση σε μικρομεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις και καταστήματα, καθώς η χώρα μας είναι τουριστική και η Κυριακή είναι μια ημέρα με ιδιαίτερα αυξημένη εμπορική κίνηση…

Η κόντρα του Υπουργείου Ανάπτυξης,  ιδιαιτέρως με την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, κρατά χρόνια. «Το πρόβλημα δεν είναι να ανοίγουν τα καταστήματα τις Κυριακές, αυτό δεν βοηθά καθόλου τις επιχειρήσεις να έχουν μεγαλύτερο τζίρο, αντίθετα επιβαρύνεται το κόστος λειτουργίας τους» ισχυρίζονται εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ.

Υπολογίζεται, μάλιστα, ότι το κόστος λειτουργίας των καταστημάτων θα αυξηθεί κατά 25-30% εξαιτίας της λειτουργίας τις Κυριακές, λόγω ανελέητου ανταγωνισμού, έξτρα μισθοδοσίας αλλά και του αυξημένου κόστους του ηλεκτρικού ρεύματος.

σχόλια αναγνωστών
oδηγός χρήσης